Er is veel te recyclen tegenwoordig, maar dat zelfs onze eigen urine een nuttig product kan zijn voor de productie van ons voedsel was voor ons ook nieuws. Afgelopen november (al iets langer geleden, maar wij zagen het pas onlangs) heeft Waternet tijdens International Waterweek via een ludieke campagne genaamd “Green Urine” de plasjes van vele Amsterdammers ingezameld via plaskruizen op het Beursplein.
Waarom is dit nodig?
Urine bevat namelijk de kostbare meststof fosfaat, waarvan veel wetenschappers vermoeden dat die op gaat raken deze eeuw. Planten hebben deze stof nodig om te kunnen groeien. In het Westelijk havengebied staat een van de grootste fosfaatfabrieken in Europa, ergens dit jaar (2014) start deze fabriek met het verwerken van rioolwater. Door het afvalwater te bewerken, kan er fosfaat uit worden gewonnen om er vervolgens struviet (een soort kunstmest) van te maken. Het is dus -nog- niet zo dat er via een speciaal systeem direct kunstmest uit je toilet zal rollen :-)
Normaal gesproken worden fosfaten geëxtraheerd uit steen in mijnen in China, Egypte, Marokko, Tunesie en de VS, maar het zou dus ook gewoon via het toilet kunnen.. Er is wel behoorlijk wat plas nodig, met 100.000 plasjes zou bijvoorbeeld een gebied van 1 hectare kunnen worden bemest. En mocht het ooit zover komen dat de plas van alle Amsterdammers wordt ingezameld dan levert dat jaarlijks 1.000 ton kunstmest op. Daarmee kan een oppervlakte van ongeveer 10.000 voetbalvelden worden bemest.
Ik ben benieuwd welke vormen dit gaat aannemen, wanneer zouden we in Nederland de eerste openbare urine-scheidende-toiletten gaan zien zoals die er al zijn in Zweden? Dan krijg je dus dit soort stickers op toilethokjes te zien :-) :
Gay Walen zegt
ken je het boekje: ‘Liquid Gold, the lore and logic of using urine to grow plants’ by Carol Steinfeld , uitgeverij ecowaters books USA
Zeer informatief!