Zijn er blaadjes van je vetplant afgevallen? worden de blaadjes langzaam bruin of is ie al zo goed als dood? Vetplantjes hebben niet heel veel verzorging nodig, maar onder de verkeerde omstandigheden is er gewoon geen redden aan. We zetten 5 veelgemaakte fouten met vetplanten op een rij zodat jij je plantjes mooi en gezond kunt houden.
Vetplanten, ook bekend als succulenten, zijn prachtige planten die steeds populairder worden voor binnenshuis gebruik. Ze zijn makkelijk te verzorgen en hebben weinig water nodig, waardoor ze perfect zijn voor mensen met drukke schema’s of weinig ervaring in plantenverzorging.
Niet genoeg zonlicht
Vetplanten houden van zonnig en licht… veel licht. Op plekken waar ze van nature groeien staan ze wel tot 12 uur per dag in de volle zon. Binnen in een donker huis is het dan soms vragen om moeilijkheden. Zet ze altijd in de buurt van het raam op het zuiden of westen voor voldoende zonlicht. Vermijd direct zonlicht in de middaguren. Vetplanten houden niet van tocht, dus plaats ze niet in de buurt van een open raam of deur.
Heb je een donker huis, en geen directe zon of lichtinval dan zullen vetplantjes het lastig krijgen. Het is een roep om hulp als ze hoog groeien of lange stengels maken richting het licht.
Een goede keuze als je wat minder licht in huis hebt is een Aloe Vera. Heb je geen een donker huis, weinig of geen direct zonlicht en vaak de lampen aan? Overweeg dan als alternatief voor vetplantjes een andere plant uit deze lijst met planten die veel blijer zijn zonder direct zonlicht in een wat donkerder huis
.
Niet genoeg water – of juist teveel
In de woestijn of op de rotsen waar vetplanten groeien krijgen ze vaak water tijdens tijdens een enorme hoosbui. Als je ze in een pot in huis zet, dan vinden ze het fijn als ze af en toe ook op die manier water krijgen.
Haal de plastic binnenpot uit de sierpot dompelen hem onder in water om ze water te geven. Laat de pot zich helemaal volzuigen. Laat daarna de pot heel goed uitlekken en zorg ervoor dat ze niet in een plasje of laagje water blijven staan. Daarna laat je de grond helemaal uitdrogen in 7 tot 10 dagen voordat je ze weer een beetje water geeft.
Problemen met vetplanten zijn vaak niet dat ze te weinig water krijgen maar juist teveel. Dat water blijft staan in de pot bij de wortels. Hoe dan ook: bij zowel te veel als te weinig water gaat gaat dat mis. Twijfel je, geef dan minder water dan je zou denken. In de zomer hebben vetplantjes overigens wel iets meer water nodig. Mik dan op circa 1 keer per week. In de winter is het prima om ze maar een keer per twee weken water te geven.
Als je ze water geeft, veeg dan ook de bladeren even af met een vochtige doek om stof te verwijderen en de bladeren gezond te houden.
Ze staan in gewone potgrond
Voor gewone kamerplanten zoals de tabaksplant of varens is het prima als ze in gewone potgrond staan van de Albert Heijn of het tuincentrum. Maar vetplantjes komen uit een totaal ander klimaat met arme grond die goed water afvoert. Gewone potgrond werkt dus niet.
Koop een zakje speciale potgrond voor voor cactussen of vetplanten of mix zelf wat gewone potgrond met een mix van perliet of puimsteen en zand. Een verhouding half potgrond-halfzand of perliet is een goede mix in de meeste omstandigheden die het bij vetplanten goed doet. Zorg er ook voor dat het water onderin de pot goed wegloopt en dat de plant niet in een plasje blijft staan met de wortels. Wat steentjes of grind onderin de pot is daar heel geschikt voor.
Vetplanten hebben niet veel voedingsstoffen nodig, maar kunnen af en toe wel een beetje meststof gebruiken. Gebruik een speciale meststof voor vetplanten en cactussen.
Teveel vetplantjes in een te kleine pot
Koop je een bakje in een winkel, dan zie je vaak een stuk of 3 of zelf 4 vetplantjes in een kleine pot. Het ziet er geweldig uit, maar weinig planten vinden het gezellig om zo dicht bij elkaar in een pot te staan.
Vetplantjes hebben dan wel weinig voeding en water nodig, maar een beetje ruimte doet ze goed. Dat is ook beter voor de luchtstroom rond de plantjes, want schimmel en rot treden veel sneller op in een kleine pot waar de plantjes tegen elkaar aanstaan. Geef ze dus hun eigen plekje. Heb je een potje met teveel vetplantjes, poot ze dan over in een grotere bak of haal er 1 of 2 uit die je dan in een eigen potje zet.
Rare soorten die niet in huis horen
Het is bijna onweerstaanbaar om een grote cactus in huis te hebben. Ik ben fan van de enorme Saguaro cactussen die groeien in Arizona, maar hoe mooi ze ook zijn, binnenshuis is geen goede plek voor ze. Veel cactussen (ja, dat zijn ook vetplanten) hebben dat probleem, zoals bijvoorbeeld veel Mammillaria die lastig binnenshuis groeien omdat ze specifiek water en grond nodig hebben. Ben je minder goed met planten, maak het het jezelf niet te ingewikkeld en kies een makkelijke vetplant zoals een Aloe Vera of een Crassula (de Jade plant).
wil van den boorn
BESTE MENSEN . Ik wil een vetplanten tuintje maken met alleen winterharde vetplantjes, welke zijn daar geschikt voor . ?
heel hartelijk dank voor U antwoord . veel groeten . WIL .