Als beginner in de moestuin kan je het beste starten met makkelijke groenten. Voor mij zijn dit courgette, sperziebonen, pluksla, rucola en bieten. Ze zijn eenvoudig te telen, groeien meestal goed en kennen weinig ziekten. Ik geef je mijn tips voor het telen van deze vijf makkelijke groenten in de moestuin of groentetuin.
1. Sperziebonen
Er zijn stambonen en stokbonen. Stokbonen worden lang en hebben steun nodig van een stok, draad of gaas. Stambonen blijven laag bij de grond. Voordeel van stokbonen is dat je minder hoeft te bukken tijdens het oogsten. Je kan bonen binnen voorzaaien of gelijk buiten zaaien. Voordeel van binnen zaaien is dat je meer controle hebt op de watergift. Bonen houden namelijk niet van natte voeten als ze pas gezaaid zijn. Als je ze buiten wilt zaaien probeer dan te wachten op een week droog weer.
Tips
- Binnen voorzaaien in april en buiten uitplanten in mei, of buiten zaaien in mei t/m juli.
- Als je stokbonen aan een draad wilt laten groeien span je de draden pas als de bonen al zijn opgekomen. Draad verweert snel en als je ze wat later aanbrengt kan je er het hele seizoen mee doen.
- Bonen hebben geen extra voedingsstoffen nodig.
- Zet nuttige bloemen als goudsbloem of Oost-Indische kers naast de bonen om luizen af te leiden.
2. Pluksla
Pluksla is makkelijk te telen. Ze is productief en je kan er meerdere keren van oogsten. Ik oogst dan steeds de buitenste blaadjes. Als de kern blijft staan groeit de plant gewoon door waardoor je na een paar weken weer kan oogsten. De ideale moestuingroente dus.
Tips
- Buiten zaaien in de volle grond van maart tot september.
- Verleng eventueel het seizoen door te zaaien in een koude bak of kas. Je kan ook om de paar weken een rijtje zaaien om de oogst te spreiden.
- Kies voor slasoorten die niet snel doorschieten. Dit betekent dat de plant een bloem gaat vormen waardoor de sla bitter wordt. Lees de informatie achterop het zakje zaad voor de juiste zaaiperiode.
- Verschillende soorten en kleuren tegelijk zaaien geeft een mooi effect op je bord.
- Sla heeft niet veel voeding nodig maar van te voren koemestkorrels door de grond mengen geeft een goed resultaat.
3. Courgette
Courgette groeit altijd goed en is bovendien zeer productief. Van één plant kan je wel 40 vruchten oogsten dus je hebt niet veel planten nodig om de hele zomer van te eten. Regelmatig oogsten stimuleert de vorming van nieuwe vruchten en de planten gaan door tot de eerste nachtvorst.
Tips
- Binnen voorzaaien in april, buiten uitplanten in mei of juni.
- Zaai de zaden op hun zijkant zodat er minder kans is op schimmel bij het ontkiemen.
- Benodigde ruimte per plant: één meter.
- Houdt van veel voeding, bijvoorbeeld koemestkorrels of brandnetelgier.
- Oogst de courgettes ongeveer 20 centimeter groot.
4. Rucola
Een andere makkelijke groente is rucola, ook wel raketsla genoemd vanwege de snelle groei. De zaadjes ontkiemen meestal binnen een week. Rucola is net als pluksla meerdere keren te oogsten, ze groeit na de oogst gewoon weer aan. Helaas schiet rucola snel door bij warm weer, dit is wel iets om rekening mee te houden. Zelf laat ik ze altijd staan, de bijen en vlinders zijn dol op de bloemen en na de bloei kan je er makkelijk zelf zaad uit winnen. De bloemetjes zijn trouwens ook eetbaar en heerlijk door de sla.
Tips
- Buiten zaaien van maart tot september. Zaai om de 2 weken korte rijtjes om de oogst te spreiden.
- Geen extra voeding nodig. Heeft voorkeur voor lichte schaduw.
- Productief.
- Groeit ook goed in een pot of houten kistje.
5. Bieten
Bieten zijn niet de makkelijkste in dit rijtje, maar toch een prima groente voor beginners. De zaden zijn kluwen van kleine zaadjes. Als de zaden ontkiemen zijn dat vaak twee of drie zaailingen uit één kluwe. Ik knip dan met een klein schaartje de kleinste weg en laat de grootste staan.
Tips
- Voorzaaien in de koude kas kan vanaf maart, buiten zaaien vanaf april t/m juli. Houdt rekening met de buitentemperatuur en kijk achterop het zakje. Als de bieten goed aan de groei zijn dun je ze uit tot één biet per tien centimeter.
- Meng vóór het zaaien koemestkorrels door de grond voor extra voeding.
- Oogst de bietjes vooral klein voor de lekkerste smaak. Spreidt de oogst door tijdens het oogsten steeds om en om de grootste bieten weg te halen. De rest groeit dan nog even door.
- Probeer ook eens verschillende rassen, bijvoorbeeld gele bieten of chioggia.
Tot slot een laatste tip
Dit waren mijn vijf makkelijke groenten in de moestuin. Er zijn natuurlijk nog veel meer gewassen die makkelijk groeien. Denk bijvoorbeeld eens aan radijs, ook leuk om samen met kinderen te doen omdat radijs snel oogstbaar is. Als je iedere paar weken een nieuw rijtje zaait spreidt je de oogst.
Meer weten? In dit artikel lees je meer over de houdbaarheid van groentezaden.