Journalistiek is in de basis het raadplegen van bronnen om tot nieuwe informatie te komen en daarbij het checken van feiten. Zo schreven studenten van de school van journalistiek vorig jaar -ik neem aan als oefening- een zeer feitelijk artikel over het aantal groene daken dat in Nederland is gerealiseerd. Lees het hier. Gewoon even nagevraagd hoeveel daktuinen met subsidie er nu eigenlijk worden gerealiseerd. Ik heb even navraag gedaan hoe het nu gesteld is met het aantal aanvragen in Utrecht: dat zijn er dit jaar tot nu toe al 55, dus een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar:
@tuinenbalkon Stand aug '13: 4400m2 gerealiseerd, waren 55 aanvragen. Nog eens 2000 m2 gehonoreerd, die nog niet vastgesteld en betaald. ^PP
— Gemeente Utrecht (@GemeenteUtrecht) September 5, 2013
In Amsterdam zullen er dankzij dit project ook wel flink wat daktuinen en dus subsidieaanvragen bij zijn gekomen, en in Rotterdam (wat betreft het aantal daktuinen onbetwist de nummer 1) ook wel. Einde jaar maar eens even kijken naar de eindstand!
Eerder schreven we over de subsidies die tegenwoordig bijna alle grote steden hebben voor daktuinen, 2 jaar geleden was dat bij veel gemeentes nog experimenteel.
De cijfers van 2012:
Rotterdam
Subsidie aanvragen: 184 aanvragen.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 10.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite, huis-aan-huisbladen en stadsblad. Daarnaast organiseert de gemeente drie keer per jaar Groen Infodak. Op deze informatiedag kunnen geinteresseerden op een groen dak met leveranciers en de gemeente praten.
Amsterdam
Subsidie aanvragen: 150 aanvragen.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 30.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite, stadsblad en informatiestands op beurzen.
Utrecht
Subsidie aanvragen: bijna vijftig.
Totaal m2 aan groen dak in de stad: 4.000 m2.
Promotie: gemeentewebsite en stadsblad.