Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Weekendtip: aarbeien vermeerderen in drie stappen

Mathieu | 11 oktober 2013

Heb je een mooie florerende aarbeienplant in je makkelijke moestuin of op je balkon? Dan is dit weekend het ideale moment om deze te vermeerderen door de uitlopers te stekken. Groeit je aarbeienplant in een pot, zak of bak? Dan vind je hier de ideale manier om ze te verstekken in 3 simpele stappen. Wanneer je het beste kunt vermeerderen is uiteraard afhankelijk van hoe mooi het voorjaar en de zomer waren. In ons eigen tuintje zien we sinds deze week ook de uitlopers weer uit de plant schieten, vorig jaar was dit pas eind augustus/begin september.

Hier een korte uitleg in 3 simpele stappen:

  1.   Kies de meest gezonde uitloper, die al een of meerdere blaadjes heeft. Meestal komt deze ook van het plantje dat je deze zomer al de beste aarbeien heeft gegeven. Verwijder overtollige steeltjes maar zorg dat de uitloper wel vast blijft zitten aan de moederplant.
  2.   Vul een paar potjes met tuinaarde (eventueel met extra compost). Zet de uitloper in het nieuwe potje en zet hem aan beide kanten goed vast met een nietje of een stuk ijzerdraad. Zo blijft de uitloper goed zitten in de nieuwe pot zonder dat je hem al van de moederplant moet afsnijden.
  3.   De truc is nu om de tuinaarde goed vochtig te houden, totdat de nieuwe plantjes echt geworteld zijn. Na een paar dagen/weken zal dit het geval zijn, en kun je de uitloper losmaken van de moederplant en eventueel in een grotere pot of in je tuin planten.

Als je deze stappen volgt heb je volgend jaar gegarandeerd weer een fantastische oogst!

Balkon, De eetbare tuin, Tuin aardbei, moestuin, tips

Mathieu

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reactie annuleren

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2025 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden