Welke plant is dit? Het is een probleem dat iedere tuinier wel herkent. Je weet niet meer precies wat je gezaaid hebt, er komt wat aanwaaien of je bent verhuisd. Wat is dan eigenlijk onkruid?
Ook kan het zijn dat je in een andere tuin of park een plant ziet die je ook wel wilt hebben. In het tijdperk van de smartphone kan het niet uitblijven dat er verschillende apps beschikbaar zijn om planten te herkennen. Ik heb er drie geprobeerd:, Plantifier, PlantSnap en PlantNet.
Natuurlijk heb je als enthousiaste tuinier wel enige plantenkennis, en misschien een paar plantenboeken in de kast staan. Dat helpt beslist en we moedigen je ook vooral aan om planten uit je hoofd te leren herkennen.
De eerste is anders dan de andere twee. Plantifier is vooral een soort prikbord voor een wereldwijde gemeenschap van kenners en liefhebbers. Hier kan je een foto op plaatsen, waarna anderen je (hopelijk) op weg helpen. Dat is een sympathiek uitgangspunt, maar het grote nadeel is dat je moet wachten op een antwoord. Niet echt handig als je in je tuin bezig bent en moet bepalen of je een plant weggooit. Het voordeel is dat je aanvullende informatie kan toevoegen, zoals wanneer de plant bloeit, hoe groot hij is, waar hij staat etc. Allemaal factoren van belang.
De andere twee apps werken puur op basis van een foto. Even uploaden en de app bepaalt wat je voor je neus hebt. Zowel PlantSnap als PlantNet geven je een paar opties als meest waarschijnlijke. PlantSnap geeft daarbij vrij veel aanvullende informatie, zowel over de plant zelf als over de verzorging. Bij PlantNet moet je vooral zelf met de soortnaam in de hand op zoek naar informatie.
Toch is PlantNet voor mij de absolute winnaar. Dat waar het allemaal om draait, het herkennen van planten, doet deze app namelijk veel beter. Ik heb beide apps een aantal foto’s gevoerd van planten waarvan ik al wist welke het zijn. Bij PlantNet was het keer op keer een voltreffer, terwijl PlantSnap er maar wat naar lijkt te raden. Ook is bij PlantNet de variatie tussen de geboden mogelijkheden veel kleiner, bijvoorbeeld allemaal variaties van de hortensia. PlantSnap geeft steeds uiteenlopende soorten planten als mogelijkheden. Daarbij vraag ik mij regelmatig af hoe je tussen die soorten kan twijfelen, ze lijken niet eens op elkaar. Ook kent PlantSnap maar weinig Nederlandse namen; je krijgt meestal de Latijnse en Engelse namen.
Voor beide apps helpt het als je zelf ook behoorlijke plantenkennis hebt, zodat je de suggesties van het algoritme zelf kan beoordelen.
PlantNet is echt een goede hulp voor de enthousiaste tuinier, als verlengstuk op je eigen kennis. Als je je telefoon toch in handen hebt, is het een kleine moeite om zelf meer informatie over de plant in kwestie op te zoeken. De bredere informatie die PlantSnap geeft, is zeker een meerwaarde, mits ze de basis tenminste op orde krijgen. Plantifier is een mooie aanvulling voor ‘lastige’ planten die niet zo 1-2-3 uit de computer rollen.
mie zegt
Ik gebruik obsidentify. PLantsnap heb ik ook eens uitgeprobeerd mar dat zat er echt vaak naast.