Ik trof vandaag, begin juli, een heel rek met clemtis planten bij de Albert Heijn. Dat is wel de beste indicatie dat we deze klimmer inmiddels net zo Nederlands zijn als de kroket, wuppies en AH voetbalplaatjes. (linksonder op de foto)
Ik schat zo in dat de gemiddelde supermarkt bezoeker, net als ik, niet exact weet met welke bloem we hier te maken hebbeen. Het begrip “klimplant’ is nogal breed en de uitleg op de het AH-kaartje erg kort.
Twee soorten Clematis
De wereld van de clematis-klimplant is overzichtelijk: er zijn bijna 300 varianten, maar die zijn allemaal terug te voeren op twee soorten: grootbloemig en kleinbloemig. Grootbloemig is over het algemeen wel heel mooi, maar niet zo geschikt voor een balkon. En bedenk goed voor je begint, want de cleamtis heeft grote dorst in de zomer en in een pot wordyt dat effect nog eens versterkt.
Compacte clematis voor kleine ruimtes
Niet elke clematis is geschikt voor een kleine tuin of balkon, omdat deze plamten heel groot kunnen worden. Er zijn echte sinds een paar jaar goede compact groeiende clematis planten die wel uitermate geschikt zijn. Een voorbeeld is de Clematus Piilu. Deze bloeit lange tijd, maakt veel bloemen en is ook geschikt als je geen volle zon hebt op je balkon, want hij houdt van halfschaduw. In de volle zon verbleken de bloemen.
– Geschikte soorten voor kleine ruimtes en zonnige balkons zijn: de Clematis Angelique, Clematis Picardy en de clematis Parisienne.
– Meer schaduwrijke of noordliggende balkons hebben meer baat bij clematis Piilu, de Clematis Cezanne of de Clematis Chantilly.
– Op windige balkons of voor in hangmandjes kun je uit de voeten met de kleinblijvende soorten die maar een centimer of 30 hoog worden, maar erg mooi bloeien. De clematis Bijou en de Clematis Filgree
De beste tips voor goed groeiende en bloeiende clematissen
Heb je wel een tuin of groot balkon, dan kun je toe met alle soorten clematis. Er zijn er meer dan 300, dus er altijd wel eentje die je mooi vindt.
Er zijn er teveel om op te noemen, dus kijk simpel weg in het tuincentrum op het kaartje met welke soort je te maken hebt.
- Zet je clematis op een zonnige plek op je balkon of terras, liefst vlak voor een muur, regenpijp, hekje, of betongaas waar je je klimplant aan kunt opbinden als hij groeit.
- Kies een grote pot als je je plant op je terras zet, formaat 40cm doorsnee of beter: een speciekuip. Grootbloemige planten doen het daarin het best.
- Plant je clematis 5 a 10 cm dieper dan deze in de pot stond toen je hem kocht. Hierdoor groeit de plant het tweede jaar eter en ontstaan er nieuwe scheuten
- Clematissen hebben in de zomer veel vocht nodig, geef daarom je plant veel water. Vooral in jaar 1 om de wortelgroei te stimuleren. Zorg uiteraard voor goede drainage in de pot
- Snoei pas voor het eerst na de eerste winter nadat je je plant hebt gekocht. Knip hem af net boven de dikke knoppen. Snoeien houd je plant gezond, dus vergeet het niet.
- Geef je clematis elk voorjaar genoeg mest. Doe dat niet tijdens de bloei, dat werkt averechts