Carolien neemt ons mee in de wereld van haar balkontuin in Arnhem en geeft concrete tips & inspiratie over de beste planten voor op je balkon. Zelf gaat Carolien dit seizoen proberen om hop te kweken op haar balkon om er thee van te maken. Wij gaan de tips van Carolien in ieder geval ter harte nemen.
Tip 1: volg je neus!
Wat zullen we dit jaar weer eens laten bloeien en groeien op het balkon? Veel hangt af van het aanbod van de regionale tuincentra. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook zelf wat zaaien, je kunt via internet bestellen en je kunt stekjes vragen van mensen met tuinen en wat eigenlijk niet mag; je kunt wat uit de natuur halen.
Het voorjaar begint meestal met wat viooltjes, blauwe druifjes en hyacintjes. Ik kies bloemen meestal op geur en of ze misschien eetbaar zijn en uiteraard op kleur. Het aanbod van viooltjes is enorm, maar lang niet allemaal ruiken ze lekker. En als ik ze lekker vind ruiken, dan vinden de hommels en bijen dat ook!
Op een balkon heb je meestal ook één of meerdere klimplanten. Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een geurende kamperfoelie. Ik dacht dat kamperfoelie altijd geurt, maar dat is helemaal niet waar! Lang niet alle tuincentra lichten je hier goed over in. Er zijn 2 soorten die gegarandeerd geuren: Lonicera Tellmaniana en de Lonicera Periclymenum (wilde soort: lichte schaduw en kalkrijke bodem). Ik heb ze alle twee vorig jaar nieuw, maar ze hebben nog niet uitbundig gebloeid.
Aankomend jaar wil ik als klimplant eens “hop” gaan proberen. Deze schijnt heel makkelijk te zijn, groeit als een dolle en als je een vrouwelijke plant hebt, krijg je ook nog eens hopbellen waar je weer van alles mee kunt. Volgens Wouter Klootwijk zou heet water met hopbellen weleens de nieuwe theetrent van dit jaar kunnen worden! De hopplant is moeilijk verkrijgbaar. Je kunt op de wildplukwijzer zien of er eentje bij jou in de buurt staat.
Tip 2: De ideale theeplant
Wat betreft thee kan ik je de lekkerste theeplant aanbevelen die er volgens mij bestaat: de Citroenverbena of ook wel Verveine. Een niet wintervaste vaste plant en zeker niet overal verkrijgbaar. Mijn balkon biedt een heerlijke plek om thee te drinken en wat is dan leuker dat je zelf je verse thee kan plukken! Een volgende keer vertel ik hier graag meer over.
Tip 3: Altijd goed, Biologische cherry tomaatjes
Tomatenplantjes zaai ik elk jaar; biologische cherry tomaatjes. Deze zijn echt ideaal voor op balkon. Meestal kan ik dan vanaf eind juli t/m eind september de meest lekkere tomaatjes plukken. Lekker voor bij de borrel!
Tip 4: Ideeën voor aankomend seizoen
Wat ik beslist dit jaar weer op mijn balkon wil:
– zonnebloemen uit zaad
– pompoen uit zaad (had vorig jaar geen grote pompoenen maar wel prachtige bladeren)
– diverse kruiden zoals munt, bieslook, peterselie, dille, koriander
– hangpetunia’s aan de muur
– hanggeranium aan de railing (eetbaar)
– citroengeranium (stekje van binnenplant) = eetbaar
– goudsbloem (komt elk jaar automatisch op uit zaad van vorig jaar) = eetbaar
– lavendel (eetbaar)
– varen
Heb jij ook goede ervaringen met bepaalde balkonplanten en wil je dat delen, laat het weten en reageer!
———————————————————————————————————————
Meer over Gastblogger Carolien:
“Ik woon in een bovenwoning in Arnhem met 3 balkons en heb op loopafstand al 10 jaar een volkstuin. Ik vind het leuk om te experimenteren en de eetbare en natuurvriendelijke (balkon-) tuin is helemaal mijn ding. Afgelopen jaar heb ik Tebuiten helpen oprichten. Tebuiten is een reizende tuinwinkel die verschillende activiteiten organiseert in de stad. Zo hebben we vorig jaar met een ludieke kas op “Roofgarden” gestaan, en hebben wij voor Arnhem de adoptiekerstbomen uitgifte georganiseerd.”
Bronnen foto’s:
Hopplant bron: Trouw.nl
Citroenverbena bron: Tuincentrumsoontiens.nl
Moezziez
Beste Carolien, Moezziez wil jou graag een Moezziez Organic sponsoren om te ervaren hoe fijn dat tuiniert op een balkon. De stof bevordert de groei en dat merk je al heel snel!
Jeanette
Ik heb een balkon op 8 hoog waar het altijd waait. Welke planten kunnen daar tegen?
Mathieu
Dat is een mooie tuinvraag voor tuinman Matthias! Zie http://www.www.tuinenbalkon.nl/tuinvraag
Johan
Euh citroengeranium is niet eetbaar hoor! Citroenmelisse wel…
Mathieu
Citroenmelisse is inderdaad heerlijk, geraniums zou ik ook niet eten :-). Gaan we naar kijken en aanpassen!
Carolien
Afgelopen zomer wist een geraniumkweker mij te vertellen dat veel geraniumsoorten eetbaar zijn. De Engelsen gebruiken vaak citroengeranium in hun cakes. Ik heb het inmiddels ook geprobeerd en het was heerlijk! Hij staat ook op de eetbare lijst op deze website: http://www.summerwine.be/content/kruiden-en-eetbare-bloemen
Mathieu
Oh Tof, eetbare geraniums klinkt minder stoffig dan achter de geraniums zitten :-). Binnenkort nog maar eens verder uitzoeken en een blog over eetbare bloemen maken.. Vorig jaar ook een leuke workshop gezien over eetbare bloemen (met o.a Oost-indische kers en Begonia’s) maar toch nog weinig tegengekomen verder in winkels: https://www.tuinenbalkon.nl/kruidentuintje-in-krat-van-hema
Anja Winter
Leuke tips Carolien, ik koop alleenkamperfoelie als hij bloeit, dan weet ik zeker dat hij geurt. Buxus en rozemarijn en de hang sedum zijn uitstekende balkonplanten, verder raad ik beginnende balkontuinders altijd Oostenrijkse geraniums aan. Vooral de roze varianten bij elkaar in een hanging basket is spectaculair en die planten zijn oersterk en kunnen goed tegen een winderig balkon, gr groet Anja Winter.
Anja Winter
Even over eetbare bloemen, ik ben er ook gek op. Mooi als garnering op taart en koude zomerse soepen. Ik gebruik de bloemen ook in zomerse salades. Seringen zijn eetbaar en zijn net zo decoratief als de eetbare rozenblaadjes, evenals monarda, borage, daglelie´s, viooltjes en lavendel. Veel hierover is te vinden op Pinterest en op de website http://www.countryliving.com. gr groet Anja Winter,
Carolien
Dank je wel Anja voor je goede tips! Ik ga ook eens op jacht naar Oostenrijkse geraniums. En wat een leuke site die countryliving. Die van jou zelf overigens ook!
Greet
Hoi Carolien,veel succes met je balkon. Ik wil je wel even waarschuwen voor hop.Ik heb het vroeger geprobeerd en bij mij had hop de neiging om te gaan woekeren,en er kwamen stekeltjes of haakjes aan,als je er vlak langsliep kon je schrammetjes oplopen. De hopbelletjes zijn ind leuk.
groetjes Greet
Carolien
Dank je wel Greet. Wat betreft het woekeren; daarom ben ik ook zo benieuwd hoe Hop het gaat doen in een plantenbak! Trouwens, wist je dat je de “woekerende” hopscheuten ook kan eten? Het schijnt een delicatesse te zijn!
Ronald
Hallo Carolien.
ik heb samen met de onder buren het plan om 2 a 3 hop planten te laten groeien langs een staaldraad aan de gevel, (tot +/- 7 meter hoog) ik lees dat jij ze geplant hebt.
hoe is jou ervaring, en weet je hoeveel ruimte heb je nodig om ze te planten?
het is de bedoeling dat de plantenbakken op een klein afdakje van zo’n 30 cm breed komen te staan de lengte en hoogte kan wel varieeren.
of is er iemand die dat weet?
Carolien
Hoi Ronald,
Ik heb hem momenteel in een ronde pot staan met 30 cm doorsnee. Het gaat wel goed, maar kleurt wel een beetje geel en de laatste blaadjes zijn ook kleiner. Zou ook door de warmte kunnen komen. Mijn advies; zo’n groot mogelijke pot die ook hoog is (de kluit was namelijk tamelijk hoog).
Carolien
Ronald, als je facebook zit, kan je je vraag ook stellen bij “Eetbare wilde planten”. Komen altijd veel goede reacties op.