Wie graag moestuiniert weet dat er altijd plagen van bijvoorbeeld bladluizen op de loer liggen om je tuinplezier te bederven. Een deel van deze plagen kun je zelf beïnvloeden of zelfs voorkomen met de juiste keuze van nuttige bloemen in de moestuin. In deze blog vertel ik je welke nuttige bloemen in mijn moestuin staan.
Planten helpen elkaar
Door bepaalde groenten in de moestuin naast elkaar te zetten beïnvloeden ze elkaar en voorkomen ze ziekten of plagen. Dit noemen ze combinatieteelt. Met bloemen werkt het ook zo. Er zijn bloemen die schadelijke insecten of ziekten voorkomen of andere insecten aantrekken om een plaag te bestrijden. Door hier een evenwicht in te vinden kunnen de juiste bloemen dus helpen je moestuin gezond te houden.
Nuttige bloemen tegen bladluis en andere plagen in de moestuin
Afrikaantjes: scheiden een stof af die aaltjes doodt en met hun geur andere insecten afschrikt. Zet ze bijvoorbeeld naast aardappelen, tomaten, bonen, wortels, prei en ui.
Goudsbloem: tegen bladluis, witte vlieg en aardappelkevers. Zet ze dus bij aardappels, tomaten, aubergine, sla, wortels en kolen.
Oost-Indische kers: tegen bladluis en witte vlieg. Zet ze bijvoorbeeld bij tomaten, aardappelen, bonen en kolen. De bloemen kan je trouwens je ook eten, ze smaken een beetje peperig.
Zonnebloemen: trekken bijen, vogels en insecten aan die in ruil daarvoor schadelijke insecten zoeken in je moestuin.
Siererwt: in de buurt van bonen zullen ze insecten aantrekken voor de bestuiving. Daardoor verhogen ze de bonenopbrengst.
Dille: weert bladluizen bij kool en bonen.
Bernagie: trekt wespen aan door het stuifmeel in de planten. De wespen vangen veel kleine insecten die ze voeren aan hun larven.
Iedereen weet dat bijen met uitsterven worden bedreigd. Maar wat kunnen we er aan doen? Ik geef je een paar tips voor het aantrekken van bijen en vlinders. Tegelijkertijd helpen ze plagen te bestrijden.
Bloemen voor de bijen en vlinders
Zelf plant ik veel zinnia’s en cosmea maar er zijn meer bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, dropplant, lupine, vingerhoedskruid, sierui en kruiden als bieslook, tijm en oregano.
Daarbij is het belangrijk dat de bloeitijd van planten elkaar opvolgen zodat insecten altijd stuifmeel kunnen vinden. In het vroege voorjaar stuifmeel van bollen als sneeuwklokjes en krokussen en later in het jaar de zinnia’s die tot de eerste nachtvorst zullen bloeien. De keuze voor enkelbloemige bloemen maakt het zoeken naar stuifmeel ook makkelijker voor insecten dan wanneer het hart van de bloem meer verborgen zit. Wil je meer weten om de bijen te helpen, in dit artikel staat meer over planten voor bijen.
Insectenhotel
Natuurlijk kan je insecten ook een warm welkom geven door een insectenhotel te plaatsen in je moestuin. Deze kan je ook makkelijk zelf maken van hout (lees hier een handig stappenplan), of gewoon met een stapel takken of stenen. Door een insectenhotel geef je insecten de kans te overwinteren in je tuin en helpen ze jou weer bij bestrijding van plagen en bestuiving in de moestuin.