Via een bouwproject bij mij in de buurt kwam ik een tijdje geleden in gesprek met Steven Delva, van Delva Landscape Architects. We hadden het over manieren van biologische bodemsanering en hij vertelde me over De Ceuvel in Amsterdam. Hier zijn ze bezig om grond te saneren met behulp van planten. Een hele toffe manier van bodemsanering.
Steven Delva legt uit op de website Archined: “Vanwege de verontreinigde grond was het geen optie traditioneel te bouwen. Bij fundering zou de grond gesaneerd moeten worden, iets dat niet alleen veel geld maar ook veel tijd kost. In samenwerking met de Universiteit Gent is er voor gekozen om bij wijze van experiment de grond met planten op natuurlijke wijze op te schonen. Op deze manier kregen we de factor tijd cadeau, er wordt via een langzaam proces gesaneerd.”
Een overzicht van de beplanting de komende jaren:
Biologische bodemsanering door planten, hoe werkt dit eigenlijk?
Er worden op De Ceuvel diverse plantensoorten met hoge wortelactiviteit gebruikt, ieder met een specifiek sanerende eigenschap. Diverse grassoorten, lisdoddes, wilgen en populieren zorgen voor de afbraak van organische stoffen, de opname van zware metalen en het vasthouden van verontreinigd grondwater.
Zodra een type verontreiniging voldoende is opgenomen, wordt de verantwoordelijke plant gerooid en vervangen door een andere soort. Hierdoor verandert het park de komende jaren steeds in aanzicht en karakter. Delva: ”Het is geen traditioneel landschapspark, maar een werkende zuiveringsmachine.”
Stella zegt
Heeft Houten nog het biezenveld om het te zuiveren water voor te zuiveren? Interessant dat dit zo ver uitgebreid kan worden, dat je er een volledige bodemsanering mee krijgt.
Wat gebeurt er met het gerooide materiaal?