Ben je wel eens de tuin ingelopen op zoek naar insecten? Waarschijnlijk niet. Bioloog Dave Goulson deed het wel en schreef er een boek over. De tuinjungle is een ode aan alle beestjes in je achtertuin. Pissebedden, wormen, duizendpoten, wespen, bijen en nog veel meer hebben allemaal hun nut in de tuin. In dit artikel lees je de boekrecensie: De tuinjungle.
De tuinjungle
Het boek staat vol interessante informatie over beestjes, hun levenswijze en manieren om ze het naar de zin te maken. Zo kan je zweefvliegen lokken door een kunstmatig rottend gat te maken en geeft Goulson de exacte maten aan van de holle ruimten waarin de metselbij het liefst vertoeft. Door het aantrekken van de juiste natuurlijke bestrijders ontstaat een evenwicht in de tuin waar geen synthetische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.
Duurzaam leven
Het boek gaat niet alleen over beestjes maar ook over duurzaam tuinieren en een duurzaam leven. Hier en daar is het schokkend en deprimerend, zoals het hoofdstuk “Giftige cocktail”, waarin Goulson beschrijft hoe in Amerika wordt omgegaan met de natuur en insectenbestrijding. Verder bekritiseert de auteur wetenschappers die werken aan robotbijen, geeft zijn duidelijke mening over tuincentra en adviseert hij om vooral alleen planten te kopen bij lokale kwekers of zelf planten op te kweken uit zaad.
Moestuin
De belangstelling voor het verbouwen van eigen voedsel neemt steeds meer toe. Goulson geeft aan dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk 90.000 mensen op de wachtlijst staan voor een volkstuin. Niet alleen de voldoening, weten waar je voeding vandaan komt en de gezondheidsvoordelen spreken mensen aan, ook de minimale voedselkilometers spelen een rol.
Roadkill
Het boek heeft soms grappige anekdotes over een duurzamer leven. Zo beschrijft hij hoe hij aangereden wild mee naar huis neemt op de bijrijderstoel van zijn auto. In zijn besneeuwde achtertuin wordt het hert de volgende dag gevild op het gazon en in stukken ingevroren. Door het houden van kippen, het slachten van de eigen hanen en af en toe vers aangereden wild heeft hij een gestage aanvoer van eieren en vlees met nul voedselkilometers.
Aanrader?
Dave Goulson heeft met de tuinjungle een boeiend boek geschreven. De wetenswaardigheden over alle beestjes in de tuin, de duurzame tips en zijn bijzondere natuurbeleving maken het boek een aanwinst voor de tuinier. Door zijn humor en vlotte pen is het een heerlijk leesboek. Behalve veel informatie over insecten vind je in het boek ook tips voor het maken van compost of een wormerij, de beste planten om bestuivers te lokken en besdragende heesters voor de vogels.
Punten van kritiek zijn de recepten waarmee ieder hoofdstuk begint. Het is een originele invalshoek maar hier en daar is er geen samenhang met de rest van het hoofdstuk. Ook de voetnoten vind ik eerder storend dan dat ze een meerwaarde hebben. Mocht je prachtige foto’s verwachten in het boek, die zijn er niet. Voor mij niet storend, want de grote hoeveelheid aan informatie maakt het boek boeiend genoeg. Ik kan het boek dan ook zeker aanraden.
Wil je meer boekrecensies lezen van Tuin en Balkon? Op onze pagina Tuinboeken staan nog veel meer boekbesprekingen.