Ok het is geen tuinboek, maar de bijen gaan ons genoeg aan het hart om ook dit boek een kans te geven. Om te beginnen moet ik zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben door dit boek!
Toen ik de cover zag en las dat het ging om een cultuurgeschiedenis van de bij door de Zwitserse Ralph Dutli, dacht ik eerlijk gezegd dat dit wel een slaapverwekkend boek zou moeten zijn. Het tegendeel is waar: ik heb me met dit boek geen moment verveeld! Een heerlijk boek om buiten op een bankje in de zon te lezen, terwijl de bijen genieten van de nectar in de bloemen van je mooie stadstuintje. Nou ja genieten…keihard werken, dat doen ze! Daarover zometeen meer..
Het boek begint met een verhaal over hoe Dutli aan de praat raakt met een imker, wat hem inspireert om het volkje verder te gaan onderzoeken. Dat heeft hij gedaan en opgeschreven op een zoete, poëtische manier, met als toetje ook nog eens een boel gedichten over de bij.
De geschiedenis van bijen
Elk hoofdstukje heeft een thema dat opgehangen is aan bepaalde eigenaardigheden van de bij, of aan hoe de bij gezien werd door vele culturen en volkeren de afgelopen 7.000 jaar. Want zo lang worden bijen al door mensen gehouden volgens Dutli, beginnende in Central-Anatolie (Turkije).
De taal van de bijen
Erg leuk vond ik bijvoorbeeld het hoofdstuk over de taal van de bijen, waar fantastisch beschreven wordt hoe bijen met elkaar omgaan en signalen afgeven. Dit alles wordt gestaafd met veel cijfers en feiten.
Wist je bijvoorbeeld dat uit 1 liter nectar ongeveer 300 gram pure honing ontstaat? Om 1 bijenmaag met nectar te vullen moet een bij bijvoorbeeld 1500(!) klaverbloesems bezoeken. Voor een pond honing moeten werkbijen ongeveer 40.000 keer uitvliegen en daarbij 4 tot 10 miljoen bloemen bezoeken. Dat is dus voor grofweg 1 pot honing! Denk daar nog eens aan als je een lepel honing in je thee doet..
Wat ons betreft dus zeker een aanrader, al is het wel zo dat ik de eerste helft van het boek een stuk boeiender vond dan het laatste deel (uitgezonderd de gedichten), op een gegeven moment wordt het wat veel historie als je zoveel zienswijzen over de bij achter elkaar leest. Een lekker boek dus om af en toe een hoofdstuk in te lezen dus!
Tot slot nog een filmpje waarin de Zwitser voorleest uit eigen werk: