Onlangs zat ik op een terrasje in Lombok aan de drukke Vleutensweg in de stad Utrecht, bij een buurtrestaurant waar ze op dit moment allerlei groenten kweken op de stoep (zie foto’s). Ziet er leuk uit, ik heb uiteraard gelijk maar even gevraagd of ze de groente ook daadwerkelijk gebruiken voor consumptie in het restaurant. Dit deden ze niet, want ze waren bang voor de reacties van klanten die vast huiverig zouden zijn voor tomaten die gekweekt zijn langs deze drukke weg.
Toen wij er zaten kwam er zelfs een moeder langs met een klein kindje die de grote bieten wilde aanraken, waarop moeder snel riep: “Nee niet aanraken, dat is vies!”. Ook niet de beste manier om kinderen groentes te leren eten lijkt me :-)
Hoe gezond is stadslandbouw eigenlijk?
Maar goed, de Vleutenseweg is inderdaad een erg drukke weg en staat bekend als de meest vervuilde straat van de provincie Utrecht. Zie ook de maandelijkse CO2-metingen van Utrecht. Ik begrijp best dat mensen dan twijfels hebben over het eten van groenten die daar verbouwd worden. Mijn aanname is altijd geweest dat groente uit de stad na zeer goed wassen (ivm roetdeeltjes) prima eetbaar moeten zijn, als het maar gekweekt is in goede grond. Dit argument wordt uiteraard ook veelvuldig gebruikt door alle stadsboeren in binnen- en buitenland. Ben nu toch eens op zoek gegaan of er echt onderzoek gedaan is naar de schadelijke effecten van het eten van groente die verbouwd wordt langs de weg. Langs snelwegen in Nederland liggen ook vele akkers waar groente wordt verbouwd, alleen staat niet op de verpakking dat de bietjes die je eet langs een snelweg verbouwd zijn..
Onlangs kwam dit artikel van onderzoeker Vincent Kuypers veelvuldig voorbij via Twitter en Facebook. Hij stelt dat stadslandbouw vooral goed is voor voorlichting en niet voor consumptie en wijst daarbij met name op metalen in de grond in steden die slecht zijn voor groente, en secundair door stikstof. Ik vond echter nergens duidelijk onderbouwd onderzoek naar gezondheidseffecten van het eten van groente verbouwd in de stad. Nu na nog eens goed zoeken kwam ik wel dit bericht tegen over een Schots onderzoek waarin gesteld wordt dat CO2 wel degelijk schadelijke effecten heeft en groente zelfs minder goed doet groeien in plaats van beter… hmmm food for thought. Voorlopig ga ik mijn eigen tomaatjes en sla gewoon goed wassen en lekker opeten, maar nu woon ik ook niet direct aan een hele drukke weg. Ik ben benieuwd of iemand dit eens letterlijk tot de bodem kan uitzoeken voor ons: wordt ongetwijfeld vervolgd!
Alle gezondheidsaspecten terzijde: De volumes die gehaald worden in die bakken zijn bij lange na niet voldoende voor de keuken van een restaurant, maar wellicht kunnen ze nog wel meer halen uit het educatieve aspect en alleen/vooral gerechten koken van groentes die op dat moment geoogst zouden kunnen worden uit de moestuinen ter plaatse. Kunnen ze gelijk aan de kinderen laten proeven dat die bietjes helemaal niet zo vies zijn!
Ronald zegt
M.b.t. de bodemkwaliteit in (oud)stedelijke gebieden is onderstaande link (inclusief links meer informatie) ook goed om te lezen
http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bodem-milieu/groente-verbouwen/
Rob zegt
Ik lees jullie nieuwsbrief altijd met veel plezier. Ga vooral zo door!
Mbt dit artikel hebben jullie het over koolstofdioxide terwijl mede de link naar utrechtmilieu.nl het heeft over stikstofdioxide. Wel degelijk een groot verschil (zie bv: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/S/Stikstofdioxiden_NO2). Dit zal jullie zoektocht naar informatie over schadelijke effecten van het groeien in de stad wellicht helpen! Althans dat hoop ik. Kijk uit naar het vervolg!
Groet,
Stadstuinier met plattelandsachtergrond
Jacqueline zegt
Ben je bang dat je grond niet schoon genoeg is voor eigen teelt, het beste kan je dan een laagje schone aarde van min. 25 cm dikte storten. De meeste planten/groentes zullen nl niet dieper wortelen in de grond. Een mooie oplossing is ook het gebruik van bakken, zoals bij 1m2 tuinieren. zie ook http://www.onzevierkantemetertuin.nl/