Als we denken dat tuinieren in Nederland populair is, dan is dat een peulenschilletje bij hoe de Engelsen het aanpakken. In Engeland zit tuinieren echt diep in de wortels van iedereen en dat uit zich ieder jaar weer in de mooie uitbundige groene gekte van de Chelsea Flower show (dit jaar van 21-25 mei). Het mekka van de tuinen eigenlijk, al sinds 1862 georganiseerd door het Royal Horticultural Society (RHS). De hele week al kun je op BBC2 meegenieten van eindeloze talkshows over plantjes, tuinen en de laatste trends. Maar er is ook een jonger en hipper alternatief festival in opkomst.. daarover meer verderop in dit artikel.
Met 150.000 bezoekers en veel hooggeplaatste gasten zoals de Britse koninklijke familie is de Chelsea Flower show echt een bijzonder element en een beetje het Wimbledon onder de tuinshows wereldwijd. Zo postte Terapia Urbana waar we onlangs een interview mee hadden op hun Facebook pagina een leuke foto van prins Philip die even een kijkje kwam nemen bij hun verticale tuinen die nu ook beschikbaar zijn via een Engelse leverancier:
Op de show worden veel nieuwe planten en bloemen gepresenteerd, dat krijgt ook veel aandacht op tv en ik vond het wonderlijk om te zien hoe ontzettend enthousiast en liefdevol er wordt verteld over de nieuwe soorten alsof het pure kunst is. En misschien is dat het ook wel :-).
Wat is er te zien op de Chelsea Flower show?
Als stadstuinder is dit natuurlijk wel allemaal een beetje een ver-van-mijn-bed-show en overweldigend veel. Maar toch lijkt het me leuk een keer rond te lopen -samen met 150.000(!) andere liefhebbers- langs de meer dan 45.000 m2 aan tuinen rondom het Royal Hospital Chelsea. Het hele gebied wordt jaarlijks volledig omgeploegd en opnieuw aangelegd speciaal voor de modeltuinen… Er worden ook ieder jaar vele awards uitgereikt -waar altijd weer een kleine controverse over is- onder andere voor de beste stadstuin dus dat lijkt me zeker leuk om te zien!
Wij vonden onderstaande zeer uitgebreide daktuin de mooiste tuin die we online en op de BBC gezien hebben, de website shootgardening heeft ook uitgezocht welke planten er precies allemaal in staan:
“The RBC Blue Water Roof Garden is an exciting vision of an urban rooftop garden that integrates recreational space with innovative biodiversity and habitat features. The garden explores the potential of ‘skyrise greening’, bringing trees, meadows and wetlands into the heart of the densest of cities, while addressing the important issue of urban water management.
For the first time at Chelsea a full ‘living roof’ is exhibited, introducing features for bees and birds. A central wetland captures rainwater runoff, and a winding boardwalk leads to a dramatic ‘bird hide’ clad in habitat panels. Low-tech living walls that require no irrigation help enclose the space, and the whole garden is filled with flower-rich planting.”
Maar voor wie geen zin heeft in vele honderden modeltuinen en liever zelf de handen uit de mouwen steekt is er ook een alternatief in de buurt sinds vorig jaar..
Chelsea Fringe, de frisse hippe concurrent?
Sinds vorig jaar is er ook het Chelsea Finge festival, een soort alternatief en hipper broertje van de grote Flower show. Chelsea Fringe zegt zelf een meer participerend festival te zijn (iedereen mag meedoen) en richt zich ook meer op stadstuinieren dan de Flower Show. Dat klinkt leuk! Chelsea Fringe is van 18 mei tot en met 9 juni nog te bewonderen in en rondom London, zelf zeggen ze dit over hun positionering:
The first Chelsea Fringe took place in 2012 and is a new festival for everyone who’s interested in gardens and gardening. With its emphasis on participation (most events are free), the Fringe is also about pushing the boundaries – its inguaural programme included a peripatetic bicycling beer garden, a floating forest installation in Portobello dock, an aromatic ‘garden of disorientation’ as well as pop-up community gardens and horticultural happenings of all hues. Anyone can enter a project – as long as it’s interesting, legal and about gardens, flowers, veg-growing or landscape.
The Chelsea Fringe coincides and overlaps with the RHS Chelsea Flower Show but is completely independent of it. The Fringe is entirely powered by volunteers.
Het programma is zeer uitgebreid en je vindt het hier. Ook is er een app gemaakt met alle events van Chelsea Fringe. Een leuk voorbeeld van een van de vele events is de ‘Herb Hub’. Dat is een plek in de stad met allerlei mini kruidentuintjes waar workshops worden gegeven in de vorm van theater of poëzie over hoe je de kruiden kunt groeien en verzorgen. Ook kun je er uiteraard zelf je mini kruidentuin maken en kun je er thee proeven, want in Engeland is het tenslotte altijd Tea Time :-)
Wij kunnen nog niet helemaal kiezen waar we liever naartoe gaan volgend jaar, ik denk allebei!
annette
geweldige ideeën