Van Anke kregen we een tuinvraag over compost. Zij vraagt zich af of snoeiafval van coniferen als compost te gebruiken is. Olaf zocht het uit en gaf zijn tips.
Snoeiafval van coniferen composteren?
Hallo, Ik zag uw tip over het direct verhakselen van snoeiafval en het verdelen hiervan over de tuin. Nu zijn wij bezig onze nieuwe tuin te snoeien/ leeg te trekken. Dat is een heel karwij omdat het ongeveer 450 m2 betreft.
Het moet weer een groene tuin worden, maar het is nu overwoekerd en er staan (naar onze smaak) te veel grote coniferen in.
Mijn vraag: is alle snoeiafval goed te gebruiken voor een voedzame compostlaag? Ook coniferen en laurierkers? Alvast bedankt voor uw reactie, Anke
Ons antwoord:
We vroegen ons af of de grond niet te zuur zou worden als je coniferen als compost zou gebruiken. We hebben het uitgezocht. De zuurgraad lijkt niet echt een probleem. Het verse loof van coniferen is wel wat zuur, maar dat schijnt weg te trekken als het loof uitdroogt. Niet onlogisch, zonder vocht kan zuur niet bestaan. Eventueel kan je wat kalkkorrels strooien. Of het voor de zekerheid vooral gebruiken in de buurt van zuurminnende planten zoals rododendron, azalea en veel bessenstruiken.
Een voor- en ook een nadeel van composteren kan zijn dat coniferen langzaam verteren. De houtsnippers van coniferen kan je ook bijzonder goed gebruiken op een andere manier, voor looppaadjes of andere plekken waar je het niet kwijt wilt. Als je verwacht dat de snippers snel verdwijnen kan je de coniferen beter naar de milieustraat brengen.”
We kregen een leuke mail terug van Anke
Dank jullie wel voor je reacties. Die zijn zeker bruikbaar. Nu nog op zoek naar een handige hakselaar. We hebben een kleine op de kop getikt, maar het lijkt nog erg lang te duren voor we alles daarmee klein hebben. Het gaat niet heel snel. We hebben nog niet een duidelijk plan voor onze tuin. Duidelijk is dat we een grote trampoline willen, een stuk gras, wat fruitbomen, een terras, een stuk met veel bloemen,…… maar hoe precies? Daar moet nog een plan voor worden gemaakt. De grote coniferen die in de tuin staan moeten nog worden gekapt, de stammen zullen wellicht blijven staan voor hangmat of slack line of klimbos-achtig-iets. Maar eerst maar eens snoeien en klimop verwijderen.
De foto hieronder geeft een beetje beeld van hoe het was. Het meeste is nu al gesnoeid en de meeste struiken zijn verwijderd, behalve de krulhazelaar. De hoge coniferen op de achtergrond horen ook bij de tuin.
Ons advies: koop een goede hakselaar
Tot slot nog wat advies voor Anke. Als je een goede hakselaar wilt kopen let dan vooral op de kracht. Voor dikke takken van bomen zul je al snel een wat krachtiger motor, of zelfs een benzine-aangedreven hakselaar nodig hebben. Met de bomen en struiken die we op jouw foto zien zul je dus snel wel iets meer power nodig hebben dan een klein hakselaartje. Bol.com heeft een ruime keuze in de wat grotere modellen, bekijk ze hier.
Veelgestelde Vragen over Coniferen als Compost
Heb je je ooit afgevraagd of die coniferen in je tuin nog een tweede leven kunnen krijgen als compost? Je bent niet de enige! We duiken nog even verder in de wereld van coniferencompost met een snufje humor en een berg nuttige tips. Lees verder en ontdek hoe je van je coniferenafval goud voor je tuin maakt!
Kan ik mijn haagbeuk inruilen voor een composthoop?
Ja, dat lees je goed. Coniferen kunnen inderdaad worden omgetoverd tot compost. Maar, net als een goede wijn, heeft coniferencompost tijd nodig. Vergeleken met je gemiddelde keukenafval, dat zich binnen een mum van tijd overgeeft aan het composteerproces, spelen coniferen hard to get. We hebben het over een jaar of langer, afhankelijk van hoe fijn je ze hakt. Een goede hakselaar kan dit proces versnellen door de coniferen klein genoeg te maken zodat de compostbacteriën er lekker aan kunnen smullen.
Welke planten geven de voorkeur aan een zuur onderonsje met mijn compost?
Als je coniferencompost zegt, zeg je feestje voor zuurminnende planten. Planten zoals rododendrons, azalea’s, en blauwe bessen zullen je dankbaar zijn. Deze groene vrienden houden van een lichtzure pH en zullen opbloeien met de voedingsstoffen die jouw coniferencompost te bieden heeft. Het is dus een match made in heaven.
En hoe zit het met de hakselaar? Wordt dat mijn nieuwe beste vriend?
Absoluut! Zie het als de ideale wingman voor het composteren van je coniferen. Niet elke hakselaar is echter opgewassen tegen de taaiheid van coniferen. Kies daarom voor een model dat sterk genoeg is om de dikke takken en het weerbarstige groen aan te kunnen. Zo’n hakselaar maakt het materiaal precies goed voor een snellere compostering, zonder dat je machine het begeeft na de eerste ronde. Het is een kleine investering die je composthoop (en je tuin) zal transformeren.
Hopelijk heeft deze FAQ een lichtje doen branden over het composteren van coniferen. Het is misschien een weg van de lange adem, maar je tuin zal je er eeuwig dankbaar voor zijn. Heb je nog meer groene vragen of ben je op zoek naar meer tuininspiratie? Blijf dan vooral rondneuzen op onze site. We hebben nog veel meer groene geheimen om met je te delen.
greek zegt
Het is niet bekend of zelf composteren beter is voor het milieu dan grootschalige compostering van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Duidelijk is wel dat zelf composteren een milieuvriendelijke optie kan zijn, omdat het afval dan niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Dit geldt echter alleen als je goed composteert; anders verandert een eventueel milieuvoordeel in een nadeel.