De buurtmoestuin is hot: de workshops en draaiboeken vliegen me om de oren als ik even zoek buurtmoestuinen op Google. Het is geen nieuw fenomeen (veel tuinen zijn er al tientallen jaren), maar het concept van samen met je buren groentes verbouwen wint wel aan populariteit. Waarom is dat en hoe gaat het opzetten van een buurtmoestuin eigenlijk te werk?
Waarom is het concept van een buurtmoestuin zo populair?
Logisch, want met een toenemende aandacht voor alles wat groen is in de stad en een individualistischere samenleving is een plek waar je samen met andere mensen werkt aan groen in de stad en je eigen voedsel verbouwen natuurlijk een welkom concept! Er zijn veel theorien dat buurtmoestuinen de sociale cohesie in een buurt vergroten. Onze eigen blogger Esther Veen promoveerde zelfs op dit onderwerp, lees hier een korte samenvatting van haar verrassende onderzoeksresultaten!
Ook heeft het natuurlijk een mooie educatieve functie: waar komt ons voedsel eigenlijk vandaan en wat komt er allemaal bij kijken voordat het op je bord ligt? Even samen een buurtmoestuin opzetten is alleen nog niet zo eenvoudig als het lijkt, net als bij alle andere buurtactiviteiten vergt het veel coördinatie en overleg om burenruzies te voorkomen en de moestuin te laten groeien en bloeien zonder dat je er zelf 24u per dag mee bezig bent.
Draaiboek voor een buurtmoestuin
Gelukkig heeft de Brabantse Milieufederatie een jaar geleden een mooi draaiboek op laten stellen door Lise Alix, studente Rurale Sociologie aan de Wageningen Universiteit. In het handboek vind je nuttige tips over hoe je bijvoorbeeld een goed stuk grond selecteert, onderhandelt met de grondeigenaar, hoe je een tuinplan maakt en over hoe je omgaat met de verwachtingen van de deelnemers aan de buurtmoestuin: de tuingroep. De een doet het geheel vrijblijvend en verwacht er niets voor terug, maar anderen doen misschien minder maar eisen wel een groot deel van de oogst op: hoe regel je dat goed? Lees en download hier het volledige draaiboek.
Liese Alix in een interview op de website genoeg.nl over het concept van buurtmoestuinen:
‘Buurtmoestuinen zijn er in alle soorten en maten’, zegt Lise Alix. ‘Het ligt in ieder geval in de buurt. Je kunt als buurt ervoor kiezen gezamenlijk de moestuin te onderhouden om er gezamenlijk groenten te verbouwen. Je kunt ook alle deelnemers een eigen kavel geven. Zo doen ze dat in Tilburg. Een veldje bij het wijkcentrum is verdeeld in tien kavels van ieder 20 m². Negen Turkse en Tilburgse vrouwen en één man zullen er komend jaar hun groenten verbouwen.’
Gratis workshop buurtmoestuin
Op 10 maart 2012 geeft stichting Groenkracht in Delft een gratis workshop over het opzetten van een buurtmoestuin, leuk! Groenkracht is een stichting die zich bezighoudt met o.a. Permacultuur (mens- en natuurvriendelijk verbouwen/tuinieren). In de workshop ‘Start je eigen buurtmoestuin’ krijg je tips hoe je zelf in je buurt aan de slag kunt gaan:
-
hoe je medestanders vindt;
-
waar je toestemming krijgt;
-
hoe je een startbijeenkomst organiseert;
-
waar je op moet letten voor een geschikte locatie.
Training over co-creërend leiderschap in een buurtmoestuin
Mocht je deze workshop niet kunnen bijwonen maar toch heel graag een training wilt over hoe je nu een buurtmoestuin opzet? Dan is deze training van de website transitiontowns wellicht een alternatief. Een training die vooral gericht is op het “co-creërend leiderschap”, dat volgens de samenstellers komt kijken bij het opzetten van een dergelijk buurtinitiatief. Voor €150 leer je op 20 en 21 april 2012 in een tweedaagse training alles over de volgende onderwerpen:
- Introductie in community development (bijv good practices, Asset-Based Community Development, Engelse TT-voorbeelden)
- Ontwikkelen van de moestuin tot gezonde buurtgemeenschap (visievorming, strategieën)
- Besluitvorming en open communicatie (werkvormen, oefeningen)
- Ontdekken en oefenen met leiderschapsstijl en kernkwaliteiten
- Werven en samenwerken met vrijwilligers
- Betrekken van de buurt
- Diversiteit en talenten inzetten
- Praktische tips over aanleg en ontwerp ecologische moestuin (permacultuur): workshops ter voorbereiding, toolkit, plantschema’s, plantenlijsten, groenbemesters enz
Wil je gewoon meedraaien in een bestaande buurtmoestuin kan natuurlijk ook, bekijk op deze website waar zich bij jou in de buurt wellicht al een florerende buurtmoestuin bevindt!