Er is al veel geschreven over de makkelijke moestuin, waar je slechts 1 vierkante tuin of balkon meter voor nodig hebt om je eigen ecologische groenten te verbouwen. Maar als je zelfs die ruimte niet hebt kun je altijd nog aan de verticale moestuin: de raamtuin. In Amerika noemen ze het “Urban Window Farming” en hebben de inititiefnemers er een speciale (briljante!) website voor opgezet. Binnenkort ga ik er eentje maken. Al ziet het er wel een beetje ingewikkeld uit…
Helaas zitten alle bouwinstructies achter een registratiemuur en moet je lid worden van de community zodat je zeker weten ook de voorwaarden accepteert met de Open Source regels. Beetje vreemd vind ik. Dat community stuk is niet al te overzichtelijk, maar na even zoeken kwam ik wel een kleine Nederlandse community tegen waar liefhebbers tips uitwisselen over waar je je materialen zoals pompjes en druppelnaalden kunt kopen.
Het Nederlandse raamtuin.nl heeft ook hele praktische tips en truuks voor de opzet van je eigen raamtuin, maar is helaas kort geleden gestopt toen initiatiefneemster Selma verhuisde naar een huis met tuin – de geluksvogel :) En hoera, we hebben de raamtuin.nl overgenomen van Selma en zullen haar werk daar gaan voortzetten.
Na al die mooie plaatjes wil je nu natuurlijk weten hoe je zo’n raamtuin zelf kunt maken. Dat is nogal een klusje en voor de volledige instructies verwijs ik je toch naar bovenstaande Engelse site, maar het idee zal ik wel kort uitleggen.
Versie 3.0 van de hangende tuin werkt globaal alsvolgt:
- Je verzamelt 20 plastic flessen, bijvoorbeeld die voor mineraalwater. Dat is om straks om 4 kolommen van 5 flessen hoog met te maken: 4 voor planten en 1 erboven als waterreservoir. De flessen moeten niet te dik zijn, want je moet ze kunnen insijden met een stanlymes straks.
- Je verft 16 van de flessen driekwart met verf, of plakt ze af met tape zodat het zonlicht straks niet de wortels kan bereiken. Ja, dat wist ik niet, maar wortels doen het niet als ze in de zon staan.
- Gaten uitsnijden in de flessen aan de zijkant, daar waar straks de plantjes inkomen. Die plantjes doen we in een klein mandje met wat hydrokorrels
- je fabriceert vervolgens een ophangsysteem zodat er 5 flessen op z’n kop boven elkaar hangen.
- Er loopt straks water van boven naar beneden van fles 5 naar fles 1 waarna het door een pompje (aquariumpompo) via een buisje weer omhoog gepompt wordt nmaar het reservoir
- De doppen van de flessen moeten zorgvuldig tot een soort trage druppelaars worden gemaakt. Dit stukje is het meest tricky en lastig als ik de site lees en dat moet simpeler kunnen met bijvoorbeeld een grote gaten speen of iets dergelijks
- En dan de stekker van de pomp in het stopcontact en elke week een paar keer water bijvullen en je kunt je basilicum, kruiden, sla en sierplantjes laten groeien. Zo, dat is het ongeveer…
Simpel he?
Op lowtech magazine staat een uitgebreide beschrijving in het Nederlands vol met instructies en bouwtekeningenhoe je zo’n eetbare tuin zelf kunt bouwen.
Zie je al dat geknutsel niet zo zitten, dan is er uiteraard de mogelijkheid om in 1 keer een hele raamtuinset te kopen die je dan als een IKEA-pakket zelf in elkaar kunt zetten. Schrik niet, want de goedkoopste variant uit Amerika is 140 dollar voor een twee kolommen systeem – zonder plastic flessen. Dat is de prijs die de onderdelen kosten aldus de makers, en dat zou best een kunnen kloppen. Het zal denk ik niet heel simpel zijn om alle materialen zelf in Nederland in de winkel te kopen, alhoewel Growshops een boel op voorraad hebben en die hebben we in Amsterdam in elk geval genoeg.
Binnenkort ga ik het zelf proberen, althans na mijn vakantie dan. Dus hou deze site in de gaten voor een fotoverslag. En als je zelf tips hebt om een gave en vooral simpele raamtuin te maken met goedkope onderdelen uit de Blokker of Intratuin, laat dan vooral hieronder een berichtje achter!
Daniel Gulpers zegt
Beste, wat een enorm leuk artikel over hangende raamtuinen. Wie in Nederland heeft op dit moment het mooiste voorbeeld van een (natuurlijke) raamtuin?
mvg Daniel Gulpers, Vroege Vogels
Hennie ten Have zegt
Kan niet wachten. Wil dat ook heel graag maar is me gewoon te moeilijk. Maar mischien lukt het toch nog na het betreffende artikel. Leuk leuk.