Het lijkt wel alsof ik Jelle in elk tijdschrift tegenkom de laatste tijd. Jelle is de bedenker van “De Makkelijke Moestuin”. Precies het beeld waar de media van smullen: luie computerspelletjesspelende puber verandert in bewuste moestuin evangelist. En dat doet ie heel erg goed.
Moestuinieren via het web, een boek of de app
Jelle’s website vervult een behoefte die wij ook al een tijdje zien groeien. Meer controle en meer contact met je eigen eten. Moestuinieren is het antwoord.
Op zijn site De makkelijke Moestuin beschrijft Jelle hoe simpel het is om een moestuin aan te leggen en beheren in ca 1 uur per week. Afgeleid van het boek “square foot gardening” van Mel Bartholomew maakte hij zijn eigen concept in het Nederlands. Als de ‘Sonja Bakker van de moestuin’ heeft hij ook een hele reeks boeken de op Bol.com staan.
Nog makkelijker is het door gebruik te maken van Jelle’s Moestuin App (iOS en Android). De app helpt met plannen van je moestuin, wanneer je water geven of rupsen moet vangen en uiteindelijk waneer het tijd is om te oogsten. De app is een absolute aanrader.
De kracht van de MM ligt in eenvoud
Het concept: maak een vierkante, verhoogde bak van 1,2 meter bij 1,2 meter en vul die een mix van goede grond, turf en vermiculiet. Deze mix verkoopt Jelle inmiddels in zijn eigen webshop als MakkelijkeMoestuinMix.
Verdeel deze moestuin in 16 vakken van 30×30 centimeter. Je managed de moestuin nu per vak. Per vak zaai je groenten, geef je water en mesten. Zodra je kunt oogsten hoef je niet meer naar de Albert Heijn voor je biologische groenten, maar heb je je ze gewoon zelf in je moestuin staan.
Een vak is zo groot als 16 uien, 1 bloemkool, 4 kroppen sla, 16 worteltjes of 9 bietjes. Met een gezin kom je dus met 1 tuintje niet de nucleaire winter door en zul je moeten terugvallen op een grotere moestuin, of je maakt meerdere kleine moestuintjes. Het concept van de vakken is eindeloos uit te brieden.
Een moestuin heeft aandacht nodig
Er kleven twee simpele uitdagingen aan een makkelijke moestuin:
- Ruimte om de moestuin te plaatsen
- Tijd om voor je tuin te zorgen
Het is net als kinderen die hun ouders voorliegen dat ze hun nieuwe puppie echt elke dag zullen uitlaten. Het lijkt vooraf zo leuk, maar hoeveel werk is het en hou je het vol?
Zo is het ook met de moestuin: het kost maximaal 5 minuten per dag, maar op warme dagen heeft je moestuin in bakken in je tuin, of op je terras een balkon wel ELKE dag water nodig. Dat doe je alleen als je altijd thuis bent of als je kan natuurlijk je moestuin pimpen met een druppelsysteem hebt zoals dat van Gardena met een automatische beregeningscomputer.
Ook ziekten, beestjes en slakken kunnen roet in het eten gooien. En niet te vergeten het weer. Wind kan grote problemen geven in een moestuin. Heb je een dakterras, zorg dan voor een goede en stevige omheining voor de wind, of nog beter, koop op marktplaats wat oud plat glas en maak je eigen platte kas. Mijn opa had al zijn groenten ook al zo staan in de tuin, en we lijken het een beetje vergeten, maar dat werkte prima. Ik kan je zeker aanraden om Jelle’s tips te volgen en zelf aan de slag te gaan om je eigen groenten en kruiden te gaan kweken.
Want zeg nou zelf. Wat is nou er lekkerder dan je eigen spruiten, klimbonen, rucola, kropsla, of worteltjes, waarvan je ook nog zeker weet dat ze biologisch zijn.