In de nieuwsbrief van Club Trouw zag ik dat er op 30 juni in Club Trouw wordt gepraat over “De eetbare stad”, in het kader van de “Open Haard” avonden. Hier alvast een voorproefje uit hun persbericht.
“OpenHaard #24 gaat over ‘De Eetbare Stad’ en het verbouwen van gewassen en voedsel binnen gebouwen, restruimtes en op daken. Middels inspiratie en voorbeeldprojecten geven onze gasten je een kijk in onze nieuwe en groene stad.”
En de lijst van sprekers op de avond ziet er goed uit:
“Het Nederlandse bedrijf PlantLab heeft een logische en tegelijk revolutionaire teeltmethode ontwikkeld die voedselproductie overal ter wereld mogelijk maakt. Zelfs midden in de stad, zowel op kleine en als op grotere schaal. De Groenten uit Amsterdam streeft er naar de eerste stadskwekerij volgens het PlantLab concept in Nederland te realiseren. In Amsterdam om precies te zijn. Het startpunt van een mondiale verandering in de manier waarop we de wereld voeden.
PlantLab noemt haar nieuwe type kwekerij ook wel Plant Paradise. Al 21 jaar zijn onvermoeibare ingenieurs bezig met de bestudering van de groei en bloei van gewassen. Wat tot nog toe een utopie was, is inmiddels werkelijkheid geworden door de toepassing van moderne technologie in combinatie met diepgaande plantfysiologische kennis. De technologie biedt daarbij het gereedschap om grote veranderingen teweeg te brengen. In de fotosynthese, de waterhuishouding en de voedingsstoffen heeft PlantLab de optimale balans gevonden waarbij een gewas het beste gedijt.
Eigenlijk is het allemaal heel simpel, zoals alles in de natuur. Het gaat om de balans tussen de juiste hoeveelheid licht in de juiste kleuren in combinatie met een optimale logistiek in de plant (transport van water, voedingstoffen, CO2, zuurstof en suikers). Een omgeving waarin de plant het beste groeit. Plant Paradise kan in deze nieuwe type kwekerij werkelijk overal ter wereld worden gerealiseerd: op de evenaar, op de Noordpool en midden in de stad.”
Hier vind je meer informatie over het programma van de avond.