Ruim de helft van de 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Dat is een groot probleem, want bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Met de resultaten van de Nationale Bijentelling krijgen onderzoekers een beeld van de situatie. Ditmaal geen weekend maar een tiendaagse telling! Doe je ook mee?
Meedoen is eenvoudig, ook als je weinig of geen kennis van bijen hebt. De Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we bijen beter kunnen helpen.
Hoe werkt het?
In het periode van 15 en 24 april 2024 neem je ergens 30 minuten de tijd om bijen te tellen. Doe dat liefst als het zonnig is, of in ieder geval op een droog moment. Loop rustig een rondje door je tuin of over je balkon en noteer alle soorten en aantallen bijen die je ziet.
Je telresultaten geef je simpel door via een online telformulier. Je kunt ook een versie van het telformulier downloaden op je telefoon of even uitprinten voor het gemak. Op het telformulier zie je de verschillende soorten in beeld.
Er zijn nogal wat soorten bijen. Kun jij een hommel en een metselbij uit elkaar houden. Nou ik niet, maar met deze kleine bijengids (PDF; even downloaden op je telefoon) met handige foto’s zie je in één oogopslag de verschillen. Zo kun je de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen makkelijk herkennen.
Jouw telling helpt onderzoek naar bijen
Vorig jaar deden 3500 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden we allemaal bijna 80.000 bijen en zweefvliegen, ondanks het koude voorjaar. In tijden van Corona was dat aantal nog vele malen hoger omdat we allemaal binnenzaten, maar er is toch een trend dat er steeds meer mensen meedoen. Het zou dan ook geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen.
Hoe meer tellers, hoe beter voor de wilde bij. Een van de initiatiefnemers legt uit: “Iedereen wordt zich steeds meer bewust van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland”. Er moet zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties inzichtelijke te krijgen en om ook andere invloeden zoals het (koude) weer uit te kunnen sluiten.
Neem “BIJ-les” en leer welke bijen er zijn
Weet jij het verschil tussen een roodgatje en een aardhommel? Tijdens de bijentelling tel je de 16 meest voorkomende wilde bijensoorten in Nederland. Leuk om nu alvast te oefenen met het herkennen van de soorten. Speel spelletjes om de bijen te leren kennen of volg BIJ-les
Bijzonder belangrijke feiten:
- 80% van de planten waar wij van eten is bestuiving afhankelijk van bijen
- 360 verschillende bijensoorten in Nederland
- 34 soorten zijn in Nederland verdwenen
- 50% van de bijensoorten is bedreigd
Bloemen voor bijen
Je telt uiteraard meer bijen als je tuin of balkon bij-vriendelijk is. Lees hier onze tips voor planten en bloemen waar bijen van houden. Er zijn ook bloemenmixen en zaadjes te koop of te krijgen speciaal gericht op een het aantrekken van bijen.
Meer lezen over bijen?
Met enige regelmaat lezen we boeken over bijen en bijenhouden. Deze boeken hieronder zijn aanraders voor als je je verder wilt verdiepen in de bij en imkerij:
- Boekrecensie: “Bijen houden voor iedereen”
- Boekrecensie: “Het lied van de honing”
Veel plezier met tellen!