Bijna elke boom heeft er last van, net zoals veel struiken: dood hout! Maar hoe weet je nu zeker welk hout dood is, en welk hout niet? Dankzij de cambiumlaag kun je dood hout herkennen.
Heel eenvoudig gesteld is cambium de dunne laag net onder de bast waar al het leven doorheen gaat. Om het nog makkelijker te maken, kun je er vanuit gaan dat een gezonde cambiumlaag groen is. De tak is nog prima in orde. Maar heeft deze een verkleuring, dan kan dit betekenen dat de tak het heel zwaar heeft. En nog makkelijker, is deze bruin dan is de tak dood.
Hoe ontdek je of hout dood is?
Met een scherpe snoeischaar of een mesje kom je een heel eind.
Snij simpelweg een stukje van de bast weg en kijk naar de kleur, nu zul je dood hout herkennen. Een gezonde tak zal fris en groen ogen, bij een dode tak is alleen nog maar bruin te zien. Wat je nu doet is deze tak volgen richting de stam van de boom of hoofdtak van de heester. Telkens weer snij je een stukje bast weg en kijk je naar de kleur. Op deze wijze ga je op zoek naar leven in de tak, en vanaf hier ga je keuzes maken wat je met deze tak gaat doen.
Bijknippen of afzagen?
Nu krijg je de volgende vraag. Blijft er nog iets over van de tak wat de moeite en het aanzien van de tak waard is, of blijft er een triest stompje over waar de plant niets meer mee kan?
Indien het dat stompje is, dan absoluut wegzagen tot de stam zelf. Niet alleen omdat die stomp lelijk uitziet, maar vooral omdat de plant die stomp niet kan genezen. Hierdoor zal deze gaan rotten, en dit kan de stam ingaan.
Het is beter om 1 cm. voor de stam de tak weg te snoeien, dan kan de plant de wond mooi zelf genezen. Op deze manier heeft de plant er het minste last van, en geef je de plant de beste kans.
Tot slot nog een bonustip: als je de mogelijkheid hebt om dood hout rond te laten slingeren in je tuin doe dat dan vooral. Vele insecten en ook paddenstoelen hebben hier plezier van! Lees hier meer tips om dieren in je tuin tevreden te houden.