Ik blijf versteld staan van alle bloemen uit je tuin of balkon en in de natuur die allemaal eetbaar zijn (en dus niet giftig). Bloemen maken het eten kleuriger en fleuriger. Sommigen zijn zelfs een delicatesse (daglelie, Oost-Indische kers) of geven een specifiek aroma af (lavendel, roos). Andere hebben een medicinale werking (goudsbloem, sint janskruid). Uiteraard kunnen bloemen ook belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo weet ik van het madeliefje dat deze veel vitamine C bevat.
Soorten
Voor alle soorten geldt dat je het liefst bloemen uit eigen tuin gebruikt, zodat je weet dat ze onbespoten zijn of nog liever biologisch. Het beste is om ’s morgens te plukken. Dan zijn ze fris en hebben ze de beste smaak.
Smakelijk: Alle bloemen van kruiden zoals bieslook, wilde marjolein, tijm, etc. Maar ook lavendel (een paar korreltjes zijn al genoeg) Oost-Indische kers en roos.
Een minder duidelijke smaak, maar heel decoratief zijn viooltjes, goudsbloem, roos, komkommerkruid (borage), anjer (rots- en steenanjer), korenbloem, madeliefje, paardenbloem en nog veel meer!
Verder zijn er nog de bloemen van groenten zoals de bloem van de courgette en pompoen. De bloemetjes van doorgeschoten rucola zijn ook erg lekker.
Toepassingen
Je kunt de bloemen in salades verwerken; zowel de losse bloemblaadjes als de hele bloemen
Bloemen zoals komkommerkruid (borage) 0f viooltjes kan je in ijsklontjes laten bevriezen. Deze fleurige ijsklontjes kan je dan bijvoorbeeld serveren in een glas water met een schijfje citroen.
Een paar jaar geleden heb ik geleerd dat je er ook een heerlijke bloemenboter van kan maken. De smaak is vergelijkbaar met die van kruidenboter, maar dan veel uitgesprokener. Alle bloemen van de eerste afbeelding zitten erin met wat bieslook en peper en zout. Je kunt er ook een rol van maken in plastic of bakpapier, waarvan je na het opstijven in de koelkast schijfjes kunt snijden.
Over eetbare bloemen is al veel geschreven.
Lijst met eetbare bloemen van Kwekerij Cruydthof
Verder ook www.bloemen.org en Diana’s mooie moestuin – Blog
Zaden van eetbare bloemen kun je bestellen via: www.bolster.nl
Stella zegt
De korenbloem uit de bovenste foto lijkt me een verbena bonariensis te zijn.
Stella zegt
Korenbloem gevonden. De verbena is gewoon overgeslagen