Kort geleden heb ik een egel gevonden in mijn tuin. Ze -het bleek een meisje- was verzwakt en ijskoud. Ze lag op het gazon en bewoog niet toen ik haar een porretje gaf. Foute boel dus. Maar zoals zo velen wist ik eigenlijk niet goed wat je voor een egel in nood moet doen. Omdat ik ook écht de deur uit moest heb ik eerst maar mijn egelhuisje over haar heen gezet. Dan konden katten, kraaien en roofvogels haar tenminste niet zomaar grijpen.
Bij terugkomst bleek het egeltje gelukkig nog in leven, al had ze geen vin verroerd. Na een telefonisch consult met de egelopvang Haarlem heb ik haar ingepakt in een handdoek, met flessen warm water als kruik. Het geheel ging in een kratje, en zo heb ik haar afgeleverd bij Linda, een vrijwilliger van de egelopvang. Zij vangt belangeloos aan huis egels op die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Volgens een vast protocol is het beestje onderzocht, opgewarmd, ontdaan van (massa’s) vlooien en onder lichte dwang gevoed. Verbazend snel krabbelde het beestje weer op en snuffelde ze weer rond.
Linda vertelde ondertussen over de benarde situatie waarin egels in Nederland zitten. Verkeer, verstening van tuinen, het aanleggen van rechte slootkanten zijn maar enkele van de factoren die ervoor zorgen dat egels gemiddeld maar zo’n twee jaar oud worden. In gevangenschap halen ze vrij moeiteloos tien jaar…
Veel mensen denken nog steeds dat je egels helpt met een schoteltje melk en/of brood. Helaas lusten ze dat graag, maar krijgen ze er ook diarree van. Bijna altijd gaan ze daar aan dood. Lees hier een paar tips hoe je je eigen tuin egelvriendelijk kan maken.
Sinds het afleveren van het egeltje krijgen we af en toe een update over het wel en wee van de patiënt. In drie dagen was ze al aardig aangekomen. Om haar dankbaarheid te betuigen had ze Linda ook al een keer gebeten. Brutale aap.
Na een paar dagen scharrelt ‘mijn’ egeltje weer vrolijk rond.
Wij kijken uit naar het voorjaar, als ‘onze’ egel weer mag worden uitgezet. Ze is van harte welkom terug in onze tuin, dan kan ze weer lekker op jacht naar naaktslakken.
Vind je zelf ook een egel: bel even met een egelopvang of dierenambulance bij jou in de buurt. Ze helpen je met plezier en het voelt echt geweldig op zo’n beestje weer op de been te helpen.