De winter is de tijd dat het werk in de tuin een beetje op zijn gat ligt. Een mooi moment dus om een na te denken over het leven in het algemeen en tuinen in het bijzonder. En om vooruit te kijken naar het komende tuinseizoen. Binnenkort, begin februari, kun je weer beginnen met zaaien. Dat is nog altijd de goedkoopste manier om je tuin vol te zetten. Zelf ben ik vrij ongeduldig, dus zaai ik het liefst zo vroeg mogelijk een en ander vast binnen, zodat de zaailingen in het vroege voorjaar in de startblokken staan. Overigens met wisselend succes, maar dat terzijde. Ik vroeg me af: Wat is eigenlijk de beste grondsoort om in zaaien? Tijd voor een experimentje.
De onderzoeksopzet
In vijf soorten “grond” zaai ik zonnebloemen (van het merk buzzy seeds, variant ‘avondzon’). De grondsoort waarin de planten het beste groeien (in centimeters) is de winnaar. Eventuele andere verschillen, bijvoorbeeld grotere bladeren, blijven natuurlijk niet onvermeld.
Om de factor van de zaadkwaliteit te verkleinen heb ik in ieder potje twee zaden gedaan, ongeveer halverwege de diepte van het potje. De potjes heb ik tot de rand gevuld met de betreffende grond. De potjes zijn turfpotjes van het merk nortene, model 6*6*6 cm.
Per grondsoort heb ik twee potjes gevuld, om het toeval (een beetje) uit te sluiten. De potjes staan op onze zolder bij het raam, zo licht als mogelijk. De potjes heb ik min of meer willekeurig door elkaar gezet. De kans dat goede groei het gevolg is van een goed plekje hoop ik zo te minimaliseren.
De Kandidaten
Ik heb vijf kandidaten uitgekozen waarmee ik ga experimenteren.
Zaai- en stekgrond: Dit product van de firma pokon is uiteraard speciaal bedoeld om te zaaien en stekken. Het is een mengsel van turf, zand en meststoffen.
Potgrond: Ook van pokon (geen sponsorbelangen), eigenlijk bedoeld om potten en plantenbakken mee te vullen. Ik heb de coco peat variant gebruikt. Volgens pokon zit er voor circa drie maanden meststof in de grond. Dat moet voldoende zijn om mijn zonnebloemen richting de 2 meter te laten groeien.
Koffie: Zoals we eerder schreven bevat koffie relatief veel stikstof, fosfor en kalium, belangrijke meststoffen voor veel planten. Minpuntje kan zijn dat er relatief veel zouten in koffie zitten.
Thee: Ook dit afvalproduct is prima te gebruiken in de tuin en lijkt in veel op koffieprut. Alleen dan zonder het zout. De voedingsstoffen komen echter vrij bij het verteren van de theeblaadjes. Gaat dit snel genoeg voor mijn zonnebloemen? Opvallend was dat het eerste beetje water van alle grondsoorten veruit het snelste door de thee werd opgenomen.
Zand: Gewoon een schepje uit dochters zandbak. Eigenlijk vooral als controlegroep: heeft het plantje niet voorlopig genoeg aan de voedingsstoffen in het zaadje zelf?
Hypothese
Zo op het oog zou de zaai- en stekgrond makkelijk moeten winnen. Dat product is er immers speciaal voor ontwikkeld. Maar zijn de resultaten echt beter dan in thee of koffie? Maakt het überhaupt uit waarin je zaait? Wil je meer lezen over welke soorten je binnenkort al kunt gaan zaaien bekijk dan trouwens deze website met de toepasselijke naam Zaaisite.
Wordt vervolgd
De komende tijd zal ik met enige regelmaat een update schrijven om de vorderingen van mijn zaailingen te rapporteren. Wat is volgens jullie de beste grondsoort om in te zaaien?
Stella zegt
Toen de potgrond nog bladaarde was, zaaiden zonnebloemen, goudsbloemen, mini-anjers en tomaten zichzelf uit. De mini-anjers bloeiden het hele jaar door, al was het in de winter natuurlijk wat ielig.
Tegenwoordig zaaien cosmea en viooltjes zichzelf uit. De jonge viooltjes verdwijnen helaas weer.
willemijn zegt
Hoi Olaf,
naar aanleiding van bovenstaande een vraag: kan ik dan ook mijn koffie-thee-resten bij plantjes gooien om ze bij te mesten?
groet Willemijn
Olaf zegt
beste Willemijn,
Ja, dat kan. Zie ook mijn artikelen https://www.tuinenbalkon.nl/het-zwarte-goud en https://www.tuinenbalkon.nl/my-cup-of-tea-thee-in-de-tuin voor de details.
Willemijn zegt
Handig!!! :)
dank je!