Bij mij komen de eerste blaadjes van de radijs in de moestuinbak al op, en bij jou? Misschien was je zo slim om alvast wat binnen voor te zaaien, of in de kas. Dan bestaat de kans dat je al lekkere eigen radijsjes hebt om op te knabbelen. Als je het mij vraagt, de ultieme voorjaarsgroente.
Radijsjes = lente
Het liefst eet ik radijsjes “op zijn Frans”, met een flinke lik goede roomboter en daarna voorzichtig dippen in wat zoutflakes waar je eventueel nog wat kruiden aan hebt toegevoegd. Maar, wat veel mensen niet weten, radijzen zijn knollen en die kunnen ook in de oven. We gaan ze roosteren en overgieten met een beurre noisette en citroen (ja hoor, daar is ie weer, met een kneep citroensap maak je al gerechten “af”). Ik geef jullie het recept voor het roosteren van de radijzen. Daar gaan we.
Aan de slag met de radijsjes
Je kunt dit recept met alle soorten radijsjes maken. Dus de Franse puntige, maar ook de kloeke Nederlandse, of de witte. Zorg er wel voor dat ze vers zijn, met kraakvers loof. Dat blad gaan we namelijk ook eten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 bossen radijsjes
- 2 eetlepels olijfolie
- snuf zoutflakes (Maldon)
- zwarte peper
- 4 eetlepels boter
- sap van 1/2 citroen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij van de twee bossen radijzen het loof af. Bewaar het loof en was en droogt het goed. Snij het loof dan grof.
Was de radijzen ook, en halveer ze.
Verdeel de radijzen over de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zoutflakes en zwarte peper.
Hussel goed om, zodat de olie en het zout en peper goed over de radijsjes verdeeld zijn.
Bak ongeveer 20 minuten, tot ze net gaar zijn.
Schep halverwege even om.
Like a pro
Dan de beurre noisette, letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’.
- Doe je boter in een pannetje met een lichte bodem, zo kan je goed zien wat er gebeurt in je pan.
- Zet de pan op halfhoog vuur en laat de boter gelijkmatig smelten en roer.
- Er zullen wat belletjes en schuim verschijnen, dat is prima, het vocht verdampt uit de boter en de eiwitten scheiden zich van het vet.
- Blijf roeren en hou het nu goed in de gaten.
- De boter kleurt nu snel bruin en de eiwitten zullen op de bodem neerslaan als bruine spikkels.
- Zodra je denkt dat je beurre de juiste kleur heeft (denk hazelnoot), haal je het pannetje van het vuur.
- Deze beurre noisette heeft een hazelnootachtige smaak en geur.
- Het hele proces duurt ongeveer 5 minuten.
Van het vuur af, roer je het citroensap door je beurre noisette, en dat giet je over de radijsjes.
Schep het loof er nu ook door, hussel nog een keer goed door en serveer.
Aan tafel
De smaak van de radijs wordt milder door het roosteren. Het is een heerlijk bijgerecht of geef de radijzen een hoofdrol, bij wat verse pasta en een gegrilde runder bavette bijvoorbeeld. Maar ze doen het ook prima met gnocchi, rucola en wat room en geraspte parmezaanse kaas bijvoorbeeld. In een handomdraai heb je een verrukkelijk vega-recept te pakken.
Je kunt de radijzen nog wat extra gezelschap geven van bijvoorbeeld raapsteeltjes of rucola. Of nog wat peultjes die je kort roerbakt. Die voeg je dan ook bij de laatste stap toe. Lente op je bord, eet lekker!