Er is een mooie oplossing voor de mensen die niet kunnen tuinieren, maar wel een groen dak willen. Een groendak is een normaal dak op je huis, maar dan beplant met planten zoals mos of sedum. Het vergt nagenoeg geen onderhoud, heeft veel voordelen voor je gezondheid en het milieu en je krijgt vaak nog subsidie voor de aanleg ook.
Wat is een groendak
Als je momenteel vanaf je balkonnetje uitkijkt of een plat dak met saaie keizelstenen of grijze, grauwe bitumen, dan is dit de oplossing. Een groendak is heel simpel gezegd gewoon een tuin een dak. Kan het dak dat gewicht dragen – en dat is meestal geen probleem l – dan heeft het talloze voordelen naast een leuk uitzicht. Je huis blijft koeler in de zomer en je hebt in de winter iets minder stookkosten. De sedum plantjes vangen CO2 en fijnstof op wat zorgt voor een beter leefklimaat. En last but not least…je dak gaat 2 keer zo lang mee – 30 tot 60 jaar in plaats van 15 tot 30 jaar.
Groene daken bestaan simpelweg in vier varianten:
- daken van sedum (vetplanten)
- daken van mos en kruiden (in verschillende verhoudingen)
- grasdaken
- tuindaken soms met zelf grote bomen en vijvers.
Ook worden vaak de termen “intensief groen dak” en “extensief groen dak” gebruikt, waar extensief als meest populaire groene dak staat voor “weinig tot geen onderhoud nodig”. Het verschil zit hem in het het onderehoud, gewicht dat je dak kan dragen en de voedingsbodem die de dakplanten nodig hebben.
Mos en sedum daken zijn het meest populair en zijn de zogenaamde extensieve groene daken. Ze zijn licht van gewicht, hebben amper onderhoud nodig, en isoleren je dak extreem goed, waardoor je ook nog eens energie en stookkosten bespaart. Het moet gezegd dat gras- en tuindaken nog beter isoleren, maar de aanleg is dan ook stukken duurder.
Zelf aanleggen van een groendak: stappenplan, kosten en subsidie
De aanleg van een sedumdak is in principe vrij simpel en goed zelf te doen. De aanleg werkt alsvolgt:
- Bepaal eerst of je dak het gewicht van een groendak kan dragen. Liggen er al kiezelstenen, dan is dat een goede indicatie dat je dak een extensief sedumdak kan dragen. Laat in geval van twijfel een bouwkundige langskomen
- Eerst verwijder je jde kiezelstenen van je dak indien je die hebt liggen
- Dan wordt er meestal een wortelwerende en waterdichte folie over je dak heen gelegd. Soms is dat geintegreerd in de drainagelaag van de volgende stap, afhankelijk van welk groendak doe-het-zelf pakket je koopt.
- Daarop komt een drainagelaag om water af te voeren met bijvoorbeeld kleikorrels of een kunststof ‘basisplaat’.
- Vervolgens plaats je daarop de substraatlaag. Dat is de moeilijke naam voor de voedingsbodem voor je dakbedekkers
- Als laatste zaai je de sedumplantjes op je substraat en wacht je geduldig twee jaar tot ze groeien. Uiteraard kun je ook kant-en-klare mos en sedum kopen op rollen als je dat wilt en dan heb je meteen plezier van je nieuwe dak!
De totale laag voor een extensief sedumdak wordt ongeveer 4 centimeter dik en weegt 40 kilo per vierkante meter.
De aanlegkosten vallen erg mee. Je hebt al een basispakket van mat, substraat en sedumstekjes voor een prijs van rond de 50 euro per vierkante meter. Een dak van 10 vierkante meter kost je dan maar iets van 350 euro. Er is zelfs een optie om je dak om te toveren tot een eetbare tuin, of beter gezegd “een eetbaar dak”. Ben je zo handig, kijk dan eens op de site van een Groendaken.net. Zij bieden ook opties voor zo’n eetbaar dak aan.
Ben je minder handig, of wil je garantie om lekkages en problemen te voorkomen, dan is het aan te raden om een specialist in de arm te nemen. Reken dan op totaal prijzen van rond de 100 euro per vierkante meter.
Subsidie op aanleg van een groen dak
De grote gemeenten in Nederland geven subsidie op de aanleg van groene daken vanwege het gunstige effect op het mileu en de gezondheid. Hieronder hebben we linkjes opgenomen naar de uitgebreide beschrijvingen van de subsidieregelingen
Aanvragen van de subsidie voor je groene dak is meestal een eitje, maar soms moet je ook een constructeursverklaring meesturen om te bewijzen dat je dak het extra gewicht echt wel aankan. Dat kost uiteraard wat geld, maar wij raden toch aan om te doen. Door zo’n verklaring te laten opstellen weet je zeker dat je groene dak veilig is en de boel niet instort na verloop van tijd.
Let op: de voorwaarden van de regelingen verschillen flink dus lees ze goed door. Bijna in elk geval zijn is de vergoeding afhankelijk van de oppervlakte van het dak en is er een maximum subsidie per vierkante meter en per totaalbedrag.
- Amsterdam – max 35 euro per m2 voor een dak vanaf 6 m2 (regeling verschilt per stadsdeel, sommige stadsdelen zoals Noord en Zuid-oost hebben in 2013 geen subsidieregeling bijvoorbeeld).
- Almelo – 15 euro per m2
- Apeldoorn – max 30 euro per m2
- Delft: 25 euro per m2 tot max 75% van de totaalkosten
- Den Haag – 25 euro per m2 voor een dakoppervlak van 6 tot 800m2
- Groningen – max 30 euro per vierkante meter (subsidievoorwaarden)
- Leeuwarden – alleen extensieve groene daken
- Nieuwegein – 25 euro per m2 (met 10% bonus als er wordt samengewerkt met buren)
- Nijmegen – 50% van de kosten tot max 25 euro per m2
- Rotterdam – 25 euro tot 30 euro per m2 (afhankelijk van onder welk verzorgingsgebied je valt)
- Utrecht – 30 euro per m2, maar niet meer dan 50% van de gemaakte kosten met maximum tot 20.000 euro
Via groenbovenalles.nl vonden we nog een handig kaartje met een subsidieoverzicht per gemeente:
Ken je meer subsidie regelingen voor groene daken in andere steden, of is de genoemde informatie inmiddels verouderd? Stuur ons dan even een berichtje dan plaatsten we die regeling ook op deze pagina.
Subsidie voor Groene daken in België
In België is er al sinds 2002 een landelijke subsidieregeling voor groene daken. Toch doen is het aan de gemeentes zelf of ze er aan meedoen. In Antwerpen, Gent en Mechelen vonden we in ieder geval wel mogelijkheden voor subsidie op een groendak.
Ben je op zoek naar nog meer leuke subsidies dan kan het ook zijn dat je gemeente subdisie geeft op je geveltuin. Amsterdam en Utrecht doen dat in elk geval wel, en er zijn flinke budgetten. Lees er hier meer over
Meer uitleg over het voordeel van een groen dak
Tot slot heb ik twee uitsmijters. Allereerst een geweldige folder van de Groene Stad (pdf, 12 Mb) over Dak en Gevelgroen. Hierin staan mooie foto’s en kun je de voordelen over groene daken nog eens uitgebreid nalezen.
In oktober 2010 maakte de AT5, stadszender van Amsterdam, voor de serie “Aanbouw” een uitzending over groene daken. Een stadsecoloog legt in het filmpje hieronder uit dat groene daken zoveel voordelen hebben dat alle architecten het in hun ontwerp zouden moeten opnemen. Vervolgens komt Dakdokter Matthijs Bourdrez aan het woord die vertelt hoe je aan zo’n groen dak komt en hoe het wordt aangelegd. Ook nemen ze een kijkje op het grootste groene dak van Amsterdam en bewoners met groene daken vertellen hoe je subsidie kunt krijgen voor de aanleg.
Meer filmpjes over groene daken bekijken? Deze van het Parool is ook erg informatief
Karin Groendak zegt
Een groendak met kwaliteit én de beste prijsgarantie: zie: http://www.groendak.info/webshop/9a-dak-en-groenaccessoires/beste-prijsgarantie/
Voor leveren en aanbrengen of alleen leveren van een groendak.
Davy zegt
Leuk en informatief artikel. Ik heb groendak aangelegd op mijn tuinhuisje. Hier http://www.natuurlijkdak.be/het-eenvoudigste-en-goedkoopste-groendak-een-turfdak/ kan je het verslagje terug vinden. Na veel zoeken is het een turfdak geworden.