Groene aanslag is een veel voorkomend probleem. Je ziet het al snel op tuinmeubilair, tegels, terras, houten vlonders en andere dingen die het hele jaar buiten staan.
In dit artikel heb ik alle handige schoonmaaktips voor je verzameld zodat je zonder gedoe je bestrating en tuinmeubilair weer kunt bevrijden van alg en groene aanslag om zo alles weer fris te maken.
Om de zoveel tijd is het zaak om je tuin een beurt te geven. In het voorjaar is dat het leukst. Nieuw gezaaide plantjes de grond in, oude plantenresten opruimen en eventueel nog wat snoeien. Maar nu focussen we eerst op de voorjaarsschoonmaak.
Groene aanslag verwijderen van hout
Houten meubilair is mooi en stoer, en als je handig bent heb je wat uitgezocht dat 12 maanden per jaar buiten kan staan. Maar het wordt ook vies. Groene aanslag, alg en mos zien in het najaar en winter hun kans. De schoonmaak gaat helaas niet vanzelf en dus moet je zelf aan de slag. Dat kan met groene aanslag verwijderaar van het tuincentrum, maar het kan nog veel simpeler.
Laatst las ik de tip om (onbehandeld) hout met een mengsel van groene zeep, soda en warm water te boenen. Omdat mijn eigen tafel na een paar jaar buiten behoorlijk goor was, heb ik de kans aangegrepen om deze tip ‘uit grootmoeders tijd’ te testen. Verbluffend, mag ik wel zeggen.
Ik heb de tafel eerst zacht ingeweekt, om het vuil los te maken. Daarna ben ik met een half harde borstel gaan schrobben. Ik heb een goede kwaliteit borstel van hout, ook wel “luiwagen“ genoemd. Schrobben was amper nodig: het alg en vuil namen bijna vanzelf de benen. Het enige jammere is dat je het effect pas goed ziet als je je meubelstuk weer afspoelt. Je sopje is namelijk in geen tijd zo groen als de Hulk. Zelf onthouden dus waar je gebleven bent.
Ook belangrijk: vang het vieze water op met een zeiltje onder je meubels zodat het niet de grond inloopt. Dat is beter voor het milieu en het grondwater!
Laat de hogedrukreiniger maar staan
In het voorjaar grijpen veel mensen naar de hogedrukspuit om de bestrating weer schoon te krijgen. Je kan je afvragen of dat de beste oplossing is. Er zijn er twee grote nadelen. Ten eerste spuit je de voegen uit je terras, waardoor je stenen minder goed komen te liggen. Uiteraard kan je dat weer opvullen met brekerzand of inveegsplit. Daarnaast schijnt het dat je de structuur van je steen meer open maakt, waardoor vul en alg juist dieper de steen in kunnen. Zo blijf je bezig.
Je kunt dus beter een hulpstuk gebruiken met een borstel, ofwel “terrasreiniger”. Door gebruik te maken van een hogedrukreiniger met terrasreiniger voorkom je dat er vuil opspat en wordt het sneller schoon.
Nu is het tegenwoordig wel weer zo dat vele soorten hogedrukreinigers zijn, ook types die wat minder bruut zijn en dus wel geschikt voor je tuinmeubilair. Als je een houten of betonnen terras hebt kan een hogedrukreiniger ook wel weer erg handig zijn. Bekijk hier een uitgebreider overzicht en advies over hogedrukreinigers en terrasreinigers.
Hoe doe je het dan wel?
Chloor?
Veel genoemd is chloor, alias ‘bleek’. Dat verbaast me niks. Zoals we sinds de slag om Ieper en Verdun weten gaat al het leven dood van chloor, dus ook mos en alg. En je tere planten en het bodemleven… niet doen dus!
Soda
Redelijk effectief tegen groene aanslag is soda, bij voorkeur opgelost in heet water over de bemoste delen gieten. Het handigste is om een een paar dagen na de behandeling je terras te bezemen, zodat het dode mos en alg verdwijnt. Daarbij kan het helpen om wat brekerzand of inveegsplit heen en weer te vegen. Het schuurt over het mos en vult meteen je voegen weer netjes. Ook soda is echter niet goed voor het bodemleven, dus alleen in zeer lage concentratie en eerst proberen om de aanslag weg te borstelen zonder gebruik te maken ervan.
Tegen ‘gewoon’ vuil kan je weer soda, groene zeep en (biologische) allesreiniger gebruiken. Een intrigerende tip die ik tegenkwam was om wat Biotex aan je sopje toe te voegen. De enzymen schijnen het vuil extra effectief los te weken. Ik ga het maar eens proberen.
Azijn
Een tip die je helaas nog vaak tegenkomt is om schoonmaakazijn te gebruiken, maar de inzichten zijn hierover veranderd. Azijn is dodelijk voor alg en mos en groene aanslag, zeker in combinatie met een schobbende bezem. De tips die je vaak leest is dan de groene aanslag te besproeien, het te laten inweken en dan weg te bezemen of borstelen. Helaas is azijn niet al te best, ook verdund en in lage concentraties onder 6.6% is azijn al schadelijk voor planten en bloemen en het leven in bodem. Zelfs bij biologische azijn.
Je kunt wel toegelaten producten gebruiken in een sproeifles die een lage concentratie azijnzuur hebben. Het speciale rapport over azijngebruik van het RIVM (ook de te downloaden als PDF) beschrijft het zo: “Als veel azijn bij het gebruik van een gieter of fles direct in de grond loopt, kan dat een acuut risico vormen voor bodemorganismen. Ook planten, en insecten die in de bodem wonen, zoals wilde bijen en graafwespen, lopen dan mogelijk een risico. Niet-toegelaten azijn heeft ook risico’s voor de gebruiker. Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan”
100% milieuvriendelijk mos en aanslag verwijderen
Lezeres Anja gaf ons nog deze tip via onze Facebook-pagina:
“Biotex lijkt me niet erg milieuvriendelijk, en niet goed voor je plantenborder naast je terras. Ik leg een oud plastic tapijt op het terras. Na paar dagen is het mos dan dood. Dan nabezemen met lauw sopje water met wat groene zeep. Goed naspuiten. Wanneer het terras weer droog is, brekerszand verstrooien en dat met een bezem in de voegen vegen.”
Nog iets om uit te proberen dus.
Groene aanslag op kunststof tuinmeubels
Ook hier kan je “gewoon” vuil prima aanpakken met een sopje van soda en groene zeep. Gebruik vooral geen (vloeibaar) schuurmiddel, schuursponsjes of erg harde borstels. Dat is gewoon te pittig spul voor relatief zacht plastic.
Echt hardnekkige vlekken kan je aanpakken met speciale kunststof cleaners. Producten voor je auto, zoals bumpercleaner of zo, lijken mij ook het proberen waard. Met al die chemische troep moet je natuurlijk wel uitkijken. Voor je het weet heb je ook je gazon gebleekt.
Als je kunststof meubels of andere spulletjes dof en verweerd zijn, kan je overwegen om het voorzichtig te polijsten, bijvoorbeeld met tandpasta. De echte fanatiekeling zet daarna de meubeltjes in de (auto)was, waardoor vuil minder grip krijgt. Kunststof meubelen zijn niet echt populair meer, maar met deze behandeling gaan ze wel een leven lang mee.
En wordt het allemaal niet brandschoon? Ach, het is geen operatiekamer. Je tuin is nou eenmaal buiten, dus dwarrelt er stof in de lucht, vallen er bladeren en ligt er soms een klodder vogelpoep op je tafel. Verzoen je er mee en geniet van het frisse lentegroen.
Tot slot
Lees vooral ook de reacties onder dit artikel voor nog veel meer opties en goede feedback met meer milieuvriendelijke alternatieven voor het verwijderen van groene aanslag.
Veelgestelde vragen:
Wat is de ideale mengverhouding voor groene zeep, soda en warm water?
De perfecte mix is een persoonlijke ontdekkingsreis; begin met een zachte verhouding en pas aan voor hardernekkige aanslag. Een vleugje geduld helpt ook.
Zijn eco-vriendelijke middelen net zo effectief als chemische reinigers?
Ja, met de juiste aanpak en een beetje inspanning zijn ze een milieuvriendelijk alternatief dat je terras en geweten schoon houdt.
Kan ik deze schoonmaakmethoden veilig gebruiken rond kinderen en huisdieren?
Zeer zeker en vast, natuurlijke ingrediënten maken deze methoden vriendelijk voor zowel de kleine tweebeners (kids dus) als de viervoeters in je familie.
Hoe voorkom ik dat groene aanslag terugkomt?
Regelmatige schoonmaak en goede afwateringen zijn de sleutel; een beetje zon doet ook wonderen tegen de groene vijand.
Hoe vaak moet ik mijn terras reinigen om groene aanslag tegen te gaan?
Een jaarlijkse grote schoonmaak met tussentijdse touch-ups houdt je terras in topconditie; het is als een spa-dag, maar dan voor je tuin.
Bessems zegt
Groene mos en aanslag verwijderen….. Heel eenvoudig en supergoedkoop! Met een mengsel van 4 liter schoonmaakazijn en 1 liter chloorbleek, in een drukspuit, spuiten op de terrastegels (let op naburige beplanting!) en een dagje laten zitten. Erna naspoelen met voldoende water en klaar! Ook effectief voor onkruid tussen de tegelvoegen.
Olaf Verheij zegt
Chloor zou ik echt nooit in mijn tuin gebruiken. Dat werd niet voor niets in de loopgraven van ’14-’18 ingezet: het is ontzettend giftig.
Gr. Pieter-Jan. zegt
Het beste kun je gewoon gripwood gebruiken. Geloof dat de website http://www.gripwood.nl is. Succes ermee. Gr. Pieter-Jan.
Hans Bolwijn zegt
Ik denk ook dat azijn genoeg resultaat geeft? :-)
Kaleidoscoop zegt
Handige tips, wij gaan aan de slag. Bedankt!
Timmerman zegt
Goed reslutaat gekregen Voor het balcon, in de tegelvoegen vloeibare driehoekzeep op een schuursponsje en dan schuren, schoonspoelen met water met een stevige borstel die aan de luiwagen zit en al het alg goed wegspoelen.
Minstens afdoende voor 2 jaren.
Ook nog milieuvriendelijk, niet schadelijk voor natuurstenen.
Cornee zegt
Heb hele goede ervaring met een 100% biologisch middel van Ecozyme. Namelijk Exterior Solution. Gewoon inspuiten en na twee dagen met zachte borstel en beetje water verwijderen en alles blijft heel lang mos en alg vrij.
Ben zeer tevreden, een echte aanrader.
Koen zegt
Ik heb mijn groene aanslag verwijderd met HC fix van Huchem: https://www.huchem.nl/groene-aanslag-verwijderaar-hc-fix.html
Dat kost wat meer in de aanschaf, maar na verdunning heb je veel meer groene aanslag reiniger voor grote oppervlaktes.
Chloor zou ik ook nooit gebruiken, dat is slecht voor planten en bodemwater.
Mathieu zegt
hmm, ik weet niet hoeveel beter dit spul is dan chloor eerlijk gezeg. Gezien de logo’s op de fles die waarschuwen dat het slecht is voor de bodem…
Esther zegt
Ik lees vaker dat groene zeep en soda goed werkt. is dat met gewone soda of baking soda?
Mathieu zegt
gewone soda
gerrit zegt
Ik heb in de tuin een houten vlonder. Het houtwerk is in de loop van de jaren verkleurd en heeft nu een schoonmaak beurt nodig. Maar ik heb geen zin om het zelf te doen, maar het laten doen. De werkzaam heden zijn: de groenen aanlag op de vlonder verwijderen, het hout schuren en opnieuw in de lak zetten. We kan me helpen welk bedrijf bovengenoemde werkzaamheden kan uitvoeren? De vlonder heeft een oppervlak van ongeveer 10 vierkante meter. Laat me maar even weten welk bedrijf deze klus op zicht kan nemen.
Mathieu zegt
Beste Gerrit, kunt hier gratis een offerte aanvragen: https://www.tuinenbalkon.nl/offerte-voor-tuinontwerp-of-tuinaanleg Veel succes!
Yvonne zegt
Alles wat je gebruikt tegen mos en onkruid is ook schadelijk voor je bodemleven, je planten en vooral ook vijverleven. Mossen zijn namelijk ook plantjes. En hoewel je planten in de tuin vaak wat groter zijn kunnen die wat meer hebben, maar goed zijn deze middelen geen een van alle. Ook soda en groene zeep niet. Dus ook daar mee opletten in de tuin. En als je een vijver hebt dan zeker want het bacterieleven in de vijver is met deze middelen ook zo om zeep. (Kon de woordspeling niet laten) Dus ook met biologische middelen voorzichtig.
Gerard Fortuyn zegt
azijn nooit gebruiken daar ontkalk je je tegels mee, we gaan het nu met groene zeep proberen bedankt voor het advies
HSuzanna zegt
Ik gebruik ATM Biomix op basis van enzymen en veilig voor milieu, plant en (huis)dieren, geschikt voor algen en atmosferische (zwarte) verontreinigingen op beelden, muren enz.
Als de temperatuur boven de 8°C blijft, in verdunde vorm met drukspuit aanbrengen en de enzymen doen al het werk voor jou, zonder boenen/schrobben en binnen 3 dagen ziet men al resultaat.
Een heel seizoen zonder die vervelende vervuiling en op een veilige manier.
– Azijn is zeer schadelijk/funest voor je dure sierbetontegels, je planten en nuttige dieren. Azijn lost kalk op, dus je bevordert kalkuitbloei die je dan weer met zoutzuur te lijf moet gaan.
– Chloor is zeer agressief voor al het leven in je tuin, dus ook een grote NEE
– Soda is ook agressiever dan men denkt, ik hou mijn gootsteen hiermee open, dus ook een grote NEE
Als volwassenen hebben we de plicht om al het gifgebruik te vermijden bij alles wat we doen en dat kan inderdaad op een verantwoorde manier.
Even googlen en men kan de goedkoopste leverancier van het product vinden.
ValC zegt
En groene zeep? Is dat ook slecht voor het plantleven? Ik heb rotsen van iemand overgenomen en ik wil die eerst schoonmaken en dan pas gebruiken. Mijn eerste gedachte was om in een bak met water en azijn de stenen schoon te borstelen en dan laten opdrogen. Is de impact van de azijn dan nog aanwezig op het plantleven?
Mathieu zegt
Van alle soorten ‘allesreinigers’ breekt groene zeep het beste af, het wordt dan ook aangeraden door milieu centraal om te gebruiken ipv vele andere middelen. Uiteraard altijd beter om niks te gebruiken, maar soms kun je niet anders…
Ronald zegt
Dag Suzanna, In Biomix zit toch veel azijn? Ruik het eens.
Ik heb het ook gebruikt. Ben echt op zoek naar iets dat mijn grond niet vervuild. Moet er niet aan denken dat dat de prijs bij verkoop zou beïnvloeden of dat ik een laag grond moet vervangen.
Daarom ook Biomix geprobeerd, Hou van het idee van enzymen, maar ik lees nergens iets wat mij zekerheid biedt
Paul zegt
Ik gebruik een stoomreiniger, alles goed stomen en 2 d later afschrobben met water