De moestuin is populairder dan ooit. Maar elke moestuin, hoe groot ook, kost tijd en moeite voordat je je eigen oogst eindelijk kunt opeten. Celia Brooks Brown is een bekende TV-kok in Engeland en schreef “Het nieuwe stadstuinieren” een erg leuk tuinierboek en kookboek over haar nieuw verworven passie en moestuinervaring.
Haar boek staat vol met hele praktische tips om zelf groenten, fruit en kruiden slim te kweken en bovenal: simpele en lekkere recepten om ze klaar te maken en op te eten.
Toen Celia vanuit Amerika verhuisde naar Londen meldde ze zich aan voor een stuk grond op een volkstuintje in de buurt. Jaren later kreeg ze eindelijk een brief van de gemeente dat ze bovenaan de wachtlijst stond. Voor een klein bedrag huurt ze sindsdien een enorme lap grond middenin Londen. Ondanks dat zij of haar man nooit tuiniers zijn geweest gaat ze vol goede moed aan de slag. In haar boek “het nieuwe stadstuinieren” geeft ze veel tips en wijsheden die ze afgelopen jaren met vallen en opstaan heeft geleerd. Want niet elke moestuin of gewas blijkt een “makkelijke moestuin“.
Zo beschijft Celia onder andere hoe ze vecht tegen plagen en slakken, ondanks haar diervriendelijke intenties:
“Dan volgt er een moment van wanhoop als ik de kas open en zie dat drie met zorg gekoesterde jonge aubergine zaailingen volledig zijn verslonden door een slak. Ik zie de boosdoenerzonder enig schuldgevoel verlangend in een hoek van de kas zitten. Ik ben bang dat mijn boze reactie was: “jij vernietigt mij, dan vernietig ik jou, jij slijmbal!”. maar in mijn stadstuin heb ik in elk geval geen last van konijnen of herten”
In het boek heeft elk seizoen heeft een eigen sectie waarin Celia de maanden achter elkaar met je doorneemt. Wat moet er deze maand gezaaid, wat geoogst en hoe doe je dat. Het boek is ingedeeld zodat het ook handig kan zijn als naslagwerk, al geeft Celia wel zelf toe dat dat niet haar passie is en dat er betere en dikkere naslagwerken zijn over het onderhouden van een moestuin.
Omdat het boek vrij algemeen is opgezet en heerlijk wegleest is het ook prima bruikbaar voor als je niet zo’n grote moestuin hebt of als je alleen ruimte hebt in een paar potten of zakken op je balkon of terras. Het boek gaat daar echter niet heel diep op in, dus als je echt specifiek informatie zoekt over groenten kweken in je raamtuin, dan zijn er vast betere boeken of raamtuin websites
Celia zit vol passie en is een kei in het beschrijven van heerlijke gerechten die je met al dat lekkers uit eigen tuin kunt klaarmaken. De recepten zijn makkelijk en ook voor middelmatige koks goed te begrijpen en na te maken. Bij een plaatje van “peren uit eigen tuin een een cognac saus” liep me het water in de mond. In totaal bevat het boek ruim 100 recepten en het zou dus net zo goed een kookboek kunnen zijn. Sterker nog: het is een kookboek.
In het dagelijkse leven is Celia een bekende TV-kok in Engeland, culinair columniste voor The Times, en schrijfster van kookboeken en haar passie ligt dus vooral bij koken en het beschrijven van lekkere gerechten met goede ingrediënten.
Er zijn wel meer boeken zoals dit in de boekhandel te vinden in het thema “de moestuin” of “recepten met vergeten groenten”. Dit boekt steekt daar bovenuit vanwege de combinatie van de persoonlijke achtergrond en anekdotes van de schrijfster en de simpele maar verrassende recepten. Het boek is een aanrader, en goed kado, voor iedereen die zelf een moestuin heeft of erover denkt, en ook vooral voor al dan niet vegetarische kookliefhebbers.
Het nieuwe stadstuinieren , Celia Brooks Brown
Prijs € 19,95
Uitgeverij Tirion Natuur, paperback met flappen, full colour, 208 blz
ISBN 9789052107288
Oorsponkelijke titel: New Urban farmer, from plot to plate