Waarom is plannen in een moestuin zo belangrijk? Deze vraag hoef je een doorgewinterde moestuinder geen 2 keer te stellen! Alles in de moestuin is afhankelijk van hoe jij dingen hebt gepland: wanneer zaai ik wat en wanneer oogst ik dat. In deze eerste blogpost op Tuinenbalkon vertel ik jullie hoe ik hiermee omga met mijn eigen moestuin op afstand. Ik ben trouwens Floor en dit is mijn eigen blog: Floors Moestuin.
Het plannen van je moestuin begint eigenlijk al in de maand januari. Dit is samen met de maand december een soort rustmaand in de moestuin. Ook wel een winterstop in het moestuin seizoen. Deze maanden kun je dan ook goed gebruiken om jouw tuin goed uit te denken en al veel dingen voor te bereiden.
Hieronder een paar vragen die je helpen om een goede start te maken:
– Wat wil ik zaaien?
– Wat wil ik veel oogsten?
– Wat groeit er allemaal goed op mijn type grond (zand, veen of klei grond)
– Wanneer ga ik eventueel op vakantie of ben ik voor een langere periode niet bij mijn moestuin
– Welke zaden heb ik nog liggen of moet ik eventueel bijkopen?
Het is heel belangrijk deze bovenstaande vragen te stellen aan jezelf, schrijf dit op en maak het voor jezelf vooral overzichtelijk.
Groepeer je planten slim
Als je de vraag stelt wat wil ik zaaien is het belangrijk om goed te kijken welke soort groente en kruiden elkaars vrienden zijn, dit kan smaken en oogsthoeveelheid bevorderen zoals Olaf hier al eens goed beschreef met veel voorbeelden. Het kan ook helpen om een enorme luizenplaag te voorkomen.
Bijzaaien en grondtype
Ook is het uiteraard goed om er over na te denken wat jij nou heel lekker vindt uit de tuin, zijn dit radijsjes? Dan kan je hier veel rijen van zaaien. Zaai dan om de 2 weken wat bij, zo heb je vaak verse nieuwe oogst en niet in een keer heel veel dat je het niet meer op kan.
Bekijk ook voordat je een moestuin start naar het grondtype, is dit zand dan kan je aardappels wel proberen maar de kans van slagen is dan niet heel groot. Aardappels doen het juist heel goed op kleigrond. Op zand is het goed om wortelsoorten te zaaien. Deze kunnen met losse grond flink groot worden omdat ze alle ruimte hebben om te groeien.
Ook vakantie moet je goed plannen met een moestuin
Wanneer ga je op vakantie? Misschien denk je dit is toch helemaal niet belangrijk, maar juist wel. Ook dit moet gepland worden :-). Als je deze periode meerekent als oogstperiode dan zal er in deze tijd veel oogst verloren gaan, en dat is zo zonde van het werk. Of je maakt de oppasser voor de tuin heel blij natuurlijk. Bij het inzaaien kun je direct berekenen wanneer je oogst. Dit staat altijd op de verpakking van de zaden aangegeven.
Met deze informatie kan je vooraf heel goed je eigen zaaikalender maken en hoef je in het tuinierseizoen hier niet zoveel meer over na te denken, dan kan je lekker genieten van de moestuin. Bekijk hier de zaaikalender die ik zelf heb gemaakt en gebruik, hoe je die ook al niet helemaal zelf te bedenken :-).
Zaden bewaren
Op de verpakking van de zaden staat ook altijd afgebeeld hoe lang zaad goed blijft, dit kan 2 jaar zijn maar ook 4 jaar. Bewaar de zaden altijd goed in een luchtdichte pot of zak zo gaat de kwaliteit minder snel achteruit en kan je dus meerdere jaren doen met een zakje wat je aanschaft.
Weet wat je eet
Als je zoals ik een moestuin niet om de hoek hebt, omdat je geen trotse bezitter bent van een eigen tuin of balkon, is het helemaal plannen geblazen wat oogsten betreft! Ik kom zelf 2 keer per week in mijn tuin op vaste dagen. Ik weet dat ik zondag in de tuin ben, dan eet ik of zondagavond het verse kropje sla of dit doe ik de maandagavond. Een week vooruitplannen wat je eet heeft veel voordelen, zo kan je goed je oogst integreren in de gerechten en je hoeft ook nooit wat weg te doen. Ik bekijk dus eerst goed wat ik nodig heb uit de tuin voor de komende dagen, dit oogst ik en neem ik mee naar huis. Uiteraard is het eerste gerecht meteen klaarmaken en opeten het allerlekkerste!
Stella
Dat huisje achteraan en vooral die open benedenverdieping, wat is de hoofdfunctie daarvan?