Onlangs kregen wij een e-mail van een KNNV tuinambassadeur die zich afvraagt of de populariteit van stadsimkers en bijen houden in de stad nu eigenlijk wel zo goed is voor de bij zelf.
Wij dachten eerlijk gezegd van wel, want de stad is nu eenmaal een fijne plek voor bijen. Maar toch lezen wij ook best wat punten in het betoog dat ons doet nadenken over wat nu echt goed is voor de honingbij. Omdat het niet echt onze expertise is zijn wij benieuwd wat stadsimkers van onderstaand betoog vinden, we lezen graag jullie reacties!
Wij zijn wel fan van stadsimkeren omdat alle aandacht voor de bij wenselijk is, meer kennis over hoe bijen leven lijkt ons hoe dan ook goed. Maar zou het dus zo kunnen zijn dat hiermee de wilde honingbij verdreven wordt?
Geen nieuwe plekken voor honingbijen
“Als KNNV tuinambassadeur hoor ik al een jaar dat in Haarlem er eigenlijk geen nieuwe plekken zijn voor honingbijen. Het is namelijk zo dat sommige wilde bijen nu al worden verdrongen door een plaatselijk te grote concentratie honingbijen. Ik hoef niet zo nodig met mijn naam in de publiciteit, maar ik vind het wel zo eerlijk dat nieuwe hippe imkers eigenlijk moeten weten dat er te weinig plek is voor extra stedelijke imkers die nu worden opgeleid.
Veel belangrijker dan meer imkers opleiden in Nederland is dat mensen planten aanschaffen waar nog niets te halen is voor de (wilde) bijen. Het is handig als mensen worden geïnformeerd over de eigenschappen van planten.
Ik merk dat veel mensen niet meer durven te tuinieren omdat ze geen kennis hebben over planten. En dat heb ik het over eigenschappen, zoals schaduw, licht, halfschaduw, grondsoort, wel / geen bemeste aarde, en snoeien, splitsen, zaaien, zaailingen. En vooral durven tuinieren en wat proberen!
Door 20 jaar eigen huis en tuin, denken mensen dat een tuin, retestrak moet zijn en in één dag helemaal klaar. Dat is dus niet zo, het duurt drie jaar voordat je het een beetje doorhebt en dat je tuin een beetje volume heeft.
Zorg liever voor planten die stuifmeel en nectar afgeven
Op de Facebookpagina Bijenhelpdesk staat een interessant artikel over goed bedoelde insectenhotels die overal verschijnen, maar nauwelijks bezoek krijgen. Het is veel belangrijker om planten in de tuin te hebben die stuifmeel en nectar hebben. En het liefst langbloeiers en inheemse planten. En vanaf het voorjaar tot diep in de herfst.
Wat voor mij de ogen heeft geopend, was een bezoek in 2012 aan de Floriade in Venlo. Er was een mooie stand van de de NBV. De vereniging van bijenhouders. Je kon toen met een afleesapparaat (zoals de zelfscanner bij Albert Heijn) de planten en bloemen af in de tuin. Naast de planten stonden de bordjes met streepjescodes.
En toen bleek dat sommige planten totaal geen stuifmeel en nectar afgeven, zoals violen of bijvoorbeeld veel geraniums. Andere planten geven iets meer, of veel meer stuifmeel en of nectar. Tot dit zelfscangebeuren was ik me nauwelijks bewust van het feit dat veel planten insecten weinig of niets te bieden hebben. En ik merk, wanneer ik tuineigenaren spreek, de meeste mensen ook geen flauw benul hebben van nectar of stuifmeel dragende planten.”
Stella zegt
Toen er over de verdwijnende solitaire bijen geschreven werd en nestkastjes op de markt kwamen, heb ik er even over nagedacht. Maar bij mij zijn altijd hommels. Ze jagen de wespen weg. Het zal dan vast een concurrentie met de wilde bijen zijn. Dus geen bijennestkastjes hier.
Voor de beplanting kan je dus kijken naar bijen- of drachtplanten. Bijenplanten zijn ook vlinderplanten. Vanwege de enorme rupsenvraat zet ik die niet extra op balkon. Rupsen waren er al in januari.
Hier staat een overzichtelijk lijstje bijenplanten:
http://www.bitsandbees.nl/bloemen_planten.htm
Stella zegt
Nu mis ik wel een overzichtje van planten met stuifmeel en nectar.
F1-zaad geeft mooie, maar steriele planten. Betekent dat ook geen stuifmeel en nectar?
Moet er niet gewezen worden op biologische planten/zaden/potgrond tegen de bijensterfste?
Josefa Timperman zegt
In onze tuin hebben zich wilde bijen gevestigd in een berg zand. Die berg zand moet echter opgeruimd worden. Wat moet/ zal er met de bijen gebeuren?