Kipster droomt van vrolijke legkippen in iedere stadswijk. Ze verzorgen alles wat nodig is om dit te realiseren: duurzame hokken, kippen, een handleiding etc. Ze verkopen en verhuren hok, kippen en alles wat je nodig hebt. Je eigen leasekippen leggen bijna 3 dozijn eieren per wek. Genoeg om je buren en hele familie blij mee te maken. En dat voor slechts een paar euro aan huur in de week, inclusief “niet goed kip terug” garantie
Het idee komt van drie ondernemers: Maurits Groen, Olivier Wegloop en Ruud Zanders. Maurits Groen is duurzaam ondernemer en nummer twee in de duurzame 100 van Trouw in 2014, Olivier Wegloop heeft een communicatie bureau voor duurzame initiatieven en Ruud Zanders is zelf opgegroeid tussen de kippen en is o.a. lector Gezonde Pluimveehouderij
Van GFT-afval maak je blije kippen
Nanda Aris van Kipster.nl is enthousiast: “Het loopt best goed! Veel media vinden het leuk om erover te schrijven.” Kipster richt zich op zowel bedrijven als particulieren in heel Nederland. “Er staat bijvoorbeeld al een Kipsterhok bij de Hogeschool van Amsterdam in de Wibautstraat en bij restaurant Merkelbach.”
Wat we gemiddeld per persoon aan etensresten en keukenafval weggooien, is genoeg voor een kip om van te leven. Maar ondertussen gooien we ons GFT-afval in de prullenbak, kopen we eieren in de supermarkt en gaan we met de kinderen naar de kinderboerderij. Dat kan anders vonden ze bij Kipster. En dat werkt. “Ik gok dat er nu zo ongeveer 25 hokken geplaatst zijn, dus maal 6 kippen, lopen er zo’n 150 Kipsterkipjes rond in Nederland”, aldus Nanda
Een Kipsterhok is ongeveer 4 meter lang, en 2 meter breed en 1,30 hoog, zodat de kippen ook nog lekker kunnen fladderen. Kippen zijn levende wezens, en je moet er wel goed over denken voordat je kippen neemt. Ze hebben dagelijks zorg en aandacht nodig. Kipster biedt een lease-constructie, waarbij je de kippen in principe voor 2 jaar huurt.Het kan zijn dat je door omstandigheden niet goed meer voor je kippen kunt zorgen, in zo’n geval kan Kipster de kippen terug nemen. Maar zoals je begrijpt kun je kippen houden helaas niet eventjes uitproberen.
Voorkom ruzie met de buren
Is al dat gescharrel niet vragen om ruzie met de buren? Nanda adviseert om te overleggen met je buren voordat je kippen worden geleverd “Een haan maakt het meeste lawaai, en die leveren we niet. Maar ook kippen kunnen als ze scharrelen gezellig ‘praten’. Ik vind het zelf een heerlijk geluid, maar niet iedereen denkt er zo over.” Een leuke manier om je buren te overtuigen is om ze te vragen of ze geïnteresseerd zijn in een paar gratis eitjes in de week. Omkoping dus op een goede manier. Met 6 kippen die goed aan de leg zijn kun je zomaar 33 eieren in de week verwachten. Genoeg om te delen.
Nanda’s drie gouden tips van voor het houden van kippen:
1. Zorg dat je kippen voldoende water hebben
Een kip neemt ongeveer twee keer meer water op dan voer. Ook verbruiken zij, wanneer zij leggen of bij warm weer, meer water. In de drinkbak moet ongeveer een halve liter water per kip aanwezig zijn. Een dag geen water is twee dagen geen eieren, want voor het maken van eieren heeft de kip namelijk veel water nodig.
2. Geef je kip iets te scharrelen
Het grootste gedeelte van de tijd, zo’n 60 tot 90% van z’n tijd, is een kip op zoek naar eten. Geef ‘m dus een goeie scharrelondergrond, waarin genoeg te ontdekken is. Is je kip een beetje uitgescharreld in z’n hokje? Verveelt ie zich? Geef ‘m een speeltje! Kippen houden ervan. Je kunt bijvoorbeeld een appel of een krop sla aan een touwtje rijgen, dan hebben ze iets te pikken!
3. Zet het kippenhok op een rustige plaats in de tuin
Let op dat de plek niet te vochtig is, dat is ongezond. Zet het hok ook niet op het laagste punt in de tuin, dan voorkom je wateroverlast. Richt de opening van het hok naar het zuidoosten. Zet het hok half in de zon, en half in de schaduw, zodat het hok beschutting biedt bij warm en koud weer.
Meer informatie over de abonnementen van Kipster vind je hier