De moderne kantoormens kan natuurlijk niet zonder koffie. VoF De Kunst stelde in hun hit één kopje koffie al vast: “als de koffiejuffrouw het wil, ligt alles stil”.
Opmerkelijk genoeg geldt dat niet alleen voor “de school, de fabrieken, de universiteit, de klinieken”, maar ook voor koffie in je tuin. Dan gaat het uiteraard niet om de drank, maar om koffieprut.
Vraag je je af hoe dit in elkaar zit? In dit artikel lichten we de positieve kwaliteiten van koffie in je tuin toe.
Koffie is een geweldige meststof
Koffieprut bevat relatief veel stikstof, fosfor en kalium. In het jargon en opschrift van tuinmest zijn dat: N, P en K. Al dan niet toevallig zijn dat ook de belangrijkste bestanddelen van (kunst)mest voor de tuin.
Eigenlijk ligt het best voor de hand dat koffieprut zo voedzaam is. Het bestaat natuurlijk uit fijngemalen bonen, die eigenlijk bedoeld zijn als kick start voor nieuwe koffieplantjes. Een aanzienlijk deel van de aanwezige mineralen zijn chemisch gebonden en komen niet heel snel vrij.
Verspreid koffie met mate in je tuin
Koffieprut maakt de grond mild zuur, je moet dus een beetje opletten of je planten daar tegen kunnen. Daarnaast moet je, zoals met alle meststoffen voorzichtig zijn, want “overdaad schaadt”. Met een beetje pech krijg je lange, slappe stengels of juist enorm veel blad terwijl je liever tomaten oogst. Omdat koffie ook een beetje zout is, wordt het afgeraden voor potplanten.
Wormen zijn dol op koffie
Wormen zorgen voor beluchting en bemesting van de grond en zijn dus goede vrienden van de tuinier. Naar verluid zijn wormen dol op koffie. In een tuintijdschrift las ik zelfs dat wormen met een cafeïneshot gelokt kunnen worden. Zelf strooi ik nu een paar weken koffieprut op mijn gazonnetje.
De laatste tijd zie ik opvallend veel merels en lijsters in het gras naar wormen loeren, al kan ik geen direct verband met de koffie aantonen. Een wormenbak kan zelfs op 100% koffiedik functioneren, al kan ik mij niet helemaal voorstellen waarom je er geen ander gft-afval in zou gooien.
Naaktslakken bestrijden
Zelfs bij de meest diervriendelijke tuinier is de naaktslak weinig populair. Ook daarvoor biedt de koffie troost. Net als bij de wormen is de cafeïne hier de werkzame stof, maar dan omgekeerd. Voor slakken is cafeïne een gifstof. Het proberen waard, lijkt me. Een andere tips tegen slakken is trouwens om aaltjes te gebruiken. Olaf testte dat uit in zijn tuin en beschreef hier zijn ervaringen.
Katten hebben een hekel aan koffie
Onder katten leeft het misverstand dat iedereen van hen houdt, en dat tuiniers feitelijk bezig zijn om levensgrote kattenbakken aan te leggen. Niet iedere tuinier is daar even blij mee. Ik bijvoorbeeld. Gelukkig vinden katten koffie blijkbaar stinken. Ook hebben ze er een hekel aan om hun vacht schoon te likken als daar (bittere) koffie aan zit. We hebben overigens nog veel meer tips om katten uit je tuin te verjagen.
De Paddenstoelen van La Place… ook van koffie
In Trouw lazen we een verhaal over een innovatieve kweker die een deal met La Place heeft gesloten. Hij krijgt de koffieprut van de restaurants en kweekt daar oesterzwammen op die hij weer teruglevert aan La Place. Ongeveer 40% van het gewicht wordt omgezet in paddestoel, waarin je de smaak van de koffie niet terug vindt. Een fraai staaltje cradle to cradle in de praktijk!
Meer tips voor je koffieprut
Als je een middagje op internet zoekt, kom je massa’s toepassingen tegen voor het gebruik van koffieprut. Het werkt voor het verjagen van vliegen bij wortelplanten tot aan het reguleren van het vochtgehalte van kleigrond. Bovenstaande voorbeelden zijn dus slechts een greep van de mogelijkheden. Je vraagt je af waar het zwarte goud niet goed voor is.
Nu maar hopen dat mijn tuin op warme dagen niet zo geurt als de Douwe Egberts fabriek.
Anne zegt
Een fijn stukje informatief leesvoer!
Olaf Verheij zegt
Dankjewel, Anne!
groet,
Olaf
Monika zegt
Ik verzamel ook al jaren de prut van onze espresso en loop natuurlijk niet met elk houdertje in de tuin, maar verzamel het in een bak tot die vol is. Maar, elke keer stoor ik mij aan de schimmel, die er dan toch in zit, maar blijkbaar is dat geen probleem dus.
De eigenschappen van koffie zou veel meer aan de grote grote klok gehangen moeten worden.
Dit artikel heeft mij weer in mijn doen gesteund. Dankjewel.
Jose Schutte zegt
Wij gooien de koffieprut ook al lang in ons gazonnetje en het ziet er geweldig it en de mat is ook verend geworden vanwege de vele wormen die erin zitten.
Je kan gebruikte koffiedik ook heel goed gebruiken voor scrub voor je handen en als je durft voor je gezicht. werkt fantastisch.
Vuile werkhanden maak je snel schoon met koffiedik.
N DAPPER zegt
DANK VOOR DEZE BOEIENDE INFO,,,,!!!
sjef zegt
kan ik ook de koffie van Senseo gebruiken
Paul zegt
Hallo ik gebruik koffie al een tijd, maar er zijn twee dingen die ik nog wil weten.
1e Hoe vaak mag je het gebruiken bij niet zuurminnende planten.
2e Kun je het ook in droge vorm gebruiken zo direct uit het pak.
Groetjes Paul
Olaf zegt
Hallo Paul,
Sowieso is enige terughoudendheid wel aan te raden. Hoe minder je planten tegen zuur kunnen, hoe minder koffie strooien dus. Hoe terughoudend verschilt van plant tot plant en hoeveel koffie je per keer strooit. Ga op je gezond verstand af en kijk hoe je plant erbij staat, zou ik zeggen.
Direct uit het pak kan denk ik ook, maar waarom zou je dat willen? Het idee is dat je afvalstoffen zinvol inzet.
groeten,
Olaf