We hebben in het verleden al uitgebreid geschreven over een favoriete zomerbezigheid. Grillen! Herinner je de geweldige zonnebarbecue, de bloempot bbq, of de ideale balkon bbq nog?
Voor de liefhebbers is het grillen van groenten, vlees en vis op een rooster boven een vuurtje – barbecueën dus – synoniem met ‘zomer, lekker weer en gezellig buiten eten met familie en vrienden. De haters hoor ik over de ongemakken.Rookoverlast, verbrande kippenpootjes en schroeiplekken op het gras in het park. Maar deze zwartkijkers laten we ons eetfeestje niet vergallen.
BBQ-en is een kunst en een vaardigheid. De meeste mannen die nooit een pan aanraken voelen zich wel meester over de barbecue en gaan doelgericht aan de slag om 2 uur voordat de gasten komen alvast de kooltjes aan te steken. “want hij moet wel goed warm zijn straks”. Ik ben ook zo iemand en heb al veel plezier beleefd aan mijn kleine Weber Smokey Joe op mijn dakterras. Meestal niet te creatief met recepten, want klassiekers die lekker zijn en niet al te moeilijk te moet je vooral perfectioneren vind ik.
Hier in San Francisco zie ik die hoe de BBQ een onderdeel is van de Amerikaanse cultuur op een manier die in Nederland nooit aan zal slaan. Dat heeft me aan het denken gezet. Ook al denken we in Nederland en Belgie helemaal te weten hoe je dat doet, we kunnen toch nog wel wat leren van de BBQ cultuur in andere landen.
De Asado
Mijn Argentijnse collega’s weten dat je elk onderdeel van een beest kunt eten. Want met een de Argentijnse barbecue, ofwel “asado” maak je alles lekker van biefstuk tot ingewanden tot bloedworst en daarvan liefst een combinatie. Idealiter heb je een enorm houtvuur en een geheel beest op een spies en 15 hongerige vrienden en vriendinnen, maar bij gebrek daaraan kom je een heel eind met een hele grote houtskool barbeque.
De Braai
Ze nemen het in Zuid-Afrika zo serieus dat ze er een speciale feestdag voor hebben uitgeroepen. Nationale Braai Dag op 24 September. Mijn favoriete hap is het BraaiBroodjie, al heb je daar verrassend genoeg niet eens een braai voor nodig. Zuidafrikaanser dan dat wordt het niet.
De Amerikaanse BBQ
“Tailgaiting” is geen bumperklever, maar een naam voor een typisch amerikaans concept. Voor of soms ook na de wedstrijd van je favoriete footbalteam, evenement of het concert van Madonna steek op je op de parkeerplaats even de bbq aan, en deel je een hapje met vrienden en totaal onbekenden. Doodnormaal. Al die spullen komen achteruit de (grote) auto waar je een handige barbecue, koelbox, stoeltjes en klaptafel in hebt.En heel veel eten. Een fabelhaftig concept, maar in Amsterdam is dat toch meer iets voor op de fiets in plaats van met de auto, en vandaar dat een kleine berbecue dan het meest praktisch is. Hornbach bijvoorbeeld verkoopt een hele serie barbecues waaronder een paar hele kleintjes,die perfect achterop de fiets kunnen. De klapstoel en koelbox gaan bij je vrienden achterop. En vergeet niet te delen met onbekenden als je in park zit! Nee, het is niet heel erg Nederlands, maar zoveel gezelliger!
De Koreaanse barbecue
Koreanen doen het het braden van vlees en groenten bij voorkeur binnen, op tafel. En in Korea zelf gaat dat in speciale restaurants ook nog gewoon op houtskool. Je jas wordt ingepakt in een vuilniszak als je het restaurant binnengaat. Geen overbodige luxe! In de lage landen hebben we de Koreaanse BBQ verbastert tot gourmetten, maar dat kan echt niet meer vandaag de dag. Grillen op houtskool raad ik af binnenshuis, maar denk eens over een elektrische tafelbarbecue. Hierop gril je heerlijk je eigen spiesjes, garnaaltjes en tomaatjes, en geloof het of niet, het voelt echt als een “echte” barbecue.
Skillz
Naast het goede gereedschap is grillen ook een vaardigheid die niet iedereen bezit. OlafV is een bijvoorbeeld een enorme fan van de BBQ waar ik veel van heb geleerd en hij deelde graag zijn handigste tips om van elk BBQ- feestje een succes te maken op ons blog. Van die kleine dingen die het ‘em doen om de rook uit je ogen te houden en er echt een feest van te maken.
Veel plezier deze zomer!
Dit is een artikel ism Hornbach