Ik heb een stadstuin met veel schaduw. Op zoek naar tips vond ik dit geniale recept. Hiermee maak je gemakkelijk zelf een mostapijt met gebruik van yoghurt en koffieprut.
TUINVRAAG:
Ik zoek een goede grassoort voor in mijn tuin. Het gaat om 6m2 in de volle schaduw. Ik zoek een soort die nu te zaaien is en winterhard en liefst ook wintergroen is. Als alternatief ben ik ook benieuwd naar een bodembedekker die winterhard is en waar je goed over kunt lopen, mos bijvoorbeeld? De bodembedekker Pachysandra vind ik wat hoog worden, ik wil er ook overheen kunnen lopen; niet veel, er liggen ook tegels, maar vooral voor ons kindje fijn als het groen is. Van iemand anders kreeg ik nog de tip slaapkamergeluk te planten, werkt dat wel in de schaduw?
ANTWOORD VAN TUINMAN MATTHIAS:
Als je alleen schaduw in de tuin hebt zou ik niet aan gras beginnen. Voor een goed grasveld heb je minimaal 6 uur direct zonlicht nodig en liever een paar uurtjes meer.
Je gaf als suggestie om i.p.v. gras de plant slaapkamergeluk te planten. In het Latijn heet deze plant Soleirolia. Deze plant komt van nature voor in het Middellandse zeegebied. Deze bodembedekker is winterhard maar sterft bij temperaturen onder nul bovengronds af. De plant vormt een prachtig pakket groen op de grond en kan onder goede omstandigheden tot wel 8 cm hoog worden. De plant is wel enigszins kwetsbaar. Intensief belopen brengt schade toe aan de plant. Het is wel heerlijk zacht voor blote voeten. Soleirolia kun je goed in de schaduw toepassen, vandaar ook de Nederlandse naam slaapkamergeluk.
Zelf een mostapijt maken
Een andere optie of combinatie met slaapkamergeluk is om zelf een mostapijt te maken. Dit doe je als volgt:
- verzamel of koop wat mos. Let goed op je mag het niet zomaar uit het bos halen! Koop het via een speciaalzaak of uiteraard online.
- Doe dit mos met yoghurt of karnemelk, een paar schepjes suiker en gebruikte koffieprut in een blender en mix dit goed door elkaar.
- Breng het mengsel vervolgens aan op de aarde. Je moet deze aarde vooraf vooral niet bemesten of kalk geven.
- TIP: Met dit mengsel kan je ook schilderen en mosletters aanbrengen op muren, zelfs in je woonkamer zoals je hier kunt zien.
Dit zijn verhoudingen die je kunt aanhouden voor een flinke kan met mosmengsel:
- 1,5l mos – afgespoeld en ontdaan van vuil.
- 0,5l karnemelk of yoghurt.
- 0,25l dl koffieprut
- 0,25l water of bier
- 4 theelepels suiker.
- Maïs siroop of maizena (optioneel).
Je kunt hiernaast de bodembedekker Ajuga (zenegroen) aanplanten als je diversiteit en mooie paarsblauwe bloemen wilt. Veel succes met je schaduwrijke tuin.
Bonustip
Lukt het nou allemaal niet en wil je toch in de zomer het gevoel van mos in je tuin? Dan is deze sprei van mos wellicht iets voor jou ;-)
Foto van mostegels: Kamomebird via Flickr
OlafV zegt
Mansoor doet het goed in heel diepe schaduw. Spectaculair is het niet, wel heeft het mooi glanzend blad.
lisette zegt
ben benieuwd hoe het je vergaan is met de mostuin. ik wil zelf ook een stuk tegels laten begroeien met mos, zodat het geheel wat meer groen wordt.
groet, en dank alvast, lisette
Femke Lijsten zegt
Wat ziet dat er leuk uit zeg! ZOu dat ook op een balkon kunnen of moet ik dan heel veel wateren? Ik zou ze graag om en om willen leggen met mijn rubberen tegels om nog iets van grip te hebben en dan blijft het toch een beetje groen in de winter.
kees en Hetty zegt
mooi recept om een mos tuin aan te leggen, maar wat is de verhouding ? als je bijvoorbeeld 20 m2 aan wil leggen.
graag hoor ik dat, en hoe snel groeit dat aan? zodat je dit ook in stappen kan doen.
kees en hetty
Mathieu zegt
Beste kees en Hetty, dit zijn verhhoudingen die je kunt aanhouden voor een flinke kan met mosmengsel:
1,5l mos (afgespoeld en ontdaan van vuil).
0,5l karnemelk of yoghurt.
0,25l dl koffieprut
0,25l water of bier
4 theelepels suiker.
Maïs siroop of maizena (optioneel).
Uitsmeren maar en het breidt zich in een goede vochtige en schaduwrijke omgeving vanzelf uit. Gewoon uitproberen en zelf experimenteren vooral!
Philippe zegt
Beste Mathieu,
Ik ben een luie mens en heb echt geen groene vingers
Sinds 2 jaren heb ik aan 1 zijde van mijn tuin een hele moskant, lekker zacht ding en weet je wat de max is : geen onderhoud aan
Kan ik mijn ganse tuin tot 1 mos plaats omtoveren of doe ik dat beter niet ?
Mathieu zegt
Beste Philippe, dat is natuurlijk geheel je eigen keuze maar ik vraag me af of dat gaat lukken. De omstandigheden waarin mos het goed doet zijn best specifiek (en afhankelijk van de soort). Verder zie ik geen nadelen hoor. Stuur vooral een foto als het lukt :-)
Surianty zegt
Beste Mathieu,
Ik wil graag een mosbed aanleggen in de tuin. Kan dit ook in een zonnig gedeelte?
Waar kan ik mos kopen en waar moet ik dan op letten?
Gr. Surianty
Marijke Stijven zegt
Hallo Mathieu,
Wanneer ik sterretjes mos of andere soorten in de mixer stop op jou manier . Groeit dan ook dat soort mos bv. Sterretjes mos.
Groeten Marijke
Mathieu zegt
Beste Marijke, hier heb ik zelf geen ervaring mee… in dit geval zou ik zeggen> vooral eens uitproberen en niet vergeten het resultaat hier te delen! Begin met een klein stukje als test, of beter nog test gelijk op verschillende plekken zodat je ook lichtomstandigheden en bodemkwaliteit e.d. kunt uitsluiten als oorzaak voor of het wel of juist niet goed werkt.
Eric zegt
Marijke, hier ben ik ook wel benieuwd naar.
hoop het snel te lezen.
Ik heb een groot stuk sterretjesmos in de tuin, maar denk door te weinig water heb ik allerlei kale plekken gekregen, dit wil graag op deze manier oplossen.
Groetjes
John Looijen zegt
Een mostuin is vooral experimenteren. Ik heb matige ervaringen met mos ut de blender: resultaat is onzeker, duurt lang en de vogels hebben lang vrij spel.
Mos is het beste vermeerderen door te scheuren in kleine stukjes en planten en later weer te scheuren totdat je ons weegt;)
“Sterrretjemos” (= Gewoon Haarmos (Polytrichum Commune) is naar mijn mening de meest geschikte mossoort. Ik heb in mijn tuin zo’n 30 mossoorten, maar Gewoon Haarmos is het taaist. Ook in Japanse tuinen is dat het meest gebruikte soort.
Het is een vooroordeel dat mos niet tegen zon kan. Mos is dol op licht. Mos heeft één eis: vocht. Op hete dagen sproei ik twee keer: dan groeit het zelfs lekker in de zomer door.
Mosvervangers hebben gewoon niet de sfeer en magie van mos. Op onmogelijke plekjes gebruik ik Slaapkamergeluk (Soleirolia Soleirolii). Verder gebruik ik Ophiopogon Japonicus Kyoto Dwarf en ben ik momenteel veelbelovend aan het experimenteren met het op mos lijkende mosvaren. Selaginella Helvetica.
Mathieu zegt
Beste John, dank voor de geweldige reactie. Goede informatie voor iedereen!
Umair Ahmad zegt
Hi,
I can’t find a place to buy moss in Netherlands, especially one which also delivers it. Can you recommend any?
Anja zegt
Dank voor alle info en reacties. Ik ga aan de slag!
Sonja Mulleman zegt
Inspirerend ! Ik ga ermee experimenteren !
Carine zegt
beste,
Kan mos bevriezen ? Wij hebben een bos met heel veel mooi mos. Ik heb het gevallen blad verwijderd omdat het mos onder de bladeren verdwijnt maar nu gaat het vriezen. Kan dit kwaad voor het onbedekte mos ?