Eerdere publicaties die niemand ontgaan kunnen zijn maakten duidelijk dat het slecht gaat met de bijen in Nederland. Mocht je zelf twijfelen, neem op een warme avond als het duister is de auto en ga rond rijden met je lampen aan.
Herinner je je ook nog dat je vroeger met regelmaat de insecten van de ramen moest halen omdat je bijna niets meer zag door al die dode insecten op je raam? Tegenwoordig kun je ze na een rit tellen. Een duidelijker voorbeeld kan ik niet bedenken.
De teruggang van bijen heeft 3 duidelijke redenen
- Het algemeen gebruik van gifstoffen
- De monocultuur, of simpelweg het gebruik aan voldoende planten voor de bijen.
- Onvoldoende nestgelegenheden in ons land, door te nette tuinen en gesloten bouwwerken.
Twee van deze oorzaken kunnen er samen simpel oplossen
Maak nestgelegenheden voor solitaire bijen
Voor nestgelegenheid bestaan legio mogelijkheden. Het leukste is uiteraard zelf een insectenhotel bouwen. Wil je dit zo goed mogelijk doen, lees dan dit van te voren even door.
Uiteraard zijn er ook vele kant en klaar insectenhotels te krijgen. Helaas zijn vele daarvan helemaal niet geschikt. Maar zelfs op een balkon kun je prima een insectenhotel ophangen, met een hele hoge kans dat je bezoekers krijgt.
Rommelhoekjes
Dan kun je ook nog ervoor zorgen dat als je een tuin hebt hier een rommelhoekje te maken. Laat hier wat dood hout en bladeren liggen en je hebt een grote kans dat ook hier diverse insecten dankbaar gebruik van zullen maken. Uiteraard hoort gif niet in een tuin thuis. Daarom ga ik hier niet eens uitleggen waarom je dit niet moet gebruiken. Mijn klanten vertel ik ook altijd draag wat ze verder toe kunnen voegen in eigen tuin.
Waar je de bijen en vlinders het meeste mee helpt zijn planten waarom ze kunnen foerageren. In de zomer is dit uiteraard een ‘makkie’ overal is voldoende voedsel te halen. Maar in de mindere maanden wil het wel eens lastig zijn. Een koninginnenhommel zal bijvoorbeeld beginnen naar het zoeken naar voedsel. Is dat er op dat moment niet, dan zal ze sterven. Daarom is het ook van belang enige spreiding te krijgen in het aanbod.
Maak bijenoases met planten die echt iets toevoegen
Zelf ben ik bij mijn imkerij momenteel bezig met de aanleg van een tweetal bijenoases. Eentje bij mij zelf, een ander bij een bevriend kunstenaar. Hiervoor heb ik een lijst gemaakt met planten waar bijen ook daadwerkelijk iets aan hebben, maar ook heb ik rekening gehouden met een zo breed mogelijke periode van bloei zodat er ook altijd wat te halen is.
Wil je de bijen echt helpen? Gebruik dan planten die niet alleen in de tijd bloeien dat alles mooi staat te zijn en zorg wel dat het planten zijn die echt wat toevoegen. De vorst zal spoedig vertrekken, dus plant nog dit jaar waardevolle planten in je tuin en je zult beloond worden met voldoende bezoekers.
Heb je zelf planten waarvan je vind dat deze het benoemen waard zijn? Laat het ons dan hieronder weten.
Stella zegt
Vreselijke site is dat van het Wellant College. Is er een beter overzicht van winterharde bijenplanten die ook ’s winters wat te bieden hebben?
Philip zegt
Dag Stella,
Zelf zoek ik meestal planten op via http://www.drachtplanten.nl Ook werk ik met een programma waar ik de keuze insectenplant aan kan vinken, maar dit is helaas geen gratis programma meer. Uiteraard zijn er nogal wat planten die in de winter mooi zijn, maar ook in het seizoen veel toevoegen (denk aan een Skimmia, de Photinia, Viburnum Tinus, rododendron) maar in de regel zijn planten die alle energie sparen voor de zomer gewilder dan planten die het hele jaar groen zijn. Maar een Vlinderstuik vind ik in de winter ook zijn charme hebben, terwijl dit in de zomer uiteraard een superplant is! Of wat te denken van mijn eigen favoriet de lavendel. Als je deze in het najaar niet doet snoeien (wat ook nergens voor nodig is) zul je zien dat de vogeltjes in de winter ineens gek zijn op de zaden in de Lavendel!