Zoals ik schreef mocht ik een kijkje op Keukenhof nemen. Tuinman André Beijk, al 25 jaar in dienst van Keukenhof, gaf zijn kijk op toepassingen van bloembollen in de stadstuin.
Mix
Een trend die André signaleert is het mixen van bloembollen, zowel onderling als met vaste planten. Hij adviseert hier wat terughoudend mee om te gaan, maar goed na te denken over een paar kleuren die bij elkaar passen. Akelei, gebroken hartjes of diverse geraniums lenen zich hier goed voor. Bovendien zijn dat hele makkelijke planten.
Stapelen
Op Keukenhof worden bollen vaak in lagen geplant, als een lasagne. Als je dit in het najaar uitgekiend aanlegt heb je een anderhalve maand plezier van je bollen. De vroegst bloeiende bollen komen bovenaan, de laatste onderop. Je kan er leuk mee spelen, bijvoorbeeld door heel andere kleuren voor iedere laag te kiezen. Dat stuk tuin krijgt dan dus drie keer een verschillende ‘look’. Je kan het systeem ook in potten en bloembakken toepassen. Pas wel op met vorst, daar zijn bollen in potten gevoelig voor.
Size matters
Voor het balkon adviseert André vroege tulpen. Die blijven laag, waardoor de wind minder vat op ze heeft dan met de hogere, meer klassieke rassen. Uiteraard passen die ook prima op winderige plekken in de tuin. Botanische tulpen blijven ook laag en zien er van nature redelijk wat verwilderd uit. Daardoor is het ook niet zo erg als er wat bloemen omwaaien, of als je je tuin niet zo heel netjes op orde hebt. Daarnaast hebben botanische tulpen het voordeel dat je ze in de grond kan laten zitten: ze komen steeds meer terug.
Wisselen
Als je ruimte beperkt is, maar je budget wat minder, adviseert André om bollen na de bloei gewoon weg te gooien en te vervangen. Het mooie van bollen is dat je er vroeg in het voorjaar heel veel kleur mee in je tuin kan halen, maar na een paar weken zijn ze wel “op”. Je kan het een beetje rekken door de lasagnemethode te gebruiken. Maar makkelijker is om nadat je bollen uitgebloeid zijn, ze gewoon weg te halen en te vervangen door andere bollen of
zomerbloeiers. Het kost iets meer, maar je tuin staat wel permanent in bloei. En je hoeft je niet te schamen hoor, op Keukenhof doen ze het ook. Al worden dan de bloembollen vervangen door andere (voorgetrokken) bollen. André licht toe: “als je grote vlakken van bijvoorbeeld blauwe druifjes maakt, ziet dat er een paar weken prachtig uit. Maar na de bloei staat er alleen nog loof, en daar is niks aan.”
Kant en klaar
Het handige is dat een bol een compleet pakket is. Daarom kan je bloembollen min of meer overal neerzetten met bloeigarantie. Op Keukenhof zag ik tulpen bloeien in de diepe schaduw onder een grote dennenboom. André vertelde dat dat goed gaat omdat een bol alle voedingsstoffen bevat die de bloem nodig heeft. Als hij eenmaal groeit, is er geen houden meer aan. Alleen de temperatuur heeft dan nog invloed op de groei. “Na de bloei zijn die bollen wel uitgeput, die zal je moeten vervangen.” Met andere woorden: hoe hopeloos stukje tuin je ook hebt, je kan er altijd wel een lichtpuntje in maken. Met bollen.
De beste resultaten krijg je als je je voorjaarsbollen in het najaar in de grond stopt. Tuinieren is vooruitzien.
Foto’s via Keukenhof