Bloemenbollen. Bron: Pixabay.
- Suikerbiet
- Tulpenbol
- Aardappelschil
- Cichorei
- Brandnetel
- Braam
- Rozebottel
- Beukennootjes
- Radijsloof
- Walnoot
Het “Voorlichtingsbureau van den Voedselraad” verspreidde pamfletten met tips om thuis toe te passen in de keuken. ‘Dahliaknollen of tuinknollen’, maart 1945:
Dahlia. Bron: Pixabay.
De dahliaknollen zeer dun schillen of schrappen, wasschen en met weinig kokend water en zout aan de kook brengen en gaar koken of in de hooikist gaar laten worden. Kooktijd 30 a 43 minuten. Naar verkiezing kan men het kooknat binden met aangemengd aardappelmeel, bloem of een rauwe geraspte aardappel en er, als men het heeft, kerriesurrogaat of paprikapoeder of tomantenslapoeder aan toevoegen.
Botanicus Tinde van Andel doet onderzoek naar wat mensen aten tijdens de Hongerwinter. Ze kwam erachter dat men ook klaver, gladiool, zevenblad, vogelmuur en grote lisodde aten, naast suikerbiet en bloembollen. Men zette thee van de bladeren van bramen en rookte hoefblad. ‘Van vogelmuur wist ik niet eens dat je het kon eten’, zegt Van Andel.
Grote lisodde. Bron: Pixabay.
Vogelmuur. Bron: Pixabay.
Stella zegt
Een tijdje geleden las ik over dahliaknollen eten. Maar een lezer waarschuwde voor giftige knollen. Je moet weten welke soorten eetbaar zijn. En welke, daar kregen we geen antwoord op. Kunt u dit uitzoeken?