Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Men at meer dan bloembollen tijdens de Hongerwinter

Noa Lagerwerf | 5 mei 2016

Bloemenbollen. Bron: Pixabay.

Bloemenbollen. Bron: Pixabay.

Alhoewel de Hongerwinter van 44′-45′ (onder andere) bekend staat om het eten van bloembollen, zijn er nog veel meer soorten wilde planten die werden geplukt en bereid. Dat schrijft Maarten Keulemans in de Volkskrant. Dankzij traditionele botanische kennis konden Nederlanders van onder andere dahliaknollen, zevenblad en brandnetel een maaltijd klaarmaken. Zie hier een top 10 van de meest gegeten gewassen en planten in die tijd:

  1. Suikerbiet
  2. Tulpenbol
  3. Aardappelschil
  4. Cichorei
  5. Brandnetel
  6. Braam
  7. Rozebottel
  8. Beukennootjes
  9. Radijsloof
  10. Walnoot

Het “Voorlichtingsbureau van den Voedselraad” verspreidde pamfletten met tips om thuis toe te passen in de keuken. ‘Dahliaknollen of tuinknollen’, maart 1945:

naast bloembollen ook dahlia

Dahlia. Bron: Pixabay.

Gekookte dahliaknollen

De dahliaknollen zeer dun schillen of schrappen, wasschen en met weinig kokend water en zout aan de kook brengen en gaar koken of in de hooikist gaar laten worden. Kooktijd 30 a 43 minuten. Naar verkiezing kan men het kooknat binden met aangemengd aardappelmeel, bloem of een rauwe geraspte aardappel en er, als men het heeft, kerriesurrogaat of paprikapoeder of tomantenslapoeder aan toevoegen.

Botanicus Tinde van Andel doet onderzoek naar wat mensen aten tijdens de Hongerwinter. Ze kwam erachter dat men ook klaver, gladiool, zevenblad, vogelmuur en grote lisodde aten, naast suikerbiet en bloembollen. Men zette thee van de bladeren van bramen en rookte hoefblad. ‘Van vogelmuur wist ik niet eens dat je het kon eten’, zegt Van Andel.

Grote lisodde. Bron: Pixabay.

Grote lisodde. Bron: Pixabay.


naast bloembollen ook vogelmuur

Vogelmuur. Bron: Pixabay.

Ook zegt Van Andel dat er veel bekend is over de Tweede Wereldoorlog en de Hongerwinter, maar weinig over botanische aspecten van die tijd. Hoe wisten mensen wat ze konden eten en welke planten kenden ze al? Voor veel mensen is het haast niet te voor te stellen om nu van wilde planten te moeten leven. Toch schijnt er in een oorlogsgebied als Syrië weer aandacht te zijn voor ‘oorlogskookboeken’. Misschien moet men, zeker tijdens 4 en 5 mei, er toch maar eens meer bij stil staan hoe makkelijk en snel je tegenwoordig aan (lekker) eten kunt komen.

De eetbare tuin bloembollen, eetbaar, wilde planten

Noa Lagerwerf

Noa Lagerwerf

Noa is bezig haar twee balkons te ‘vergroenen’. Wonend in Amsterdam schrijft ze over kunst, cultuur en natuurlijk natuur. Liefhebber van lekker eten, fotografie, nieuwe dingen proberen en buiten zijn. Groene vingers moeten groeien.

Reacties

  1. Stella

    7 mei 2016

    Een tijdje geleden las ik over dahliaknollen eten. Maar een lezer waarschuwde voor giftige knollen. Je moet weten welke soorten eetbaar zijn. En welke, daar kregen we geen antwoord op. Kunt u dit uitzoeken?

    Beantwoorden

Antwoord annuleren

nieuwsbrief icoon

MELD JE HIER AAN voor onze gratis nieuwsbrief

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2021 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.