Zoals ik al eerder schreef ben ik op zoek naar het ideale bewateringssysteem om mijn plantjes tijdens mijn vakantie in leven te houden. Naast de spullen van Gardena zijn er nog andere systemen die ik tot kort geleden niet kende.
Ik kreeg een mail van het Autopot Benelux team naar aanleiding van mijn Tweet over dat vorige bewateringsartikel. Ze daagden me uit om te ervaren hoe het systeem van Autopot veel zuiniger omgaan met water. En dat alles zonder stroom, buitenkraan, bewateringscomputer en andere poespas.
Uiteraard ga ik die uitdaging aan! “Tegenwoordig zijn er veel bewateringssystemen op de markt”, aldus Michiel van Autopot Benelux. “De meeste zijn echter met vele toeters en bellen zoals pompen, timers speciale filters, druk regelaars etc, etc. Het kan echter zoveel makkelijker! ‘Magisch‘ is het woord wat wij heel vaak te horen krijgen, want men hoeft werkelijk nergens meer naar om te kijken”.
Die term ‘magisch‘ klinkt me goed in de oren. Ik ben van het makkelijke tuintype en dat gaat eerlijkheidshalve niet helemaal samen met het hebben van een moestuin. Wie weet helpt de Autopot’s systeem me toch naar een vruchtbare eerste oogst dit jaar, want de trend om groenten en fruit te verbouwen op daken in de stad heeft dus inmiddels ook mijn dakterras bereikt.
Pomodori tomaten en stoksnijbonen zijn de eerste slachtoffers voor mijn experiment.Voor die bonen is het wat vroeg nog, dus die staan nu wel te groeien in de vensterbank en mogen als het lekker weer is over een maandje pas naar buiten. De tomaat komt als baby-tomaat bij het tuincentrum vandaan. Ook maar eens proberen of dat werkt.
Water geven met zwaartekracht
Autopot was voor mij geen bekende naam. Het van oorsprong Engelse bedrijf timmert aan de overkant van het kanaal al een jaar of vijf succesvol aan de weg en is sinds een half jaar ook in Nederland te koop. Nog niet bij tuincentra zoals de Intratuin helaas, maar dat zal vast niet lang gaan duren. De systemen van Autopot worden al wel veel gebruikt in door professionele kwekers voor alles van komkommers tot rode pepers. Groot voordeel ten opzichte van Gardena-achtigen is dat je geen buitenkraan nodig hebt en gewoon een regenton of ander vat kunt gebruiken die je bijvoorbeeld af en toe met de tuinslang bijvult als het droog blijft.
Internetshoppen is mijn hobby en dat werkt prima met dit soort systemen die (nog) geen levende plantjes bevatten. Het pakket met de Easy2grow wat de pakketdienst langs kwam brengen is in essentie een grote doos met daarin een grote watertank van 47 liter, 2 vierkante potten van 8,5 liter en net geen 30×30 cm met grote afwateringsgaten onderin, een platte bak waar ze instaan, wat waterslangen en een het ingenieuze watergeefsysteem.Ik vind de groene bakken er nu nog vrij functioneel en industrieel uitzien, iets dat de komende jaren ongetwijfeld zal verbeteren als meer consumenten de sets gaan kopen.
Die blauwe watergeefunit is het hart van het systeem en werkt vergelijkbaar met de stortbak van je WC. Is er geen water in de onderste bak waar de plantjes instaan, omdat ze het hebben opgedronken dus bijvoorbeeld, dan kan het water simpel uit je regenton in de opvangtray stromen tot het juiste niveau weer is bereikt. Is de bak ‘vol’, dan stopt de vlotter de watertoevoer. Simpeler kan haast niet. Op een van de fotos hieronder zie je het systeem op mijn dakterras halverwege de installatie. Dus niet allemaal gaan mailen dat de tomaat zo niet goed staat, hij staat inmiddels zonder pot in een bak met luchtige grondmix te wortelen :-)
De eerste week
Ik heb de hele set met gebruik van de kleurige handleiding ernaast in een nog geen 5 minuten in elkaar gezet. Dat begint goed: klaar voor ACTIE! De handleiding is duidelijk dat een luchtig en kwalitatief goed grondmengsel voor in de potten erg belangrijk is. . Ik kies voor 50% kleikorrels en 50% tuinaarde en hoop maar dat ik niet de cheap-ass kleikorrels heb die niet Ph-stabiel zijn, want dan gaan mijn plantjes er toch langzaam aan.
De handleiding vertelt ook dat ik het watervat niet meteen moet vullen en aansluiten. Plantjes moeten na een eerste keer water geven en uitlekken eerst goed de tijd krijgen om te wortelen in de pot voordat het automatisch watergeven van start mag gaan. En dat kan een een dag of 10 tot 14 duren. Deze kleine teleurstelling (want: vertraging) ben ik gelukkig reeds teboven en ik zie ernaar uit dat ik de watertank op mijn dakterras kan vullen.
De hele set staat inmiddels op mijn dakterras, 1 bak met de tomaat die staat te wortelen en alles is lekker blootgesteld aan de elementen… In de tussentijd bleken de Paasdagen kletsnat met veel regen zodat mijn bak ook nog eens langzaam volregende. Op advies van de Autopot klantenservice heb ik de bak nu tijdelijk naast de lage tray gezet zodat het water er ook echt uit kan lopen. Tja, automatisch watergeven met regen is niet echt nodig, al kan het blijkbaar ook geen kwaad. Dit is uiteraard wel een vergelijkbaar probleem van de Gardena systemen als je geen vochtigheidssensor hebt en het toch een slechte zomer is in Nederland met veel regen terwijl je in ZuidFrankrijk op de camping staat… Die set druppelt dan gewoon elke dag door volgens het schema in de bewateringscomputer, daar waar de Autopot stopt met extra wat er geven om de bak met de vlotter nog vol water staat. Klinkt goed, maar dat moet ik nog zelf gaan meemaken!
Het vervolg
De uitdaging is nog niet ten einde. Dit is pas het begin. Ik zal de komende weken verslag doen van hoe de Easy2grow en de zwaartekracht er samen voor gaan zorgen dat mijn tomaat en later mijn bonen niet op een droogje komen te staan. Naast het pottensysteem gaat mijn zus in haar echte moestuin aan de slag met de AQUAbox Spyder. Dit systeem werkt volgens hetzelfde principe maar heeft geen potten. De Spyder kun je ingraven in de grond van je (makkelijke) moestuin. Het water wordt vervolgens via langwerpige matjes die als een spin aan de box vastzitten in de grond verspreidt. Goed voor een vierkante meter moestuin.
Klinkt geweldig en binnenkort lees je of het ook echt zo werkt. Laat die bloedhete lente maar komen!
clasien
Bedankt voor de snelle reactie. We gaan zeker bekijken of er ´n Easy2grow komt.
Het lijkt me ´n handig voorwerp.
Stella
Een watertank van 47 liter voor twee bakken… Dat zet je dus niet op een balkon waar je wel meer bakken hebt.