Augustus. De maand waarin de grote stroom van moestuinoogsten tot een hoogtepunt komt. De maand waarin je niet alleen in de tuin werkt maar ook in de keuken, om al die oogst te verwerken. Voor velen is het ook de maand van zomervakantie, genieten van het mooie leven om de batterij weer op te laden, de moestuin achterlatend in de vertrouwde handen van de tuinoppas. En wat doe je dan eigenlijk allemaal in die moestuin in augustus? Ik geef je mijn moestuintips voor augustus.
Tuinoppas regelen
Ga je nog op vakantie? Regel een tuinoppas die ervoor zorgt dat jouw tuin er tiptop uit blijft zien. Neem van te voren door wat er eventueel gedaan kan worden in de tuin en laat zien wat er geoogst kan worden. Natuurlijk mag de groente mee naar huis genomen worden. Zet gieters klaar of zorg ervoor dat de oppas de kraan af en toe opendraait waardoor de druppelslang de tuin water geeft.
Een nieuwe aardbeienbed aanleggen
De juni dragende aardbeienrassen zijn nu klaar met het vormen van aardbeien maar de doordragende aardbeien gaan nog even door, daarvan kan je nog oogsten tot oktober.
Aardbeien kan je twee of drie jaar op dezelfde plaats telen, daarna geven ze minder oogst of krijg je te maken met ziekten. Daarom leg ik ieder jaar in augustus of september een nieuw bed aan en ruim het oudste bed op. Ik schreef er eerder een artikel over voor Tuinenbalkon: een nieuw aardbeienbed aanleggen.
Zaaien in augustus
Dit is de laatste maand waarin je nog sla kan zaaien. Voor kropsla is het nu te laat maar pluksla kan je nu nog prima zaaien, net als veldsla, rucola, snijbiet, winterpostelein en mizuna. Dit kan buiten of in een platte bak of kas waarin je het seizoen kan verlengen. Zo heb je aankomende herfst en winter ook nog groene blaadjes op je bord.
Wat doen we met de oogst uit de moestuin?
Overtollige oogst kan je inmaken, invriezen, drogen en inkuilen om later van je oogst te genieten. Denk ook eens aan weggeven aan familie of vrienden, of aan de voedselbank. Op deze website kun je meer vinden over de voedselbank, ook voor adressen bij jou in de buurt.
Zaai groenbemester
Wat zeker niet mag ontbreken in de moestuintips voor augustus is het zaaien van groenbemester, handig voor een vrijgekomen stukje grond dat niet meer wordt gebruikt. Groenbemester zorgt voor minder uitspoeling van voedingsstoffen en voorkomt uitdroging van de grond. Zo hebben zon, regen en wind minder invloed op de grond.
Wanneer zaaien?
Probeer te zaaien tijdens een regenperiode zodat je geen water hoeft te geven om de zaden te laten ontkiemen. Als ze eenmaal zijn opgekomen heb je eigenlijk geen werk meer aan dit stukje grond, ideaal als je aan het einde van de zomer het gevoel hebt dat de tuin je boven het hoofd groeit. Groenbemesters bloeien tot de eerste nachtvorst en trekken bijen aan die dankbaar gebruik zullen maken van het stuifmeel. Wil je meer lezen over groenbemesters? In dit artikel van Velt lees je er meer over: groenbemester zaaien op een perceel dat bloot komt te liggen.
Zaden verzamelen
Heb je nog geen zaden verzameld? Het is nu tijd om daarmee te beginnen. Oogst de zaaddozen en laat ze goed drogen op of hangend boven een krant of laken. Laat de zaden tenminste twee weken drogen voordat je ze opbergt bij je voorraad. Label ze op soort, kleur en datum en bewaar ze in een envelop op een donkere plaats.
Wil je na het lezen van deze moestuintips voor augustus meer weten over de eetbare tuin?
Lees onze vijf beste tips tegen droogte of bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes voor meer groene tips voor de moestuin.