Het jaar loopt op zijn einde en de moestuin maakt zich klaar voor de donkerste maanden van het jaar. Bomen en struiken zijn in rust en de tuin is zo goed als leeg, op enkele wintergroenten na. In de grond is niet veel te doen, maar er zijn wel andere tuinklussen die je tijdens de koudste maanden kan doen. In dit artikel lees je mijn moestuintips voor de winter.
Tuingereedschap
Bij moestuintips voor de winter hoort zeker het onderhoud van tuingereedschap. Maak de gieter en tuinslang leeg en zet ze op een droge plek. Als er nog water in zit bestaat de kans op bevriezing en dus beschadiging. Maak tuingereedschap schoon zodat ze volgend voorjaar klaar staan als je weer kan beginnen in de moestuin. Controleer regentonnen en andere watervoorzieningen. Bescherm ze eventueel tegen bevriezing door ze leeg te laten lopen of bescherm ze door ze af te dekken.
Bescherming van gewassen
Door gebrek aan voedsel zullen vogels en met name duiven sneller je moestuin bezoeken om een groen blaadje mee te eten. Koolgewassen vinden ze heerlijk! Bescherm je kolenbedje daarom met netten zodat je zelf nog kan genieten van deze heerlijke wintergroenten.
De grond beschermen
Bescherm de grond tegen weersinvloeden door te mulchen. Dit kan met compost, bladeren of plantenresten. Als je de beschikking hebt over stalmest kan je nu beginnen met bemesten. Gebruik alleen rijpe mest die minimaal een jaar oud is. Na het bemesten kan het ondergespit worden of verdeeld in de ondergrond met een grelinette of woelvork.
Houdt bij het bemesten rekening met het teeltplan. Wortels houden niet van verse mest dus deze vakken kan je beter maar overslaan. Wortels moeten op zoek naar voeding en dit moeten ze diep in de grond zoeken. Alleen dan krijg je mooie rechte wortels.
Evalueer het moestuinjaar
Het klinkt misschien raar maar het kan heel nuttig zijn het moestuinjaar te evalueren. Wat ging er goed en wat minder goed? Had je teveel van een bepaald gewas of juist te weinig? Is er ruimte voor verbetering of was een gewas bij nader inzien toch niet lekker en niet meer de moeite waard? Stel jezelf deze vragen voordat je een nieuw teeltplan gaat maken.
Teeltplan maken en zaden bestellen
Maak een nieuw teeltplan voor het komende moestuinseizoen en houdt hierbij rekening met teeltwisseling. Kijk je zadenvoorraad na op houdbaarheid en bestel eventueel nieuwe zaden. Kies vooral wat je lekker vindt maar kijk ook eens naar groenten die je nog nooit hebt gekweekt. Het is altijd leuk eens wat nieuws te proberen en zo ontdek je weer nieuwe smaken. Heb je een beperkt budget? Probeer zaden te ruilen met collega-tuinders op de volkstuinvereniging of via (ruilgroepen op) Facebook en Instagram.
De kas in de winter
Heb je een kas? Maak de grond onkruidvrij en verwijder alle plantenresten zodat schimmels geen kans krijgen. Check de bestrating, moet deze weer eens opgehoogd worden of wil je de kas anders inrichten? Nu is het juiste moment.
Meestal is de kas tijdens de wintermaanden leeg en daarom is het handig om de kas in de winter te spoelen om overtollige meststoffen kwijt te raken. Dit kan met water, maar ook met sneeuw. Tijdens het sneeuwruimen is het een kleine moeite om dit even in de kas te gooien.
Blijf oogsten, zelfs sla in de winter
Ook in de winter kan je groente oogsten uit eigen tuin. Natuurlijk zijn er koolsoorten, spruiten en prei, maar ook veldsla is een groente die prima tegen de kou kan. Deze laatste trotseert zelfs de sneeuw, als de vorst geweken is kan je ze gewoon weer oogsten. De perfecte wintersla dus.
Zoek je meer inspiratie en moestuintips voor de winter? Op mijn blog Moestuinhippie staan nog veel meer tips om groen de winter door te komen.
—————–
Goed artikel? Lees hier ook onze tips en zaaikalender voor het zaaien van je moestuin. Of deze 8 tips voor het starten van je eigen moestuinplan. Of onze mini-gids voor beginners: beginnen met een moestuin in 7 stappen, speciaal voor iedereen die een moestuin wil beginnen.