Na een jaar in de moestuin werken lonkt de winterrust. Ik geniet zo van mijn moestuin en alles wat daar mee samen hangt, maar even niet tuinieren tijdens de koudste maanden van het jaar is ook fijn. Op de mooiste winterdagen is de gang naar de tuin dan een uitje. Even kijken hoe de tuin erbij staat of om een winterklus aan te pakken. Ik geef je mijn moestuintips voor december.
Moestuintips voor december
Opruimen en schoonmaken
Ruim de tuinschuur op en pak uitgestelde klussen aan. Houd rekening met najaarsstormen, kijk het dak nog eens na en bedenk eventuele oplossingen voor ruimtegebrek. Maak de goten schoon en zorg ervoor dat water kan weglopen. Als de regentonnen vol zijn kan je de regenpijpen zo afkoppelen dat het water de tuin in loopt. Zo voorkom je wateroverlast in de schuur. Het zou jammer zijn als je gereedschap verroest door vocht in de schuur.
Gereedschap schoonmaken
Maak tuingereedschap schoon zodat het klaar staat voor het volgende tuinseizoen. Schoon gereedschap gaat langer mee en hoeft minder snel vervangen te worden. Gebruik warm water en een borstel en laat ze daarna goed drogen. Geef het hout een opknapbeurt door ze in te wrijven met gekookte lijnolie en kijk gelijk of het gereedschap nog heel is en goed werkt. Draai eventueel schroeven extra aan en maak bot gereedschap als spade en schoffel weer scherp met een haakse slijper.
Moestuin winterklaar maken
Is de moestuin nog niet winterklaar? Het is nu de hoogste tijd. Haal de Dahlia’s uit de grond of, als je ze in de grond laat zitten, dek ze toe met stro of plantenresten. Zo krijgt vorst minder kans. Je kan meer lezen over het bewaren van Dahlia’s in de winter in deze blog: Dahlia’s bewaren. Mulch de grond met compost en plantenresten, zo word de tuin beschermd tegen weersinvloeden als vorst en (slag)regens en verdicht de grond minder snel.
Controleer opgeslagen oogst
Als je oogst in je schuur of tuinhuis bewaart is het belangrijk om deze regelmatig te controleren. Denk bijvoorbeeld aan aardappels maar ook aan bieten of wortels die je in een krat met zand kan bewaren. Het wordt buiten steeds vochtiger waardoor er meer kans is op schimmels. Als deze eenmaal in een krat zitten tasten ze vliegensvlug de andere oogst aan. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren. De aardappels beginnen kiemen te vormen. Deze kiemen kan je eraf halen, zo blijven de aardappels langer goed. Houd de weersvoorspellingen in de gaten, als er vorst wordt voorspelt kan je de oogst afdekken met dekens of op een warmere plek zetten.
Teeltplan maken
De winter is bij uitstek geschikt om een teeltplan te maken en de zadenvoorraad na te kijken. Wat zijn je plannen voor het nieuwe jaar? Wil je meer groente in de tuin, of juist meer bloemen? Evalueer gelijk je afgelopen moestuinseizoen. Wat ging er fout, wat wil je volgend jaar anders? De winter is vooral bedoeld voor bezinning en het maken van plannen als het grootste deel van het werk gedaan is. Daar kan ik als tuinier ook enorm van genieten.
Wil je na het lezen van deze moestuintips voor december meer lezen over de moestuin. We schreven eerder Wintertips voor de moestuin en hoe lang zijn zaden houdbaar?.