Het is juli. De moestuin draait op volle toeren en de eerste vakken raken leeg. Het is ook de maand van de vruchtgewassen, droogte en warme dagen. Wat kan je allemaal doen in de moestuin? Ik geef je mijn moestuintips voor juli, een prachtige zomermaand in de moestuin.
Water geven
Op warme dagen geef je ’s morgens of ’s avonds water. Zo voorkom je dat het blad van planten verbrandt en verdampt er minder water. Controleer ook of planten met groot blad voldoende water krijgen. Vaak is het onder het blad erg droog doordat het water van het blad af loopt.
Door te mulchen houdt de grond langer vocht vast waardoor een gietbeurt minder snel nodig is. In perioden van langdurige droogte en hoge temperaturen kan je beter niet schoffelen maar de grond gesloten houden om te voorkomen dat er meer water verdampt. Bovendien blijft het bodemleven dan intact. Wil je meer weten over water geven, lees dan onze blog met de 5 beste tips tegen droogte in de tuin.
Aardbeien planten
Na de oogst vormen aardbeienplanten nieuwe uitlopers die je kan gebruiken voor nieuwe planten. Zo heb je gratis nieuwe aardbeienplantjes! Zet ze in een potje met potgrond en plaats ze naast de moederplant. Knip begin augustus de uitlopers van de planten en plant ze op een nieuw bed. Ik schreef hier eerder een blog over: een aardbeienbed aanleggen.
Vruchtgewassen beschermen
Geef vruchtgewassen als pompoenen en courgettes een bedje van stro of leg er iets anders onder, zoals bijvoorbeeld een tegel. Zo voorkom je dat de vruchten gaan rotten tijdens regenbuien.
De planten moeten in korte tijd veel en grote vruchten produceren en dat kost veel energie. Vruchtgewassen kunnen daarom wel wat extra voeding gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van brandnetelgier. Brandnetelgier is stikstofrijk en zorgt voor sterke planten. Je maakt dit in het voorjaar maar gebruikt het als de vruchtgewassen gaan groeien en hoort daarom zeker thuis bij de moestuintips voor juli.
Doorschieten van groente
Houd je gewassen goed in de gaten. Tijdens warme perioden kan het ineens heel hard gaan met groenten en voor je het weet schieten de planten door. Doorschieten betekent dat de groente een bloem gaat vormen waardoor je deze niet meer kan eten.
Groenten die snel doorschieten zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, kropsla en rucola. Oogst op tijd om te voorkomen dat ze doorschieten. Mocht dat nu toch onverwacht gebeuren, laat ze dan vooral staan. Je zult zien dat deze bloemen veel bezocht worden door allerlei insecten en daarmee een aanwinst zijn voor je tuin.
Groente oogsten
Plan maaltijden met wat voorhanden is. Oogst zo kort mogelijk voor de maaltijd zodat de groente vers op je bord ligt, zo bevatten je groenten de meeste vitaminen. Sommige groenten kunnen, eenmaal geoogst, niet lang bewaard worden, zoals maïskolven. De suikers in de maïskorrels zetten zich na twintig minuten om in zetmeel waardoor de kolven minder lekker zijn.
Zaaien
Bij moestuintips voor juli mogen zaaitips natuurlijk niet ontbreken. Zaai nieuwe groenten als een vak leeg is of zorg er voor dat de plantjes al klaar staan door voor te zaaien. Zo benut je de moestuin maximaal en kan je langer blijven eten uit de moestuin. Hou bij het zaaien rekening met droogte, dan zullen de zaadjes sneller ontkiemen. Maak hiervoor een geul en giet er water in. Leg de zaadjes erin en druk ze lichtjes aan. Dek de geul daarna af met droge grond zodat het dient als een dekseltje. Zo drogen de zaaisels minder snel uit. Na een paar dagen water geven.
In juli kan je nog veel zaaien, bijvoorbeeld snijbiet, andijvie, slasoorten, winterbloemkool, sperziebonen, palmkool en rucola. Kijk achterop het zakje zaad voor de juiste zaaitijd.