November staat op de kalender en dat betekent langzaamaan het einde van het moestuinjaar. Natuurlijk gaan sommige groenten nog even door maar verder kunnen we starten met opruimen, schoonmaken en mulchen. Ik geef je mijn moestuintips voor november.
Moestuintips voor november
Tip 1: Blijf onkruid wieden
Onkruid groeit nu minder hard maar zolang het niet vriest blijft het groeien. Door te blijven wieden voorkom je dat de planten nog zaad maken die straks in het voorjaar weer ontkiemen. Door nu nog even door te gaan heb je volgend voorjaar minder werk aan het onkruid.
Tip 2: Opruimen en mulchen
Maak alle moestuinbedden leeg die je niet meer gebruikt. Oogst de groenten die niet vorstbestendig zijn en bewaar ze op een vorstvrije, droge en donkere plek. Gooi de plantenresten op de composthoop of laat ze liggen om de grond te bedekken. Hierdoor gaat het bodemleven iets langer door en het onderdrukt het onkruid. Mulchen kan niet alleen met oude plantenresten maar ook met compost, bladeren en karton.
Tip 3: Dahlia’s rooien
De laatste jaren zijn de winters erg mild dus je kan overwegen om de dahlia’s in de grond te laten zitten. Dek ze dan af met stro en een flinke laag compost. Dit is vooral veilig als ze wat dieper in de grond zitten. Als ze maar oppervlakkig geplant zijn bestaat de kans dat ze bevriezen. Kies je toch voor zekerheid, rooi de knollen dan en bewaar ze op een donkere, droge en vorstvrije plaats.
Tip 4: Knoflook planten
Knoflook planten kan van half september tot half november. Dit kan alleen als het niet vriest. Het beste plant je knoflook in goed doorlaatbare grond, ongeveer zes centimeter diep en tien centimeter afstand tussen de tenen. Zelf plant ik ze altijd op de ruggen van de aardbeien voor een goede combinatieteelt. Het schijnt zo te zijn dat de aardbeien er veel lekkerder door worden.
Tip 5: Gewassen beschermen
Blijf koolsoorten beschermen tegen vogelvraat. Met name duiven kunnen in no time je hele gewas consumeren. Bescherm de planten met een vogelnet of kippengaas. Verzwaar de netten met planken en stenen om te voorkomen dat ze los waaien bij harde wind. Niet alle kolen zijn winterhard dus oogst ze voor de eerste nachtvorst.
Tip 6: Voorjaarsbollen
Heb je nog geen voorjaarsbollen geplant? Het kan nog voor de eerste vorst. Plant ook eens bollen in laagjes in een pot. De kleinste bollen als bijvoorbeeld krokussen of sneeuwklokjes in de bovenste laag, de grotere bollen als bijvoorbeeld tulpen lager in de pot. De kleine bollen zullen als eerste opkomen en bloeien, als ze uitgebloeid zijn begint de bloei van de lager geplante bollen. Door nu bollen te planten zorg je ook voor de bijen in het voorjaar omdat er dan nog weinig stuifmeel te vinden is.
Meer praktische tips over bloembollen planten vind je in dit artikel, waar tuinmeester André Beijk van de keukenhof zijn geheimen deelt!
Wil je na het lezen van deze moestuintips voor nobember meer lezen? Ik schreef meer moestuintips voor de winter voor Tuin & Balkon en Philip schreef eerder over de meest winterharde planten met andere vorstelijke tuintips. Op mijn blog www.moestuinhippie.com vind je nog meer moestuintips.