De blaadjes beginnen te vallen en het regent steeds vaker. Binnen gaat de kachel voor het eerst aan en komen de moestuinboeken tevoorschijn. Het is oktober. Tijd om de moestuin op te ruimen en klaar te maken voor de winter. Wat kan je deze herfstmaand doen in de moestuin? Ik geef je mijn moestuintips voor oktober.
Moestuintips voor oktober
Blijf oogsten
Als de temperatuur hoog genoeg is gaan sommige planten nog even door. Blijf daarom controleren of er nog vruchten of groente geoogst kan worden. Is de kas nog niet leeg? Oogst de laatste tomaten en laat ze rijpen in de vensterbank. Leg er een appel, rijpe tomaat of banaan bij om het rijpingsproces te bevorderen. Oogst de laatste pompoenen. Als de steeltjes indrogen en barsten vertonen zijn ze oogstklaar en geschikt om te bewaren. Leg ze op een droge plaats om na te rijpen.
Tuinkas schoonmaken
Haal de kas leeg, maak de ramen schoon en vul de grond aan met compost. Je kan nog wat wintersla of rucola proberen te zaaien, zeker als de kas op een zonnige plaats staat. De grond is dan nog warm genoeg en de zaadjes krijgen genoeg licht om te ontkiemen. Als de kas lange tijd geen water heeft gehad door de teelt van tomaten is het belangrijk om de grond goed nat te maken. Ik leg de tuinslang erin en laat zo de regenton leeg lopen. Het water zal dit najaar immers weer snel worden aangevuld. De deur van de kas blijft weer dag en nacht dicht.
Knoflook poten
Een tip die zeker niet mag ontbreken in moestuintips voor oktober is het poten van knoflook. Een ezelsbruggetje daarvoor is 10-10-10. Je kan ze planten vanaf 10 oktober op een afstand van 10 centimeter van elkaar. Ze blijven de hele winter in de moestuin staan en kunnen in juni geoogst worden. Hou rekening met wisselteelt, zet ze dus niet op een plaats waar eerder dit jaar prei, uien of bieslook stonden. Plant de knoflook ongeveer 5 centimeter diep.
Moestuin verzorgen
Begin met het leeghalen van de moestuinbedden. Om het overzichtelijk te houden kan je dit het beste per bed doen. Berg bonenstokken droog op en verzamel verzwaringstenen van netten op een vaste plek. Door ze op te stapelen dienen ze gelijk als schuilplaats voor beestjes. Maak de bedden onkruidvrij en dek ze af met compost of kartonnen dozen zodat er komende winter zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. Daardoor is de grond beschermd tegen weersinvloeden.
Begin een composthoop
Groenteresten kan je zoveel mogelijk op de grond laten liggen zodat ze ter plaatse composteren maar je kan er ook voor kiezen om een composthoop te beginnen. Dit kan je het beste in het najaar doen omdat er dan veel tuinafval is. Bouw de hoop op in laagjes van twintig centimeter, begin met kleine takjes onderin en voeg daarna wisselend lagen groen (gemaaid gras, groente en fruitafval, ) en bruin afval (karton, stro, takjes, blad).
Buiten zaaien en planten
Fruitbomen en struiken, knoflook, radijs, rabarber rucola, slasoorten, spinazie, veldsla.
Oogsten
Aardappelen, appels, andijvie, bieten, courgette, frambozen, maïs, paprika, peren, pepers, postelein, prei, raapstelen, radijs, rucola, slasoorten, snijbiet, sperziebonen, spinazie, tomaten, wortels.
Meer lezen?
Wil je na het lezen van deze moestuintips voor oktober meer lezen over de moestuin? In een volkstuin beginnen krijg je tips voor het starten van een volkstuin en op mijn blog www.moestuinhippie.com lees je nog veel meer moestuintips!