Welke van de alle moestuintjes van Albert Heijn zijn geschikt voor op het balkon? Een goede vraag die we naar aanleiding van de AH kweektips binnenkregen. De actie van de blauwe grootgrutter loopt inmiddels al een paar weken, bij ons thuis staan inmiddels verschillende plantjes boven de grond en het wordt langzaam lente, dus het is tijd om hier over na te denken.
Welke moestuintjes op je balkon gekweekt kunnen worden, hangt vooral af van de planten, de ruimte die je beschikbaar hebt en van de ligging van je balkon. Een balkon met veel zon geeft meer moestuinplanten een kans dan een balkon op het noorden.
Diepte van moestuin of plantenbakken
In een normale plantenbak van 15-20 centimeter diep kan je de meeste van de Albert Heijn groenten en kruiden moeiteloos kweken. De bieslook, dille, basilicum, tijm, krulpeterselie en selderij nemen genoegen met weinig grond onder de voetjes. Ook andere kleine planten zoals de radijs, bosaardbei, rucola, lente ui en veldsla gaan wel goed in relatief ondiepe bakken.
De bakjes waar de moestuintjes in worden geleverd zijn afbreekbaar en die kun je dus in zijn geheel gebruiken en in een pot zetten als je plantjes groter worden of het potjes openscheuren en de grond met de plantjes en al voorzichtig verpotten.
Meer ruimte en diepte is nodig voor paprika, cherrytomaatjes, broccoli, kropsla, spinazie en andijvie. Deze planten gaan goed in een pot van ongeveer 30 centimeter diep. Grosso modo kan je uit gaan van even veel ruimte onder de rond als daar boven.
Uitzonderingen daar op zijn de groentes die het vooral van “het ondergrondse” moeten hebben: wortel en prei. Hier is je opbrengst groter als je de plantjes meer ruimte geeft. Zelf zou ik gaan voor zeker 40 centimeter diepte. Wortel kan trouwens wel in kleinere, ondiepe bakken, je oogst dan gewoon kleinere peentjes. Let overigens op dat je je peentjes op tijd verpot of overzet in een diepere bak, met kluit en al. De wortel werkt als een kurkentrekker en baant zich snel een weg omlaag. Zorg dat je ze verpot in diepere grond voordat de wortel bij de bodem van het potje is aangekomen.
Grotere planten, grotere potten
De echte grootgrondverbruiker van ruimte is de aubergine. Eén plant neemt makkelijk een bak van 50*50*50 centimeter voor zijn rekening. Hij heeft het binnen het meest naar zijn zin, dus deze kan beter niet naar het balkon. Net als de paprika en de cherrytomaat. Houd deze lekker binnen om teleurstellingen te voorkomen. Alle andere groenten en kruiden kunnen in principe allemaal buiten op je balkon of terras groeien.
Als je ruimte beperkt is, kan je je ook afvragen welke groente de moeite waard is. Van planten zoals broccoli kan je maar één keer oogsten. Je eet de hele plant op, terwijl je de hele zomer een middelgrote pot bezet hebt. Hij is trouwens ook erg lastig te kweken. Op dezelfde ruimte kan je ook twee of drie kruiden kweken om de hele zomer al je gerechten op smaak te brengen.
Zon en schaduw, water en zon
Over het algemeen geldt voor de moestuintjes dat zonniger beter is. Basilicum bijvoorbeeld houdt van zon en lekker warm. Rond deze tijd is de vensterbank in de zon verreweg de beste plek. Veel licht is goed, maar te warm kan ook. Alleen spinazie houdt meer van halfschaduw. Als je een zonnig balkon hebt, let er dan wel op dat je potten voldoende vochtig blijven. Geef liever vaker wat minder water dan af en toe een enorme plens. Let er ook op dat groente en kruiden meer voedingsstoffen nodig hebben dan de meeste sierplanten.
Geen succes?
Lukt het zaaien niet erg, of doe je geen boodschappen bij Albert Heijn? Lees dan nog eens de tips van Carolien over het recyclen van groente. Er is enige overlap met de moestuintjes van Appie, maar ook andere groentes zijn geschikt. Heb je weinig potten of bakken, en geen zin om er een heleboel te kopen? Probeer dan grote blauwe draagtassen van Ikea als houder als alternatieve IKEA plantenbak.
Ester zegt
Wat een nuttig blogje! Ook al kan ik het met wat meer doen dan een balkon, ik wil mijn moestuin plantjes toch een beetje efficiënt kwijt, zodat ik nog genoeg ruimte overhoud voor de siertuin.
Olaf Verheij zegt
dag Ester,
Fijn dat je er blij mee bent. In een stadstuin is het inderdaad, net als op een balkon, schipperen met ruimte. Laatste hoorde ik van iemand het idee om grote groenteplanten, zoals courgette, gewoon in het openbaar groen te laten groeien. Dan wel goed oppassen met honden- en kattenpoep, en uiteraard vlijtige schoffelaars van de plantsoenendienst.
groet,
Olaf
Wim zegt
Ik heb het moestuintje met liefde en heel nauwkeurig gepoot.
Na 3 dagen gebeurde er helemaal niets.na een week nog niks.
Ben er maar mee gekapt.
Olaf Verheij zegt
beste Wim,
Wat jammer dat je teleurgesteld bent afgehaakt. De meeste plantjes bij de actie ontkiemen na 10-15 dagen. Soms gaat het iets sneller, soms iets langzamer.
groet,
Olaf
Noah zegt
Hoi! Ik heb thuis alleen maar bemeste aarde, kan ik dat gebruiken om de wortel en de tomaten te verpotten?
Olaf zegt
beste Noah,
Ik verwacht dat dat prima gaat.
Succes!
Olaf
Stephanie zegt
Hallo.
De zaadjes zijn allemaal aan het ontkiemen. Er staan op de kaartjes na 7 dagen overplanten. Kan ik ze dan buiten in de tuin gaan zetten. Ik de zon komen ze dan of is dit te koud voor ze?
Olaf Verheij zegt
hallo Stephanie,
Het is buiten, vooral ’s nachts, nog te koud voor plantjes die net zijn opgekomen. Nachtvorst is zeker nog mogelijk, en dat is nu nog dodelijk voor je kweekgoed. Je kan ze beter in een groter potje zetten en die op warme dagen buiten zetten, liefst niet in de volle zon. Zo “wennen” je plantjes langzaam aan het leven buiten.
veel succes,
Olaf
linda zegt
Echt een interessante blog, veel over mijn moestuintjes geleerd :)
Is er trouwens ergens een overzicht te vinden per moestuinplantje over hoe je ze het beste kan laten groeien?
Olaf zegt
beste Linda,
Dankjewel, fijn om te horen.
Geen idee of er een overzicht bestaat van alle plantjes van de AH moestuintjes-actie, incl kweektips. Gezien de populariteit verwacht ik van wel. AH zelf doet het in ieder geval niet.
groet,
Olaf
Rick zegt
Linda, misschien heb je hier wat aan:
http://static0.ad.nl/static/photo/2015/9/16/12/20150317101313/base_2849097.jpg?1426583609566
Miranda zegt
Al mijn AH plantjes moeten nu verpot worden, ik vraag me alleen af in wat voor soort potjes. De kruidenplantjes kunnen denk ik in een mooie (sier)pot? En kan dat bij elkaar of per soort een andere pot? En de losse plantjes, zoals Broccoli of sla, moeten die dan per steeltje/plantje in een plastic kweekpotje of direct buiten in de moestuinbak?
En als ik de kruiden in een pot doe, moeten er dan nog kleikorrels op de bodem? En ook speciale potgrond of is universele ook goed?
Sorry voor alle vragen, maar ik wil het graag in een keer goed doen:)
Stadsboer zegt
Een aubergineplant heeft 50×50 cm nodig? Er zitten wel 8 plantjes in mijn auberginepotje. Na verpotten gewoon het beste plantje nemen? Anders kan ik een tuin van 2 bij 1 meter met aubergine vullen.
Sowieso is twee keer verpotten logisch? mijn prei moet volgens ah al verpot worden, maar het zijn nog erg kleine sprietjes.
bedankt trouwens voor deze site.
dino zegt
Ik had talloze dit soort potjes met zaden van AH gekregen, vooral bij het kopen van Dreft vatvas.
Ondanks mijn “groene vingers” en dus grote ervaring op dit gebied, plus het naukeurig volgen van de aanwijzingen bij deze AH zaden, nu na 1.5 maanden GEEN ENKELE zaad is ontkiemt, verschenen enz. Geen enkele teken van.
Na onderzoek bleek ook dat geen enkele zadje erin zat, in geen enkele pot.
Het kan een vergissing zijn geweest op de plek van deze misleiding actie, maar ik vermoed opzet, want ik had heel veel verschillende soorten planten in deze AH “muistuin zaad potjes”, en als geen enkele had iets geleverd, er is geen andere verklaring, vooral aangezien het onderzoek in 10 ervan (nu na anderhalve maand) geen enkel zaad lag daar vanaf het begin.
Complete BS, zoals alle AH reclame.
Mathieu zegt
Beste Dino, raar verhaal.. bij mij zijn werkelijk alle 20 potjes uitgekomen en nu heb ik een overschot aan mini-moestuintjes. Heb je foto’s gemaakt en je klacht naar AH gestuurd? Dat ze niet ontkiemen kan aan heel veel dingen liggen..genoeg voeding, water, licht, temperatuur, etc. Ook kan het gewoon lang duren, de bosaardbeien kwamen bij mijn bijvoorbeeld pas na 20 dagen tevoorschijn :-)
Rick zegt
Ik vind ’t ook maar vreemd. Bij ons doet alles het ook goed (het is nog even wachten op de aubergines, die beginnen nu te komen). En … ik heb ze buiten in een kasje gezet, nog niet eens binnen. Inmiddels ook vanalles verpot en in de volle grond gezet.
Dino, ben je niet vergeten het papiertje (met de zaadjes) in de grond te stoppen? Iets anders kan ik niet verzinnen ….
Ineke zegt
Ik woon op de Dominicaanse Republiek. Een vriendin van mij heeft allerlei zaadjes (zonder de potjes) opgestuurd. (duurt 4 weken voordat ze hier zijn)
En heel veel zaadjes zijn ondanks de warmte nu plantjes geworden. o.a. Radijs, Tomaat, Aubergine, Rucola, Veldsla. Helaas prei en kropsla doen het hier niet.
Super leuk.
Anouk zegt
Kunnen de plantjes die allemaal inmiddels rond de 10 a 15 cm zijn op het balkon in de volle zon staan of is het beter om ze binnen te houden achter het raam?