“Hoe verwijder ik mollen uit mijn tuin op een diervriendelijke manier?” Kort geleden kregen we deze vraag binnen van Loes. Tuinman Matthias wist wel een manier met geluid, zoals je kunt lezen in zijn antwoord. Als reactie op dit stuk kregen we een aantal andere tips binnen die we je niet willen onthouden.
Je kunt drie strategieën kiezen om mollen te bestrijden: voorkomen, wegjagen of vangen.
Mollen kunnen inderdaad tuiniers tot waanzin drijven. Balkonhouders hebben op dit vlak een natuurlijke voorsprong. Omdat dit toch een vrij veelvoorkomend probleem is zetten we wat nog wat meer tips op een rij om de mol te verjagen zonder hem te doden.
Talpa europea, alias ‘de mol’ is een ijverig beestje van ongeveer 10-15 centimeter lang. Niet te verwarren met John of Linda de Mol, of met het TV-programma “Wie is de mol”. Mollen leven vrijwel uitsluitend in hun ondergrondse gangenstelsels, waar ze leven van wormen en ander grondleven. Overigens eten ze ook allerlei schadelijke beestjes, zoals engerlingen, emelten en naaktslakken. Dat ze in jouw tuin wroeten betekent dus dat je een rijk bodemleven hebt, wat op zich goed is voor je tuin.
Op een bepaalde manier mag je het dus als compliment zien dat deze mol jouw tuin heeft uitgekozen. Behalve in de paartijd leven mollen solitair, dus je mag aannemen (hopen) dat “jouw” mol alleen is.
De schade van mollen zit uiteraard in het ijverige graafwerk. Niet alleen zijn de molshopen niet mooi om te zien (je kan ze overigens gerust wegharken), door de ondertunneling kan je ook behoorlijke verzakkingen in je tuin krijgen.
Voorkom dat een mol je tuin gebruikt als huis
Je kan je tuin beschermen door fijnmazig gaas diep in te graven. Bij voorkeur tot grondwaterdiepte, dan kan de mol er echt niet onderdoor. Als je in bijvoorbeeld Drenthe, Limburg of de Utrechtse Heuvelrug woont is grondwater alleen vaak nogal diep.
Er circuleren allerlei verhalen dat de bollen van Keizerskroon (Fritillaria imperialis) zo stinken dat mollen een blokje om gaan, of dat half ingegraven wijnflessen door de wind zo fluiten dat mollen verdwijnen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar de effecten lijken nogal beperkt: een meter of 2.
Mollen verjagen… naar de buren of verder
Mollen zijn beetjes met een gevoelige neus en dito gehoor. Door een vieze stank te verspreiden in de gangen kun je mollen verjagen. Denk aan mottenballen, een doek met terpentine of wasbenzine, stukken knoflook of speciale mollenbollen. Sluit uiteraard de gang weer af nadat je je stinkbom gelegd hebt, anders ventileert het meteen.
Ook kattenpoep schijnt bijzonder effectief schijnt te zijn. Niet alleen stinkt deze poep enorm, maar katten jagen ook op mollen, wat uiteraard extra afschrikwekkend is. Het is wel een bijzonder smerig klusje. Als je veel gangen in je tuin hebt, kan je het beste zo veel mogelijk gangen “bewerken”, anders verdunt de stank te veel.
Geluid in de gangen kan ook. Er zijn speciale apparaatjes te verkrijgen, die een hoge pieptoon maken. Mollen hebben daar het land aan en gaan , althans in theorie, op de loop.
Mollen vangen – en ze verhuizen
Laat mollenliefhebbers het niet horen, maar je kan mollen ook vangen. Je kan speciale mollen klemmen of vallen kopen, al dan niet met lokmiddel. Daarbij zijn ook vallen te koop waarin de mol niet dood gaat. Dan kan je hem dus een eind van huis weer vrij laten. En dan maar hopen dat de mol niet al te honkvast is.
bron foto: Dieder Plu foto’s
Suzan
Ik denk dat je mollen makkelijk kunt verjagen op een diervriendelijke manier als ik op het internet rondkijk zijn er genoeg nuttige websites waar je iets kan vinden over het diervriendelijk verjagen van mollen waardoor het dier in leven blijft.
Marion
De piepapparaten verjagen niet allen mollen, ook de buren. Ik heb erg last van die tonen, doet pijn in mijn hoofd en ik wordt er erg onrustig van. Ik ben voor alle andere dier- en mensvriendelijke manieren.