De gewone smaakmakers die we allemaal wel hebben in onze keukenkastjes lijken de sleutel tot een goede gezondheid. Veel van deze specerijen maken al eeuwenlang deel uit van de traditionele geneeskunst, dus echt een verrassing is het niet.
Veelgebruikte kruiden en specerijen zoals kaneel en peterselie blijken krachtige middelen blijken tegen verschillende ziekten zoals Alzheimer en diabetes. Het tijdschrift Medisch Dossier zette negen smaakmakers op een rij.
Als je nog een extra reden nodig had om dit voorjaar te starten met het kweken van je eigen kruiden in je moestuin of raamtuin dan heb je die nu.
Kaneel
Een interessant nieuw onderzoek doet vermoeden dat kaneel, gemaakt van boombast, de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen of zelfs keren. Aan de universiteit van Tel Aviv heeft een onderzoeksteam een kaneelextract genaamd CEppt gevoerd aan muizen die gefokt waren met alzheimer. Na vier maanden zagen ze een significante verlaging van het aantal amyloïde plaques (een kenmerk van deze ziekte) in de hersenen van de proefdieren, evenals verbetering van een aantal cognitieve beperkingen, zoals geheugenvermindering. Maar om te zien of die resultaten ook van toepassing zijn op mensen – en hoe veel kaneel of CEppt dan een zinvol effect geeft – is nader onderzoek nodig.?Uit eerdere onderzoeken viel al op te maken dat kaneel reeds in kleine hoeveelheden ook heilzaam zou kunnen zijn bij diabetes type.
Peterselie
Dit makkelijk te kweken kruidje is niet alleen een effectieve ademverfrisser, maar kan misschien ook borstkanker op afstand houden. Dat blijkt althans uit onderzoek op dieren en in reageerbuisonderzoeken. Het flavonoïde component apigenine verminderde het aantal nieuwe gevallen van borsttumoren bij ratten en remde de groei van menselijke borstkankercellen. Helaas kan het bij dit soort onderzoeken nog jaren duren voordat het kan uitmonden in echte medicijnen, als het ooit zover komt dan.
Komijn
Komijn bleek bij een recent onderzoek met ratten ‘antistress-, antioxidatieve en geheugenbevorderende activiteit’ te hebben. Ook hier geldt echter dat de resultaten niet van toepassing hoeven te zijn op mensen.
Salie
Ook salie is met veelbelovend resultaat onderzocht op een werking tegen de ziekte van Alzheimer. In een dubbelblind gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek werd een vloeibaar extract van het kruid (60 druppels per dag) gedurende vier maanden gegeven aan patiënten met een milde tot matige vorm van alzheimer. Aan het eind van het onderzoek had de groep die het salie-extract had genomen betere cognitieve-functiescores dan de controlegroep. Ook waren de deelnemers in de eerste groep rustiger, aldus de onderzoekers.
Kurkuma
Kurkuma is een populaire Aziatische specerij die zijn gele kleur dankt aan het pigment curcumine. Dat pigment blijkt veelbelovend tegen een groot aantal ziekten en vooral tegen kanker. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Het werkt in alledrie de ontwikkelingsstadia van kanker: het ontstaan van een eerste aanleg, de ontaarding en de progressie. De eerste verkennende onderzoeken met kankerpatiënten zijn veelbelovend. In één zo’n onderzoek kregen vijftien patiënten met kanker van de dikke darm en endeldarm in een vergevorderd stadium vier maanden lang dagelijks een kurkumasupplement met maximnaal tot 180 mg curcumine. Bij vijf van de patiënten stabiliseerde de ziekte en bij een zesde ging de kanker zelfs in regressie.
Gember
Gember staat bekend om zijn werking tegen misselijkheid en braken. In onderzoeken blijkt het net zo effectief als het geneesmiddel metoclopramide. Meer recent is er ook onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van gember. In een laboratoriumonderzoek in Atlanta bleek een gemberwortelextract verschillende soorten prostaatkankercellen te kunnen doden. Verder zijn er dierproeven gedaan waarbij het extract een tumorregressie gaf van 56 procent, en dat zonder bijwerkingen. Gember heeft ook een scala aan ontstekingsremmende werkingen, waardoor het misschien heilzaam zou kunnen blijken tegen aandoeningen als artritis en astma.
Rode peper
Zouden rode pepers de oplossing kunnen zijn voor obesitas? Volgens nieuw Amerikaans onderzoek zou dat zo maar kunnen. In een klinisch onderzoek kregen 25 mensen zonder overgewicht – waarvan er 13 hielden van heet voedsel en 12 niet – maaltijden die met gemalen rode peper op smaak waren gebracht. De onderzoekers vergeleken het effect van rode peper in een maaltijd op verbranding van calorieën en de eetlust. De conclusie is goed als je van ‘heet’ eten houdt: maaltijden die met cayennepeper waren gekruid leverden uiteindelijk minder hongergevoel en een hogere verbranding van calorieën na de maaltijd. Bij de deelnemers die zelde cayennepeper eten was het effect het grootst. Caramba!
Koriander
Koriander staat ook bekend als Chinese peterselie. Dit kruid ontgift het menselijk lichaam. Onderzoeker dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden na het consumeren van een Vietnamese soep met dit kruid erin als ingredient. Ook bleek een dosis van vier maal daags 100 mg/dag koriander in pilvorm goed te werken bij patiënten met te veel ophoping van het zware metaal kwik in hun nieren. De hoeveelheid kwik in hun lichaam nam af.
Oregano
Dit huis-tuin-en-keukenkruid blijkt het allergezondst. Zowel gedroogde als in verse vorm.Oregano heeft het grootste antioxidatieve vermogen van negen veelgebruikte kruiden en het werkt tegen schimmels en bacteriën.
Meer weten? Lees meer over deze kruiden en de onderzoeken naar de heilzame werking van deze kruiden in Medisch Dossier van december 2011/januari 2012. Dit tijdschrift is de Nederlandse variant van “What Doctors don’t tell you”, wat in Engeland al meer dan 20 jaar een begrip is. De artikelen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en er wordt alleen gebruik maakt van hoogwaardige bronnen, met als doel de gezondheid en kwaliteit van leven van de lezer te verbeteren.
Dit artikel verscheen eerder in Magazine Ode (bewerkt met toestemming)