Al een paar keer dit jaar heb ik in een restaurant een tuintrend aangetroffen: eetbare bloemen. In de cava vond ik een orchidee blaadje, op een stuk vis lagen daslookbloemetjes en laatst kreeg ik komkommerkruid geserveerd. In een bewerkte vorm kom je ook af en toe bloemen tegen: ijs van magnoliabloemen of lavendelsaus bij je lamskarbonades. Ook lekker, maar niet helemaal waar ik hier op doel.
Opmerkelijk veel soorten bloemen zijn eetbaar. Sommige bloemen zijn vrij smakeloos, anderen hebben een eigen smaak. In ieder geval kun je ze goed gebruiken om je bord of schaal een extra feestelijk tintje te geven. Wat is er nou vrolijker dan een klein boeket op je bord?
Een paar makkelijke eetbare bloemen op een rijtje zijn de volgende:
Oostindische kers
Deze makkelijk plantjes zijn erg dankbaar om zelf te zaaien. Ze kiemen vrijwel gegarandeerd, kind kan de was doen. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar, ze smaken scherp, vergelijkbaar met radijs of rettich. De bloemen zijn wat milder van smaak, en hebben daar klein zoetje bij. Wat je niet op eet staat mooi in je tuin, dus je hebt er dubbel plezier van!
Oregano
Oregano is bijzonder makkelijk in je tuin te kweken. Zelf moet haal ik met regelmaat flinke stukken weg, omdat het anders zijn heil tot ver buiten mijn kruidenhoekje zoekt. De (piepkleine) bloemen van oregano zijn goed eten, de smaak is vergelijkbaar met het blad, dat je normaal gebruikt. Omdat ze zo klein zijn, proef je er weinig van, tenzij je grote hoeveelheden gebruikt. Zelf heb ik ze gebruikt om de pizza mee op te leuken, tot groot genoegen van mijn dochter. Eet niet alles op, ook de bijen zijn dol op deze bloemen. Overigens zijn de bloemen van veel keukenkruiden eetbaar, bijvoorbeeld tijm of basilicum.
Daglelie
De daglelie is een makkelijke plant, waar van het grootste tuiniersprobleem is dat hij andere planten kan verdringen. In dat geval kan je er (redelijk) straffeloos de schep in zetten, om de pol tot gewenste proporties terug te brengen. Zoals de naam suggereert bloeien de bloemen één dag. Dat wordt gecompenseerd door de vele bloemen die de plant produceert. Ze zijn vrij groot, dus prima geschikt om met één exemplaar een bord op te sieren. Er schijnt een smaakverschil te zijn tussen de rode en gele bloemen.
Onkruid
Onkruid groeit natuurlijk per definitie bijzonder makkelijk in je tuin. Iets te makkelijk… Zoals we eerder schreven, kan je zevenblad opeten. Ook de bloemen van sommige onkruiden kan je in de keuken gebruiken. Bijvoorbeeld paardenbloemen of madeliefjes. Bijzonder smakelijk vind ik ze persoonlijk niet, maar ze staan wel vrolijk in de salade. En als je ze toch kwijt wilt, maakt het weinig uit of je ze in de groenbak of op je bord gooit.
Meer suggesties om met eetbare bloemen aan de slag te gaan lees je in dit eerder geschreven blog van onze gastblogger Carolien. Op kooksites zoals smulweb vind je tal van toepassingen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Lees nooit meer hetzelfde als je een recept ziet staan “men neme bloem”.