De Verenigde Naties had een paar jaar terug een internationale campagne om “de peulvrucht” extra te promoten. Waarom? Omdat peulvruchten gezond zijn en hun voedingswaarde niet genoeg wordt erkend. Bovendien zijn ze goedkoop, makkelijk teelbaar en duurzaam.
Wist je dat de Romeinen 2000 jaar geleden al peulvruchten aten? Hele legers werden gevoed met bonen, kikkererwten en linzen.
Allemaal aan de peulvrucht dus. In Nederland groeien peulvruchten goed, veel worden verbouwd in Zeeland. Ze zijn ideaal als vleesvervanger want bevatten vezels, ijzers en eiwitten. De meeste moet je wel eerst bereiden voor je ze eet: sommige peulvruchten bevatten de stof lectine. Deze stof kan onschadelijk worden gemaakt door de peulvruchten te koken.
Zelf peulvruchten kweken
Hoewel je (gedroogde) peulvruchten makkelijk kunt kopen en lang kunt bewaren, is het natuurlijk leuk om je eigen boontjes te doppen. Doperwten en peulen zijn makkelijk zelf te kweken. Je stopt een gedroogde erwt in de grond, giet er water bij en wachten maar. Peulen en erwten groeien omhoog. Weet je nog dat verhaal over de magische bonenstaak? Het is dus verstandig na enige tijd iets naast de plant te zetten waar hij zich aan vast kan houden, indien nodig. Lees hier ook een eerder artikel over het telen van tuinbonen in je eigen tuin.
Kikkererwten
De mediterrane kikkererwten kun je ook zelf kweken, op dezelfde manier als peulen. Het is belangrijk dat de plant zon krijgt, zoals elke peulvrucht eigenlijk.
- Begin mei is de temperatuur meestal het best om buiten te beginnen met zaaien. Voor die tijd kunt je de planten binnen houden.
- Je stopt wat gedroogde of geweekte kikkererwten in kalkhoudende aarde, met eventueel mest of compost. Het kiemen kan een paar dagen duren.
- Als de plant ongeveer 25 centimeter hoog is, moet je ‘m aanaarden: wat extra grond boven de wortel schuiven.
- Kikkererwten moeten worden geoogst als de peulen bruin zijn. Pas op dat de peul niet openbarst. Dop de peulvruchten en gooi de mislukkelingen weg. Het doppen is nog best een klus, je moet wel wat voor je eigen kikkererwten over hebben.
Met je eigen kikkererwten zelf humus maken:
Was de kikkererwten en week ze minstens 6 uur in drie keer zoveel water. Kook ze gaar, dit kan best lang duren. Daarna:
- Giet de kikkererwten af
- Maal ze fijn tot een stevige puree (met voorkeur in een keukenmachine of Nutribullit)
- Voeg tahine, citroensap, zout en knoflook toe
- Pureer en voeg nog wat goede olijfolie toe
- Naar eigen smaak kun je nog cayennepeper, komijn of koriander toevoegen
'm(i)e' zegt
kan je dat doen met gedroogde gekochte kikkererwten uit de supermarkt ?
Noa Lagerwerf zegt
Hallo, ja dat kan! Wel eerst de kikkererwten 24 uur laten weken in water, zo kiemen ze sneller. Daarna kun je ze in de grond stoppen.