Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Tagliatelle met paddenstoelen en peterselie uit eigen tuin

Mathieu | 5 maart 2017

paddenstoelen

Afgelopen weekend had ik zin om die enorme bos met peterselie die nog in mijn tuintje groeit eens te gebruiken in een lekker recept. Iets met paddenstoelen in ieder geval, het is tenslotte herfst. Die verbouw ik helaas nog niet zelf en ik weet in het bos helaas ook nog niet wat giftig is en wat niet..made-in-italy-giorgio-locatelli-boek

Dus ik ben snel naar de markt gegaan om eens te kijken wat voor verse paddenstoelen er waren. Ik kwam thuis met 200 gram verse Porcini (eekhoorntjesbrood) en 400 gram gemengde paddenstoelen.

Gelukkig heb ik in de keuken het enorm fijne Italiaanse kookboek van Giorgio Locatelli staan, die weet wel raad met lekkere herfstgerechten. Aan de slag dus!

Om te beginnen had ik eigenlijk de keuze uit 2 mooie recepten door de aankoop van zoveel paddenstoelen. Die heb ik dus allebei maar gemaakt

recept 1: Salade met gegrilde porcini

De porcini heb ik (na goed schoonborstelen uiteraard) in de lengte in dikke plakken gesneden en ingesmeerd met olijfolie. Vervolgens een handje peterselie en 2 tenen knoflook fijngesneden en het geheel gezamenlijk in de grilpan (zie foto’s). Beide zijden een paar minuten grillen en je hebt heerlijke paddenstoelen die je kunt gebruiken voor een salade. Smeer je borden in met citroen, leg er wat veldsla op en doe de porcini erover samen met wat Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Peterselie porcini-met-knoflook-en-peterselie porcini-grillen-met-knoflook-en-peterselie

recept 2: Tagliatelle met gemengde bospaddenstoelen

Deze tagliatelle maak ik inmiddels een paar keer per jaar en is supersimpel en heerlijk! Neem:

  • 200 gram boter in blokjes
  • Een handvol verse peterselie
  • Een handje fijngesneden bieslook (Die had ik ook nog in de tuin gelukkig!)
  • 300 gram verse bospaddenstoelen (meer kan ook)
  • 400 gram tagliatelle
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 glas witte wijn
  • zout en peper

Doe eerst de helft van de boter in een grote kookpan en smoor de knoflook een minuutje. Daarna de paddenstoelen erbij doen en omscheppen, na een minuut of 2 de wijn er ook bij doen. op smaak brengen met peper en zout en de pan van het vuur halen. Kook vervolgens de tagliatelle en bewaar na afloop het kookvocht, daarmee kun je de pastasaus verdunnen later indien nodig.

Doe de pasta in de pan met paddenstoelen en meng alles door elkaar, voeg nu de resteren de boter toe en daarna de kruiden. Tot slot meng je de Parmezaanse kaas er doorheen en klaar alweer, a mangiare! :-)

—

De genoemde recepten zijn in meer detail te vinden in dit boek van Giorgio Locatelli

Recepten kookboek, kruiden, paddenstoelen

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reactie annuleren

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2023 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN