Afgelopen weekend had ik zin om die enorme bos met peterselie die nog in mijn tuintje groeit eens te gebruiken in een lekker recept. Iets met paddenstoelen in ieder geval, het is tenslotte herfst. Die verbouw ik helaas nog niet zelf en ik weet in het bos helaas ook nog niet wat giftig is en wat niet..
Dus ik ben snel naar de markt gegaan om eens te kijken wat voor verse paddenstoelen er waren. Ik kwam thuis met 200 gram verse Porcini (eekhoorntjesbrood) en 400 gram gemengde paddenstoelen.
Gelukkig heb ik in de keuken het enorm fijne Italiaanse kookboek van Giorgio Locatelli staan, die weet wel raad met lekkere herfstgerechten. Aan de slag dus!
Om te beginnen had ik eigenlijk de keuze uit 2 mooie recepten door de aankoop van zoveel paddenstoelen. Die heb ik dus allebei maar gemaakt
recept 1: Salade met gegrilde porcini
De porcini heb ik (na goed schoonborstelen uiteraard) in de lengte in dikke plakken gesneden en ingesmeerd met olijfolie. Vervolgens een handje peterselie en 2 tenen knoflook fijngesneden en het geheel gezamenlijk in de grilpan (zie foto’s). Beide zijden een paar minuten grillen en je hebt heerlijke paddenstoelen die je kunt gebruiken voor een salade. Smeer je borden in met citroen, leg er wat veldsla op en doe de porcini erover samen met wat Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
recept 2: Tagliatelle met gemengde bospaddenstoelen
Deze tagliatelle maak ik inmiddels een paar keer per jaar en is supersimpel en heerlijk! Neem:
- 200 gram boter in blokjes
- Een handvol verse peterselie
- Een handje fijngesneden bieslook (Die had ik ook nog in de tuin gelukkig!)
- 300 gram verse bospaddenstoelen (meer kan ook)
- 400 gram tagliatelle
- 2 tenen knoflook
- 1/2 glas witte wijn
- zout en peper
Doe eerst de helft van de boter in een grote kookpan en smoor de knoflook een minuutje. Daarna de paddenstoelen erbij doen en omscheppen, na een minuut of 2 de wijn er ook bij doen. op smaak brengen met peper en zout en de pan van het vuur halen. Kook vervolgens de tagliatelle en bewaar na afloop het kookvocht, daarmee kun je de pastasaus verdunnen later indien nodig.
Doe de pasta in de pan met paddenstoelen en meng alles door elkaar, voeg nu de resteren de boter toe en daarna de kruiden. Tot slot meng je de Parmezaanse kaas er doorheen en klaar alweer, a mangiare! :-)
—
De genoemde recepten zijn in meer detail te vinden in dit boek van Giorgio Locatelli